Европейските земеделски министри се събират на 21 септември в Брюксел Избрана

Националните стратегически планове трябва да са готови до края на 2021 година

Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще заседава на 21 септември в Брюксел. Продължават обсъжданията по Пакета за реформата на ОСП след 2020 г. Темите за дебат са зелената архитектура, новият модел на прилагане на политиката и системата на директни плащания.

България настоява в следващата ОСП да бъдат запазени обвързаната подкрепа и преходната национална помощ. По отношение на директните плащания, за страната ни е от съществено значение преходната национална помощ да се включи в Стратегическия план. Крайният срок за изготвяне на националните стратегически планове е до края на 2021 година.

Актуална информация по въпроси, свързани с търговията в селското стопанство, ще бъде представена от ЕК в рамките на заседанието на съвета.

Въпреки отпуснатите допълнителни средства към бюджета на ОСП заради корона кризата, все още не могат да бъдат очертани конкретни параметри на плащанията към европейските фермери. Още не са окончателно одобрени бюджетът на ЕС за следващите 7 години (Многогодишната финансова рамка 2021-2027) и помощта за справяне на европейските икономики с последиците от пандемията. Няма яснота и колко точно ще продължи т. нар. преходен период – дали 2 или 3 години, както и от кога ще започне новият програмен период, в който трябва да се прилага Общата селскостопанска политика. Новият европейски регламент за биологичното земеделие беше отложен с една година – той ще влезе в сила от 2022 година, вместо от следващата.

Днес Урсула фон дер Лайен произнесе първата си реч за новия политически сезон пред Европейския парламент. Тя беше подчинена на състоянието на ЕС в условията на световна криза, причинена от Covid– 19.

Прочетена 1053 пъти Последно променена в Сряда, 16 Септември 2020 13:28
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта