Ударни срещи до края на декември Избрана

Шеста среща на Тематичната работна група и последно заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР

Преди да е готов Преходният европейски регламент за прилагането на ОСП през следващите две години, у нас са планирани ударни срещи, свързани с изработването на първия драфт на Националния стратегически план и разходването на средства по ПРСР през следващите 2 години.

За 17 декември е насрочено шестото заседание на Тематичната работна група, което трябва да дебатира правилата на подпомагането във важни за земеделците сегменти: кръстосаното съответствие, подкрепа за дребните земеделски стопани, оперативни програми в сектор „Плодове и зеленчуци“, оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации, къси вериги на доставки и местни пазари, подкрепа на организации на производители или групи от производители и кои са подходящите превантивни мерки за Възстановяването на земеделски потенциал след природни бедствия или катастрофични събития. Всичките теми са важни в контекста на небивалата суша тази година и работата в режим на пандемия. Нека обаче припомним, че окончателният Национален стратегически план ще бъде в ръцете на следващото управление на МЗХГ, което ще стане ясно след изборите тази пролет. А в Брюксел планът трябва да бъде представен едва в края на следващата година.

За 22 декември е насрочено последното заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР. Новините от него ще бъдат важни за фермерите, защото ще стане ясно кои мерки ще бъдат отворени през следващата година по ПРСР и с какви изисквания. Вече е известно, че общият ресурс по програмата е увеличен с 200 млн. евро.

Най-голям интерес се очаква към инвестиционните мерки 4.1 и 4.2, особено ако бъде обявен целеви прием, свързан с изграждането и възстановяването на собствени напоителни системи. Той трябва да бъде обвързан с Плана за възстановяване и развитие – „Зелена България“, по който страната ни трябва да инвестира 840 млн. лева само за рехибилитация на хидромелиоративната мрежа у нас – през държавното дружество „Напоителни системи“.

През 2021 година се очакват приеми и по мерките 6.1 и 6.3 – за млади фермери и за стартиращи малки стопанства. Общият бюджет трябва да стигне за финансирането на близо 2000 проекта по двете мерки.

Окончателни бюджети по мерките от ПРСР няма как да бъдат формирани на този етап. Те не са и толкова важни, защото е повече от ясно – пари има. Комитетът по наблюдение на ПРСР обаче ще вземе важни решения - за правилата на подкрепа по конкретните схеми и мерки, което е ключово при кандидатстването по тях.

Прочетена 977 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта