България се представи достойно в Брюксел на конгреса на младите фермери Избрана

България се представи достойно на шестото издание на Европейския конгрес на младите фермери. И въпреки, че младият новатор от подножието на Пирин не беше отличен в нито една от категориите, Георги Мутафчиев е млад фермер, който заслужава бурни адмирации. Защото е неразделна част от примера за успешно семейно стопанство със затворен цикъл на производство, каквито рядко се срещат у нас.

Фамилията, популярна като „Козлето“, вече има толкова много награди, че една повече или по-малко няма никакво значение. Струва си за пореден път да припомним историята на Мутафчиеви.

Иван и Тодорка започват да отглеждат местна порода кози, като днес стадото е близо 250 животни. Кокетната ферма, която се намира край Банско, е първата сертифицирана у нас като биологична в този сегмент. Първа по рода си е и семейната биомандра за продукти от козе мляко, която Мутафчиеви изграждат в Разлог. И след това успехът идва сам – качественият продукт бавно и трайно намира своето място на пазара – у нас и в чужбина.

Още ученик, Георги Мутафчиев успешно рекламира в социалните мрежи семейното стопанство. Вече студент, той се насочва към най-трудното поле – това на иновациите. Така печели популярност и симпатии със своя иновативен хранителен продукт - биосуроватка от козе мляко, която е натурален пробиотик.С него Георги убедително печели и Националния конкурс за млади фермери, проведен през 2019 г. у нас - в партньорство с Националната асоциация на младите фермери (НАМФБ) и Аграрния университет в Пловдив.

Днес храната, която слагаме на масата, все повече е свързана с премислен избор. В този контекст простичката идея на младия Георги Мутафчиев вече е победител в масовия потребителски избор.

Защото има ли нещо по-важно от човешкото здраве? А когато храната е приготвена от мляко, събрало в себе си ароматите на поляните от подножието на Пирин, от задружните усилия на едно сплотено българско семейство – какво по-човешко от това!

Кои са победителите в тазгодишния конкурс на Европейския конгрес на младите фермери:

Дигитален лидер в земеделието – Уотер Бруинс от Нидерландия – с проект, който помага на птицевъдите да следят за хуманното отношение в своята ферма

Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството  - Паблос Цакирис от Гърция – семейни ферми за свободно отглеждане на кокошки по биологичен начин, които в рамките на 24 часа обслужват поръчки на територията на цяла Гърция

Лидер в производството на храни -  Йозеф Обкиршер и Андреа Калсер от Италия – за биологично производство на гъби, които се предлагат в собствена къща за гости като кулинарен деликатес.

На отличените в Европейския конгрес на младите фермери – честито! А на Мутафчиеви – дерзайте и смело вървете по пътя! Посоката е вярна!

Анета Божидарова

Прочетена 1273 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта