От фермата до трапезата – битката в ЕП е на финала Избрана

Депутатските предложения по стратегията са 2 297 на брой

Евродепутатите от комисиите по земеделие и по околна среда влизат в последен етап на работа по стратегията „От фермата до трапезата“, съобщава специализираното европейско издание „Политико“. Заседания на комисии и пленарни гласувания са планирани за април и юни.

На заключителна съвместна среща миналата седмица, евродепутатите изразиха поредица от различни опасения. Те основно са свързани с усилията на ЕК за преструктуриране на хранителната система на ЕС.

Точно 2297 са измененията по стратегията, предложени отляво и отдясно на политическия спектър в ЕП. Това предвещава неравен път пред съдокладчиците, които трябва да постигнат компромис по предложенията.

На различни позиции

Херберт Дорфман, съдокладчик от ЕНП за комисията по земеделие, трудно ще сближи позиции с Аня Хазекамп, член на ЕП от GUE / NGL от комисията ENVI. Те не са на едно мнение по въпроси, свързани с хуманното отношение към животните, отговорността на производителите, биополитиките.

Дорфман афишира, че се ръководи от интересите на фермерите, а нидерландката Аня Хазекамп сочи като свой абсолютен приоритет постигането на идеята транспортирането на живи животни на дълги разстояния да се замени с транспортирането на месо и продукти. Според нея, тази цел е постижима до края на 2024 г.

Фермери и идеи – къде е пресечната точка

Херберт Дорфман категорично подкрепя опасенията на индустрията, че стратегията „От фермата до трапезата“ удря фермерите с обвързващи, времеви цели, без да се предлагат алтернативи - намаляване наполовина на използването на пестициди и антибиотици.

„Фермерите не могат просто да кажат от днес за утре, че са намалили наполовина пестицидите и това е много хубаво. Нещата не работят по този начин. Сигурен съм, че ако не успеем да привлечем фермеритекъм идеите, ще се провалим.Нали това не е целта на стратегията", казва Дорфман.

Той е резервиран и по отношение на крайния потребител. "Има саморегулиращ се кодекс за поведение на преработвателите и търговците на дребно и по същество няма нищо за потребителите. Те имат право на евтина храна, но не носят отговорност за случващото се и това не е реално", смята Дорфман.

Предстоящи битки

Евродепутатите, които подкрепят Дорфман, ще се сблъскат със съпротива от страна на онези, които споделят убежденията на депутати като нидерландката Аня Хазекамп - ЕС трябва да насочи своята хранителна система далеч от интензивното, глобализирано земеделие, ако не иска да се сблъска с нови и по-сериозни рискове за околната среда и здравето, смятат крайните защитници на стратегията.

Нека припомним, че Португалското председателство на Съвета на ЕС си постави висока цел: постигане на политическо споразумение относно реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) през април или най-късно до месец май.

Как ще бъдат разпределени 387 млрд. евро за европейското земеделие през следващия програмен период – натискът върху междуинституционалните преговори е видим, защото две години вече са изгубени. Новата ОСП обаче трябва да започне през 2023 година.

Прочетена 236 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта