Лавандулата изисква много познания! Избрана

  • В това е убеден земеделският стопанин Иван Петров, който вече 11 години отглежда в Добруджа 42 дка с етерично-маслената култура

Габриела Събева

Отглеждането на лавандула в Добричка област отдавна се превърна в „мода“. Последствията от нея са ясни и явни – ниски изкупни цени на маслото и залежали количества по складовете. Слабите резултати от последните 2 години, през които производителите едва успяха да добият от 2 до 6-8 кг масло от декар, също са фактор в „лилавия“ сектор, провокирал редица промени. Всичко това доведе до отрезвяване или поне така се надява младият земеделски стопанин Иван Петров. Той е един от първите фермери, които са избрали да се насочат към етерично-маслената култура още през 2010 г. Тогава заедно със семейството си създава две насаждения с обща площ от 42 дка. Едното поле е разположено в село Пряспа, община Балчик, а второто – край гр. Ген.Тошево.

Иван се учи в движение. Чете много за етерично-маслената култура и трупа опит на принципа „проба – грешка“. През годините държи целенасоченият му избор да отглежда лавандула да ражда качествен продукт. Решил е, че семейството му ще се занимава само с ароматната билка и ще я отглежда по всички правила на агротехнологията. Това е точно обратното на масовото явление в следващите години, когато лавандула започнаха да отглеждат автомоньори, собственици на сервизи, юристи, водомайстори, изобщо хора с различни професии, нямащи нищо общо със земеделието. В това няма лошо, но голяма част от тях започнаха да допускат грешки в производството. Именно тези т.нар. стопани след 2 лоши години „отпаднаха“ от сектора – просто защото не им се получиха бързите печалби, за които толкова слушаха.

„Лавандулата изисква познания, много търпение и има много тънкости при отглеждането й“, споделя Иван Петров. „Спряхме се в началото на този размер площи и няма да ги увеличаваме. Това е оптималният размер за семейството ни. Нашата цел е качеството!“, категоричен е земеделецът. Именно затова още в началото сее на полетата си лицензиран разсад от сорт „Севтополис“. Избира го заради невероятния му аромат.

2020 г. не се оказва лоша за семейното стопанство на Иван. За разлика от средните добиви в Добричка област, фермерът се радва на сравнително добри резултати. Тъй като периодично подновява насажденията си, отчита от тези, които са на първа добивна година по 8,200 кг масло от декар. Полетата, на които има лавандула на възраст 4-5 години, са дали по 13-14 кг. „Освен подновяването, важно е да се поддържа сортова чистота. Всеки сорт има специфики, които играят роля при отглеждането, жътвата и дестилирането“, допълва Иван.

При лавандулата е много важно да уцелиш точния момент за прибирането й. „Имаш 6-7 дни на разположение, за да вземеш максималното като качество и количество“, допълва стопанинът. Разбира се, природата също може да помогне или да срине усилията на земеделските стопани. Иван разяснява, че при слънчево и горещо време се благоприятства качването на маслото в съцветията. Ако в периода на жътва завали продължително, тогава добивите ще бъдат ниски. „Жънал съм на 14 юли, но имам случаи и на 1 август. Тези 15 дни зависят от климата – дали ще е по-хладно или по-горещо“, допълва стопанинът.

„Учим се постоянно, обменяме много опит. Именно затова създадохме Асоциация, в която сме 140 души. Събрали сме се само производители, споделяме информация, искаме да напипаме точната „формула“ за отглеждане на лавандула. Има много тънкости, постоянно се учим това е важно. Поддържаме връзки и с производители от чужбина, следим сайтове“, разкрива още Иван.

Култивирането на лавандуловите насаждения е важно мероприятие от пролетните грижи за насажденията. „При окопаването лавандулата взима кислород. След това до две седмици трябва да минем на ръка между растенията, за да не се задуши от тревата“, разяснява Иван.

Семейната фирма произвежда редица продукти от етерично-маслената билка. Те се реализират на фермерските изложения в Добрич, Балчик и София. Иван и семейството му произвеждат и предлагат както с лавандулово масло, лавандулова вода и спрей за почистване на лице. Разчита на преките контакти, за да разказва за свойствата на лавандулата и маслото от нея. Обяснява, че то намира широко приложение в ароматерапията, но може да се капва в чай - за успокоение, при болки в ставите или пък като инсектицид у дома срещу молци и гъгрици.

„Искам потребителите да са доволни. Направил съм стъклени шишенца. Искам да са прозрачни, за да се види, че получават чист неразреден продукт. Знаете, че маслото веднага се разделя от водата, ако се разреди“, допълва стопанинът. Той уточнява, че важен момент от цялото производство е съхранението на лавандуловото масло. То трябва да се държи на сянка, без пряко слънчево греене. В зависимост от самата светлина се променя цветът на маслото. Най-новият продукт на Иван е сапун с лавандула, за който обединява усилията си със своя колежка.

Преди 3 години лавандуловото масло имаше много добра цена – почти стигна 300 лв./кг. След това падна на 120 лв./кг, а сега още повече, допълва производителят. Все още пазарът на лавандулово масло е стегнат, но в малки обеми търговията върви. „Не може за един сезон да се изкупи количеството, което е останало от предходни реколти. Това са тонове масло. Трудно продават тези производители, които имат големи количества. Търговията върви при тези, които имат по-малко площи с лавандула и се спасяват поединично. Те продават дори в Румъния“, разяснява още Иван.

Близо 79 000 дка с лавандула бяха реколтирани в Добричка област през лятото на 2020 г. Въпреки проблемите и ниските резултати през последните 2 години, продължава създаването на нови насаждения.

Прочетена 760 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта