Няма нищо по-хубаво от лошото време. Понякога! Избрана

Земеделците не се плашат от прогнозни преувеличения, защото отдавна чакат обилни дъждове и сняг до колене

Агр. Петър Кръстев

Все по-често сме свидетели на прогнозите на синоптиците, които непрекъснато ни плашат с кодове за „лошо време“, вещаят обилни дъждове, сняг и ниски температури! Ние наистина вече живеем в неочаквано и непредвидимо време, защото бяхме сполетени от невидимия, но доста жесток враг Covid-19. Чувствителността ни е изострена докрай, но да хиперболизираме, и то в негативна светлина, нормални за климатичния ни пояс метеорологични условия и явления, е, меко казано, доста пресилено. Нека си припомним как доскоро се оплаквахме от сушата и изпразнените язовири, от което пострадаха не само земеделците, но и хората, които нямаха вода дори за пиене! А сега изведнъж, като заваля, – лошо време! Нека оценяваме обективно климатичните, характерните за сезона условия, а не да ни ги представят, а пък ние да ги приемаме, едва ли не за апокалиптични. Защото в повечето случаи иде реч за нормални за зимата по нашите земи явления.

Като агроном ще споделя, че за земеделците това „лошо“ време е повече от добре дошло. Те дори го квалифицират като чудесно, защото то е единственият и най-важният природен фактор, способстващ вложените от тях инвестиции и усилия да завършат с успех. Макар технологиите за промени и превенции да напреднаха много, времето си остава първостепенен фактор за добра реколта. Сухата земя отдавна чакаше благодатния момент, когато влагата да проникне в дълбочина и в достатъчно количество, за да способства не само за доброто развитие на есенниците, но да създаде влагозапас и за пролетните култури.

След поредицата от наистина лоши, в земеделския смисъл на понятието, години, най-после новата, поне засега, се очертава като добра. Есенниците поникнаха, макар и някои със закъснение, но към момента няма посеви в критично състояние. Сега за тях е добре да има повече сняг, който да ги предпази както от измръзване, така и от физиологична суша, в случай че задухат силни ветрове. Надежда има и за пролетниците, тъй като очертаващите се зимни условия ще акумулират достатъчно влага в почвата. Нека не се плашим от „лошото“ време, защото тази квалификация на характера на времето не е подходяща. Можем да говорим за сурова зима, ако ни очаква такава, но не и за лоша!

А ето и моят скромен съвет:

Драги метеоролози, съветвайте синоптиците, които съобщават прогнозите ви, а не са професионалисти във вашата област, как да представят метеорологичните условия! Защото понякога за земеделците, ако си послужим със заглавието на един познат роман, – няма нищо по-хубаво от лошото време!

Прочетена 343 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта