Статистика на биологичното земеделие в Германия Избрана

За насажденията в германските органични полета в сравнение с традиционните разказва германският експерт-анализатор по селскостопански въпроси д-р Олаф Синке в обзорна статия на портала Agrarheute.

През последните години броят на биологичните ферми в Германия расте непрекъснато, до голяма степен благодарение на държавното финансиране, пише авторът.

Статистиката обаче показва, че силата на биофермерите не е задължително в селското стопанство. Само 10% от всички предприятия работят в съответствие с екологичните принципи. Те управляват 9,6% от селскостопанските площи, като обработваемата земя представлява едва 6,2%.  С други думи: управлението на земеделските земи се различава значително между биологичните и традиционните фермери.

Докато биологичните земеделски стопани използват повече от половината от работната си площ, а именно 52% за постоянна паша (ливади и пасища), традиционните ферми използват по-малко от една четвърт (23,5%) за паша. Тоест значението на растениевъдството за доходите на фермите е много по-високо в традиционния сектор.

Това може да се види в дела на засадените площи. В биологичното земеделие фермерите отглеждат зърно само на 22% от земята си, докато при конвенционалните фермери делът е 38%.

Зимната пшеница в биологичното земеделие (включително със спелтата и лимеца) заема около една трета от общата площ с тези култури, докато традиционните фермери засаждат зимна пшеница на почти половината от обработваемата земя.

Второто най-важно зърно за биологичните земеделски производители е ръжта, която се засажда на повече от 18% от обработваната площ. Това е почти двойно повече от площта на конвенционалните фермери, която е почти 10% .

Овесът е третата най-популярна биологична култура с 15% дял в сравнение с 2% при традиционните ферми, въпреки бума на овесеното мляко от Oatly (шведска хранителна компания, която произвежда алтернативи на млечните продукти от овес – бел.ред.)

При традиционно отглеждане 21,4% от засетите площи са разпределени за зимен ечемик (като фуражно зърно). Въпреки това в биологичното земеделие зимният ечемик заема само 6,5% от зърнената площ, тоест приблизително същия като пролетния ечемик.

По отношение на фуражните култури биологичните земеделски производители отглеждат бобови растения (като детелина и люцерна) на около 20% от обработваемата си земя; конвенционалните фермери отглеждат този фураж на по-малко от 2% от обработваемата земя.

За разлика от това, според статистиката, традиционните фермери отглеждат царевица за силаж върху 20% от обработваемата си земя за фураж и производство на биогорива.

Що се отнася до рапицата, която е незаменима за производството на растително масло, фураж за животни и биодизел, традиционните фермери го отглеждат на повече от 9% от площта, а биологичните земеделски производители отделят по-малко от 0,5 процента от обработваемата земя за рапица.

Обичайните площи с картофи и особено със захарно цвекло също са по-големи от тези под биологично управление. Но биофермерите произвеждат повече биоягоди и аспержи, както и редица зеленчукови култури, споделя в заключение авторът д-р Олаф Синке.

Прочетена 508 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта