На какъв етап са триалозите в Брюксел по новата ОСП Избрана

Парламентарната комисия по земеделие в ЕП обобщи състоянието на преговорите по трите регламента, свързани с бъдещата ОСП.

Петер Яр (ЕНП, Германия), докладчик по Регламента за стратегическите планове, отчита, че дискусиите относно зелената архитектура продължават да буксуват по няколко точки.

Първо, какъв да бъде делът от бюджета за Първи стълб, посветен на екосхемите. Петер Яр отхвърля всякакъв среден път между позицията на Съвета на ЕС (20% от директните плащания, посветени на екосхеми) и тази на Парламента (30%), „защото Парламентът знае, че 25% биха били твърде малко“.

Разлики продължават да съществуват в списъка с екосхеми и в някои стандарти за Добро земеделско и екологично състояние на земята (ДЗЕС), особено в ДЗЕС 9, който се отнася до процента на непроизводствените площи. По този въпрос има няколко различни гледни точки между Парламента, Съвета и Комисията. Приключването на преговорите през първото тримесечие все още е възможно, но това е „изключително амбициозна“ цел, признава Петер Яр.

По Регламента за стратегическите планове (СП) дискусиите до момента са фокусирани върху зелената архитектура и условността. Екосхемите със завишени изисквания са важен елемент за ЕП, като вече има постигнато съгласие на техническо ниво.

ЕП настоява за задължителен списък с екосхеми, който да бъде включен в делегиран акт, но Съветът счита, че това противоречи на гъвкавостта на прилагане.

Относно ДЗЕС 1 (опазване на ПЗП) има постигнато съгласие за 2018 г. референтна година, но България и Дания възразяват и настояват за преразглеждане на решението.

По Хоризонталния регламент е постигнато съгласие относно разпоредбите за органите за управление и прозрачността.

Остава отворен въпросът за новия модел на прилагане на ОСП. Преговорите продължават.

Графикът през януари 2021 включва провеждане на триалози на:

22 януари - Регламент за СП – зелена архитектура, нов модел на прилагане, дефиниции и общи разпоредби),

27 януари - Регламент за ООП – разпоредби относно сектор „Вино“, организации на производители, правила за конкуренция

29 януари - Хоризонтален регламент – технически въпроси и разпоредби, свързани с контрол, извършване на проверки и финансов резерв.

Прочетена 729 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта