Вдигат с 1 лев ставката на декар при компенсациите за щетите от сушата Избрана

През януари отварят две нови ковид мерки – по Рибарската програма

Утре ДФЗ се очаква да вземе решение за увеличение с 5 млн. лева на бюджета за компенсации на щети, причинени от сушата, съобщи на заседание на кабинета земеделският министър Десислава Танева. Така ставката скача от 2 на 3 лева на декар. Подпомагането ще отиде при 6 хил. стопани, уточни още аграрният министър.

Над 30 000 земеделци са получили допълнителна подкрепа във връзка с пандемията. „С над 400 милиона лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради ковид и сушата“, съобщи още министър Танева. Тя заяви, че през януари се предвижда отварянето на две нови ковид мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса.
„Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия“, заяви по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов. Държавен фонд „Земеделие“ е превел близо 700 милиона лева на близо 55 000 земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната. „Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисията за прехвърляне на средства“, обясни министър Танева.
 В периода 21-23 декември предстои ДФ „Земеделие“ да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020.

Прочетена 3995 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта