Община Левски кани на празник на пълнената чушка и фермерски пазар на 28 август Избрана

Първи фермерски пазар ще се състои заедно с второто издание на кулинарния фестивал на пълнената чушка в град Левски на 28 август, събота от 10 часа. Община Левски и НЧ „Георги Парцалев - 1901” организират Кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най - вкусната левченска традиция“ 2021 г. по време на Традиционния панаир на град Левски.

В парковата зона до сградата на Община Левски участниците ще покажат своето кулинарно майсторство, оригиналност и традиции. Те ще се състезават в три категории и победителите ще спечелят награди – ювелирни статуетки на пълнени чушки. Фестивалът има за цел да съхрани и популяризира кулинарната традиция на територията на община Левски. На всички събори, панаири и празници в гр. Левски присъства нейно величество ПЪЛНЕНАТА ЧУШКА.

Събитието е повод да се стимулира традиционното хранене и завръщането към стародавното кулинарно наследство на българина. Организаторите се стремят към изграждане на позитивно отношение към храната и събуждане на желание за самостоятелно приготвяне на здравословни и питателни ястия.В това начинание помощ оказват местните чисти продукти с високо качество, което да оценят потребителите. Петя Чолакова от отдел „Образование, култура и спорт“ разказа пред ,,Гласът на земеделеца” за предстоящото обещаващо събитие - празник за производители и ценители.

,,Такъв фермерски пазар ще се проведе за първи път в община Левски за празника на пъленената чушка - най-вкусната левченска традиция. Този празник провеждаме за втора година с едно прекъсване през 2020 заради COVID-19. Пазарът има за цел да направи реклама на земеделски производители в нашата община и региона, на хора, които произвеждат чисти продукти – зеленчуци, мляко, сирена, кашкавали, месни и др”, разказва Петя Чолакова.

Тя допълва, че целта е хората да разберат за тях. ,,По този начин се представя работа им и ще се опитат техните продукти. След това да търсят тях, а не вносните такива. Защото от българското по-хубаво няма!”, възкликва Петя Чолакова. ,,Сред участниците ще бъде земеделски производител Иван Ечев, ще предложи на вниманието ви биволско мляко, сирена и кашкавали. Иван Красимиров от ,,Мандра 1” с. Трънчовица също ще участва на фермерския пазар. Фирмата произвежда над 30 продукта от краве мляко- сирена, кашкавали и други. От Славяново ще гостува фирма Био ядки,,Ники”ЕООД с ядки и произведените от тях тахани и халви. (Повече за тези продукти в този материал - https://zemedeleca.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/item/30419-za-kostelivite-orehi-v-sektor-cherupkovi). Те имат орехова градина и произвеждат различни видове студено пресовани масла и тахани. На пазара ще се представи и местният земеделски производител Христо Веселинов, който предлага пресни кокоши яйца. Али Алиев от с. Градище , който отглежда овце, предлага продукти от овче мляко - сирене и кашкавал”, каза Петя Чолакова.

,,Ще присъства цялата гама от млечни продукти от краве, овче и биволско мляко, това, което се произвежда в нашата община. Пазарът ще бъде позициониран на централния площад до мястото на провеждане на фестивала на пълнената чушка. Това се прави, за да може хората, които са дошли на фестивала да отидат и на атракциите на традиционния левченски панаир и да видят техните продукти”, пояснява Петя Чолакова.

По думите й кметът на община Левски и нейният екип, работят целенасочено, за да се превърне този фермерски пазар в редовно събитие. „Вчера се проведе партньорска среща по проект ,,Активизиране на местния потенциал - ГАЛОП”, в който се предвижда такъв фермерски пазар, който да бъде мобилен и да могат да се представят тези фермерски, чисти, хубави продукти и на други места, не само в града, а в населените места и извън тях. Целта е да бъдат позиционирани на възлови места, около които минава голям поток от хора и да се запознаят с месните продукти и да ги търсят. По този начин ще се поощрят местните производители, които не се още толкова известни”, обяснява Петя Чолакова. ,,Все пак има и фирми, които са вече утвърдени, като например мандрите в с. Трънчовица и с. Обнова или Иван Ечев, който вече дефилира на много места със своите продукти от биволско мляко. Наистина силно се надяваме това да стане традиция в община Левски”, коментира Петя Чолакова.

,,Идеята за този пазар дойде от Общината, защото търсим всякакъв начин, по който можем да си партнираме, да осмислим тези събития, не просто като забавления, но и да имаме някакъв замисъл. Взаимно си подаваме ръка с производителите - ние осмисляме събитията, те получават реклама, защото очакваме хора не само от Левски, но и от много други населени места в България. Фестивалът ни доби популярност, макар за втора година. Даже вчера звъняха хора от Казанлък да попитат в колко часа могат да дойдат и какво могат да опитат”, разказва още Петя Чолакова. Празникът на пълнената чушка и фермерският пазар ще бъдат открити в 10,00 часа и очакват гостите си с радост и вълнение!

Виолета Кръстева

Прочетена 4441 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.