Продуктите на „Екофол“ осигуряват храна и защита на младите растения Избрана

Линчо Енджов, регионален агроном на Екофол

Елементите във фосфорните торове на компанията не се блокират в кисели почви и действат продължително

Интервю на Петър Кръстев
Както вече ви информирахме, на демоопита Portfolio Farm 2021 в с. Равно поле, Софийско, екипът на CortevaTM Agriscience е доверил една от най-деликатните и важни задачи - торенето на културите на експертния екип в хранене на растенията фирма „Екофол“. В предишния брой ви запознахме подробно с програмата за торене на царевицата и слънчогледа с продукти на „Екофол“, приложени почвено преди сеитбата и почвено и листно подхранване през вегетацията. Използвах случая да разговарям с представителя на фирмата Линчо Енджов, който специално за читателите на „Гласът на земеделеца“ даде повече информация за продуктите за актуалната към момента есенна сеитба.
– Г-н Енджов, фирма „Екофол“ се утвърди като постоянен и надежден партньор в Portfolio Farm през последните години в Софийското поле. Защо екипът на CortevaTM Agriscience разчита на вас?
– Да, за поредна година участваме като партньор на CortevaTM Agriscience в събитието, което се провежда на полето на фирма „Агротератерм“ ООД, с. Равно поле. Колегите от CortevaTM Agriscience се доверяват на нас първо, защото като добри специалисти, те знаят, че високодобивните хибриди изявяват най-добре потенциала си при правилно хранене. И второ, защото ние разработваме и прилагаме цялостни програми за хранене на растенията, които съобразяваме с всички детайли от конкретните почвени и климатични условия.
– Съвсем скоро предстои важна за земеделците у нас кампания – есенната сеитба на зърнено-житните култури и най-вече на основната за страната ни култура – пшеницата. В същото време на места вече е в ход и сеитбата на рапица. Какво предлагате от вашата продуктова листа за тези култури?
– Да, предстои много важната за земеделците есенна кампания. От години имаме два продукта, които се наложиха на пазара. Единият от тях е Амино Експерт Старт – изключително надежден растежен биостимулатор, който се прилага при обеззаразяването на семената. Това е комплексен продукт с пълната гама от макро- и микроелементи, аминокиселини, съдържа и прилепител. Той спомага и за много добра покривност на семената, защото преразпределя обеззаразителя върху тях. Смесим е с използваните регистрирани обеззаразители и се прилага съвместно с тях. Условията, при които се развиват културите през последните години през есента са много критични, особено засушаването, което наблюдаваме. Затова е много важно на растението да се даде готова храна. Амино Експерт Старт е продукта, който нанесен върху семената дава първата готова храна на поникващите растения и осигурява дружен старт на посева.
– Т.е. вие предлагате продукт, който дава възможност за дружно поникване на семената и добро първоначално развитие на младите растения. Предлагате ли продукт след поникване на посевите наесен?
– Да, предлагаме продукта Амино Експерт Протект, който е комплексен биостимулатор. Той е подходящ както за пшеницата, така и за рапица, приложен през есента. Чрез него стимулираме развитието на растенията да натрупат достатъчно хранителни асимилати, пластични вещества и захари, за да могат да презимуват по-добре.
– В коя фаза е подходящо внасянето на този биостимулатор?
– Фазата при пшеницата е от 3-ти-4-ти лист. В тази фаза листната маса е напълно достатъчна, за да може растението да поеме храната, която му се дава. Ние имаме богат опит с пръскане на малки растения и при пшеница, и при рапица, и резултатът е повече от добър. След третиране с Амино Експерт Протект растенията развиват много добра коренова система. Освен това пшеницата прави добър възел на братене, а рапицата прави добре оформена розетка и като краен резултат растенията презимуват в много по-добро състояние.
– Съвместим ли е Амино Експерт Протект с пестициди? В случай, че няма поникване, което се случваше през последните години и продуктът не е внесен есента, може ли да се внесе напролет?
– Амино Експерт Протект е съвместим и смесим с всички препарати, прилагани наесен при житните култури и рапицата – инсектициди срещу житни мухи или фунгициди срещу болести. В случай, че есента няма условия за приложение на продукта, той се внася рано напролет. Ние го наричаме изпреварващо пръскане. Т.е. да не се чака развитието на плевелите и тогава да се влезе, заедно с хербицида. Третирането с Амино Експерт Протект се прави преди това, за да може да се компенсира изоставането на посева и да се даде начален старт на растението при възобновяване на вегетацията – с една дума, да се навакса част от времето, загубено за развитие.
– Освен тези продукти, предлагате ли торове за основно торене при пшеницата и рапицата?
– Предлагаме различни продукти – NP, NPS, NPK и PK торове от по-специализирана група- със защита от загуби. Технология PhosActive позволява фосфорът да остане достъпен за растенията в почвата (дори при ниско и високо рН или при преовлажняване) и да се усвои напълно.
Другият продукт е DURASOL NCode DUAL MAX, съдържащ 46% амиден азот, който също е със защита от загуби. Предимствата при него са големи, защото азотът е защитен, не се влияе от слънчевото греене и температурата. DURASOL NCode DUAL MAX може да се използва в редуцирана норма и преди сеитбата на пшеницата, но основното му приложение е за подхранване в края на зимата и рано напролет, непосредствено преди настъпване на вегетацията. Удълженото освобождаване на азот осигурява този така важен за растенията елемент за много по-дълго време и в по-голямо количество, защото загубите са нищожни.

Прочетена 3506 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта