Ковид убива изложенията, но производствата – не Избрана

Традиционното изложение в София на агрохранителната индустрия тази година е под знака на Ковид. Първото впечатление е тягостно – малко на брой посетители, липса на форуми и семинари по важни за фермерите теми. Традиционните изложители обаче са по местата си и всеки разговор с тях е полезен. Защото въпреки Ковид, земеделието е бизнес, който няма как да спре. По една проста причина – всеки ден слагаме храна на масата. Това е и добрата новина за целия бранш. Тя се потвърждава от бързо проучване - по сектори в рамките на изложението в столицата.

Месопреработвателните фирми не отчитат спад в продажбите. Засегнати са единствено онези, които имат работещ сегмент в хорека сектора. Но пък продажбите в магазинната мрежа компенсират загубите. Никой не се оплаква и от липса на суровина. Поне фирмите, участници в Месомания, не правят компромиси и работят само с българско качествено месо.

„Не сме спирали да работим, нямаме спад в продажбите“, казват от щанда на големия и доказан български агробизнесмен Недко Митев. Затвореният цикъл на производство, брандиран с високата марка на екстра качеството е гаранция, че „Добротица“ трайно се е настанила на пазара. Както и на трапезата на българина. Българските преработватели отчитат интересна тенденция по време на ковид кризата.

Хората са започнали да търсят качествената храна, дори и тя да е по-скъпа

123624433 377057246826428 7727979333996667965 nЗатова от сектор „Мляко“ се радват на интерес към сирената, кашкавалите и на млечните продукти, изработени от свежо българско мляко. „Срещаме трудности със суровината, с качественото българско мляко“, казва младият Иван Глухаров, който с усмивка посреща посетители на щанда на фирмата от Плевенско. Продуктите са повече от интересни – сирена и цедено кисело мляко с билки и подправки, пушен кашкавал, краве масло – всичко само от свежо краве мляко. „Трябва

да бъдат въведени високи стандарти при българското бяло саламурено сирене

казва Иван Марков по повод битката в бранша – какво е мястото сред висококачествените млечни продукти на такива с по-ниска хранителна стойност. „Нека си съществуват, но изрично на етикета да е обозначено, че те са извън стандарта“, казва младият мъж.

6На това мнение са и Дора и Иван Мутафчиеви от Банско. За поредна година те участват в изложението със своето уникално козе биосирене, което истинските ценители отдавна познават. Градчето е първото, което още през март беше изцяло затворено заради Ковид, но Мутафчиеви не паднаха духом. Пандемията, оказва се, проработила в тяхна полза – продажбите им скочили, козето сирене добре се продава в една от големите търговски вериги у нас, 5-звездните хотели имат клиенти и го купуват през глава. Сега Мутафчиеви правят планове да реновират фермата – с проект по подмярката 4.1, която в този прием е само за животновъдни стопанства.

На изложението в столицата е и неуморната Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“. Браншът в момента е под пара –

трябва да се преработи наредбата за късите вериги и фермерските пазари

Изискванията към фермерите пак се разминават с реалностите, но всичко това е поправимо, когато между МЗХГ и земеделците има диалог, казва Албена.

9abvНа изложението е и Станимир Статев – производител от Добричко, който стопанисва 10 хил. дка земя и отглежда 12 култури. Завоювал е трайно място на пазара на храни - с традиционните добруджански боб и леща. Дълго разговаряме с него за модела на земеделие у нас и за нуждата на земята да се погледне с друго око – тя е ресурс, който трябва да се щади, за да изхранва и следващите поколения българи.

Не пандемията, сушата е страшна

за нас, земеделците“, категоричен е Станимир Статев. И въпреки, че ковид кризата изобщо не е повлияла на продажбите на компанията, а напротив – за един месец тя е продала толкова боб, колкото за цялата предходна година, Станимир Статев е угрижен – за бъдещето на земеделието. Фермерите трябва да бъдат подготвени за предизвикателствата на времето.

„Ковид пандемията изобщо не е случайна. Само след 2 години ще имаме тотална промяна на икономическите модели и субекти“, убедена е Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас. „Добрата новина е, че човечеството винаги ще има нужда от хляб на масата“, казва колоритната дама.

Този неоспорим израз носи спокойствие за целия бранш. Ковид може и да убива изложенията, но производствата – не.

Прочетена 2202 пъти Последно променена в Петък, 06 Ноември 2020 11:09
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта