Чакаме 15 препоръки от Брюксел по новата ОСП Избрана

Те обаче няма да бъдат обвързващи, казва еврокомисарят Войчеховски

Евродепутатите от Комисията по земеделие в Европейския парламент проведоха на 1 декември видеосреща с комисаря по земеделие Януш Войчеховски. Те са изразили безпокойство по отношение на бъдещите национални стратегически планове. В каква посока са въпросителните?

Ако планираните препоръки на комисията към държавите членки относно стратегическите планове по ОСП няма да бъдат обвързващи, съществува опасност от ренационализиране на политиката, като някои страни ще получат конкурентно предимство

Отговорът на комисаря Войчеховски: препоръките ще разглеждат действията, необходими за постигане на целите на ниво ЕС за Зелената сделка. Препоръките биха били „част от структуриран диалог между държавите членки и Комисията, за да се гарантира, че стратегическите планове по ОСП отговарят на целите, като същевременно се зачитат субсидиарността и гъвкавостта, предвидени в Регламента за стратегическите планове“.

Уточнение: Комисията подготвя 27 документа с препоръки, по един за всяка държава-членка, като те трябва да бъдат публикувани до края на декември, придружени от съобщения до ЕП и Съвета

Броят на конкретните идеи, поставени пред всяка държава-членка, ще бъде около 15, като те ще се съсредоточат върху „специфичните предизвикателства“ за дадена държава.

Комисията няма да определя количествени цели, оставяйки това на всяка държава. Тя ще обобщи националните приоритети по време на одобрението и модифицирането на стратегическите планове по ОСП и ще прецени дали те са в състояние да отговорят на амбицията на Европейската зелена сделка.

Бързият напредък в тристранните преговори трябва да позволи на държавите членки да използват голяма част от 2021 г. за изготвяне на своите стратегически планове.

Препоръките на Комисията няма да бъдат обвързващи, те не са правни текстове, които трябва да се прилагат от държавите-членки.

„Искаме да улесним диалога. Има огромни разлики между държавите членки в настоящите им екологични показатели и това е ключов въпрос. Комисията не може да накара страните да направят повече от това, което е предвидено в законодателството. Зелената сделка всъщност е покана за решаване на проблема заедно ...и ще можем да го направим само с помощта на държавите членки и чрез насърчаване на земеделските производители“, е казал в заключение комисарят Януш Войчеховки.

Прочетена 721 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта