КТ „Подкрепа“: Искаме социално справедлива ОСП и по-високи стандарти на труд Избрана

Европейският синдикат на работещите в земеделието, храните и туризма с Отворено писмо до всички министри и евродепутати

Национална Федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа" се присъединява към призива на Европейския синдикат на работещите в земеделието, храните и туризма до всички министри и евродепутати:Социалната справедливост и честността трябва да надделеят: новата ОСП се нуждае от изискване за спазване на социалните условия! До европейските институции е изпратено Отворено писмо, в което е изразена следната позиция:

Най-малко десет милиона души са заетите в европейското земеделие, това са главно сезонни работници, хора на еднодневни трудови договори или работещи на други, несигурни форми на заетост.

Въпреки че европейските институции и националните правителства в началото на пандемията ги определиха като „изключително важни“,  повечето от тези работници се борят ежедневно за своето оцеляване и са лишени от своите човешки и трудови права.  Лошите условия на труд, ниските заплати, продължителното работно време, високият дял на недеклариран труд и недостойните жилища са само част от ежедневните трудности, с които се сблъскват работещите във фермите в Европа. Тези работници често стават жертва на  експлоатация, достигаща практики и форми на съвременно робство.

Тяхното тежко положение остава до голяма степен невидимо,  а земеделските работници, независимо дали  са граждани на ЕС или са мигранти или бежанци, дали работят в Северна, Южна, Западна или Източна Европа – всички са обединени и настояват за своите права, за социална справедливост и за достойна заетост. Изумително е, че работниците никога не са участвали във формирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) – а това е водещата политика на ЕС, която в момента управлява около една трета от бюджета на съюза (дори е достигала до 73% от него). Парадоксално – сега субсидиите по ОСП основно и основателно зависят от спазването на екологичните стандарти, на тези за обществено здраве и за хуманно отношение към животните, то спазване на правата на човека и на трудовите права нямат абсолютно никаква роля при разпределението на директните плащания. Ето защо, не е изненадващо ОСП досега да не е успяла да подобри условията на труд на земеделските работници.

Същевременно, пред нас има конкретно и лесно приложимо решение. Европейският парламент прие своята ясна позиция и посочи условие: преките плащания по ОСП трябва да зависят от спазването на приложимите изисквания към условията на труд и заетост, съгласно съответните колективни трудови договори, националното законодателство и законодателството на ЕС, както и конвенциите на МОТ.

Това условие ще е валидно за много от заетите в земеделието – то ще обхване декларираната заетост, равното третиране, заплащането, работното време, здравето и безопасността, равенството между половете, социалното осигуряване и справедливите условия за всички работници, заети в селското стопанство, включително мобилните и мигрантите. Това обаче е само първа стъпка в правилната посока.

Преговорите между институциите на ЕС по новата ОСП продължават и в момента и сега е много важно социалната обусловеност да стане част от окончателното споразумение между Европейска комисия, Европейски парламент и Съвета. Затова позицията на Европейския парламент трябва да бъде потвърдена. Защото това не е само етичен казус – за нас това е единственият начин да се избегне социалният дъмпинг, т.е. като се гарантира, че ОСП ще бъде в състояние да защити всички онези земеделски собственици, които зачитат правата на работниците си, но страдат несправедливо от конкуренцията от свои колеги, които не го правят. По този начин - със социална обусловеност, тази част от ЕС бюджета, финансиран от данъкоплатците от ЕС, най-накрая ще допринася ефективно за подобряване на условията на труд и живот в един от най-предизвикателните и несигурни сектори на икономиката на ЕС.

Пандемията КОВИД-19 предоставя на ЕС уникална възможност – да преустрои и да постави на съвършено нови основи селското стопанство на Европа и да го направи наистина устойчиво и социално справедливо. И ОСП трябва да допринесе за постигането на тази цел, за достигането на амбициозните ни екологични цели, като същевременно постигне необходимото уважение към селското стопанство и към правата на работещите в него – а това не е и не може да се счита за бюрокрация.

Ние, долуподписаните, призоваваме вашето чувство за отговорност като законодатели и като европейски граждани. Селскостопанските работници издържат на изгаряне от топлина и на измръзване от студ, на наранявания, болки и заплахи, те оцеляват само с по няколко часа сън и се хранят оскъдно, живеят в бараки или контейнери, но демонстрират поразителна отдаденост на работата си. Благодарение на тях дори в тази глобална пандемия, на нашите маси има храна.

Сега земеделските работници очакват ясен отговор от ЕС.

Прочетена 809 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта