Обилните валежи и високата влажност - предпоставка за развитие на мана по лозата Избрана

Учените продължават да спорят за това дали климатичните промени, които наблюдаваме през последните години са резулат от човешката намеса, или са етап от естествения цикъл, през който преминава планетата, но едно е сигурно – промените оказват решаващо влияние върху земеделието.

И Варненска област не остана незасегната от необичайните климатични особености. Обилните валежи са истинска благодат за някои култури, но лозовите насаждения не са сред тях. Своите опасения за престоящи трудности, вследвие на високата влажност, с нас сподели С. Иванов – агроном и бригадир в земеделско стопанство, което освен пшеница, царевица, ечемик и маслодаен слънчоглед, отглежда и лозя.

Лозовите насажденията се намират в землището на община Провадия и заемат 300 дкa земеделска площ. Засадени са през 2007 г., след внимателно проучване на микрорайона за наличието на фактори подходящи за отглеждане на определени винени сортове. След направения анализ, изборът се спира на шест сорта: Пино ноар, Каберне фран, Совиньон блан, Траминер, Ризлинг и Шардоне.

Обилните валежи и високата влажност създават предпоставки за развитие на мана по лозата (Plasmoparaviticola) – икономическинай-важната болест по лозата у нас, напомня С. Иванов. Тя напада всички всички вегетативни и репродуктивни части на лозата, освен корените. Най-видимите и унищожителни прояви са върху листата и гроздовете, където се наблюдават следните форми на поражение: хлоратична форма, мозайчна форма, форма на сиво гниене и форма на кафяво гниене. Сравнително рядко маната се развива по зелените леторасти и мустаците, които при висока влажност на въздуха се покриват с бял спорообразуващ налеп.

Най-трудният момент при прогнозиране на развитието на този патоген е определянето на първичната инфекция от зимните ооспори и появата на първите мазни петна. Затова в изготвената програма на стопанството е заложен засилен мониторинг и профилактични третирания на растенията. Предвижда се пръскане с медсъдържащи препарати, препарати с активно вещество симоксанил и др.

Диана Иванова

Прочетена 498 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта