Ние сме новатори не само в нашата страна, а и в Европа Избрана

Можеш да си водещ и конкурентен в своя бранш само с професионално подготвен екип, казва Татяна Михайлова, изпълнителен директор на „Екофол“ АД,

Интервю на Петър Кръстев
„Екофол“ АД е създадена през 1989 година, за да реализира революционната иновация „Лактофол“. Безспорен факт е, че успешното развитие на фирмата се дължи на маркетинговата концепция за реализация на продуктите, инициатор на която е Татяна Михайлова, изпълнителен директор на компанията. Повод за разговора ни с нея беше миналия наскоро Празник на жените – 8 март. Тъй като г-жа Михайлова е скромен, но креативен и високопрофесионално подготвен човек, въпросите към нея бяха по-скоро ориентирани към агробизнеса, който ръководи, отколкото към личността ѝ като жена!
- Г-жо Михайлова, вашата компания „Екофол“ вече има над 30-годишна история и трайно се наложи не само на българския пазар, но и в чужбина. Лесно ли е за жена да ръководи бизнес с такива мащаби?
- При съвременните изисквания на бизнеса, за да си водещ и конкурентен в своя бранш, за да си винаги в крак с новостите, да изпълняваш успешно ежедневните задачи, но и да работиш за бъдещето - това не може да се постигне с труда само на един човек. Прави се с професионално подготвен екип. Ето защо ние, в „Екофол“, работим на принципа на споделените отговорности. Създали сме оригинална и успешна управленска формула – разпределени отговорности, пълно доверие и отдаденост, общи решения по стратегическите въпроси. Така, когато има ред, строги правила и желание за работа, всяко ново предизвикателство се посреща по-лесно, а за мен лично е важно ръководителят да е част от една добре работеща машина. Да, в локомотива е, но е и част от стабилна композиция. В ръководния и в търговския екип на „Екофол“ има много жени и техният съществен принос в общия успех е факт.
- „Екофол“ е първата и една от малкото родни компании, които произвеждат продукти за листно подхранване, базирани на биологично-активни съставки, характерни само за нашия регион. Този факт носи ли предимството за предпочитанията на българските земеделци да ги прилагат?
- Определено има значение фактът, че в нашите продукти участва естествена млечна киселина, и то, произведена в България. Тя е като визитка на страната ни и има уникални качества не само за растителните организми, а и за човека. И чрез научни изследвания, и в земеделската практика са доказани антибактериалните и имуно-стимулиращите свойства на органичната съставка в продуктите на „Екофол“. Затова и действието им при стрес е гарантирано и изключително успешно.
- Факт е, че в сегмента листни торове има най-голямо и разнообразно предлагане на продукти от най-различни производители. Повечето от тях се предлагат без никакви предварителни проучвания и изпитвания при наши условия. На този фон, трудна ли е конкуренцията с фирмите, които предлагат вносни продукти за листно подхранване?
- Честно да кажа, първата ми реакция беше – да прескоча този въпрос. Не защото не е правилен или актуален, а защото вече няколко пъти съм заявявала позиция, че не може контролът на внасяните в страната продукти за листно торене да е така занижен, а нещата си продължават по същия начин. В никоя страна, в която имаме износ, режимът на внос не е оставен без задължителна регистрация след детайлно изпитване и доказване на ефикасност! (Мнението на г-жа Михайлова за занижения контрол ще публикуваме в отделен материал – бел. на редактора). Конкуренцията е добра за бизнеса – тя води до развитие, но когато е по правила, които се отнасят за всички! Проблемът идва, когато земеделските производители, пробвали един, два, три… такива „вълшебни“ продукти, не са получили обещания ефект и отричат листното хранене като цяло. А за все по-екстремните климатични условия в България, за все по-интензивното земеделско производство, листното хранене е много важна и съществена част от технологията на отглеждане и е единственият начин за допълване и корекция през вегетацията.
- В годините вие непрекъснато усъвършенствате продуктите на компанията и внедрявате нови. Какво е водещото при разработването на нови продукти?
- При създаването на нови продукти се срещат, от една страна - познаването на изискванията на културите и от друга, – най-съвременните технологии за производство на листни торове и биостимулатори! Винаги при създаването на нови продукти водещото за „Екофол“ е едно: най-доброто въздействие върху културите, за да се гарантира максимален ефект върху добива и качеството.
Технологиите на полето се променят – стават все по-интензивни, все по-високи са очакванията за добиви – това може да стане само като се прецизира всяка част от отглеждането им. Ние също развиваме и прецизираме продуктовата си линия, за да отговорим на изискванията на съвременното земеделие.
Освен състава на продуктите, важен е и моментът на приложението им – всяка фаза от развитието на растенията има изисквания, които могат да бъдат удовлетворени само с комплексни и добре балансирани биостимулатори.
Важно е и задължителното изпитване, което „Екофол“ прави, за смесимост и съвместимост с пестициди – това дава сигурност в приложението им и е икономически изгодно.
– За продуктите на вашата компания е характерно, че те са предназначени да въздействат положително на стресирани от някакъв фактор растения. На какво се дължи биологичноактивното им действие?
– Да, освен хранещ и стимулиращ ефект, продукти като Амино Експерт® ИМПУЛС, Амино Експерт® ПРОТЕКТ, Амино Експерт® СТАРТ имат и антистрес действие. Това се дължи на комбинацията на хранителни макро- и микроелементи, аминокиселини, фитохормони и разбира се, – органика, която съдържа витамини и физиологичноактивни вещества. Важна част от органиката на всички продукти на „Екофол“ е естествената млечна киселина. А в новите серии продукти тя задължително присъства и то в по-концентриран вариант. Винаги сме обръщали сериозно внимание на антистрес действието на листните торове, защото ежедневието на земеделците е изпълнено с рискове и проблеми от климатичните фактори и нашата работа е да сме им полезни с професионално изпитани и доказани решения.
- Може да се каже, че вие до известна степен наложихте листното подхранване на културите, като не отричате почвеното торене. Лесно ли беше да се внедри тази практика в земеделското производство и как убедихте скептиците, че листното подхранване носи полза за културите?
- Вярно е, че „Екофол“ е в основата на въвеждането на листното хранене в България – все пак, това са повече от 30 години производство на биостимулатори (и няколко години наука преди това), изследвания във всички научни звена, свързани със земеделието, практика по полетата на цялата страна.

Никога не сме противопоставяли двата механизма на снабдяване на растенията с хранителни елементи – коренов и извънкоренов, защото познаваме физиологията на растенията и защото много добре знаем, че те на практика се допълват. Или, образно казано – хранителните елементи и стимулаторите в листния тор „отварят апетита“ на растението, не допускат или преодоляват дефицити, стимулират физиологичните процеси в растението. И всичко това, по време на вегетацията, когато корекциите са възможни само по извънкоренов път.
Според нас листните торове и биостимулаторите ще имат още по-ключова роля в бъдещите технологии и няма да е далече моментъг, в който земеделските производители ще се чудят не как да намалят цената на декар за листно хранене, а как да инвестират максимално в него, за да достигат максимален добив.
Да, основната храна идва чрез почвените торове, затова през последните две години работим усилено и в това направление. Но и тук сме сред новаторите не само в нашата страна, а и в Европа. Предлагаме гранулирани торове, специално защитени от загуби с най-съвременните инхибитори. Бъдещето е на торовете без загуби и „Екофол“ работи за това бъдеще.
- В демонстрационните полски опити на чуждестранните компании за сортове, хибриди и препарати за растителна защита, „Екофол“ е предпочитан партньор с програми за торене. На каква база разработвате тези програми – те съобразени ли са със специфичните условия на района, почвата, културата и други критерии?
- Задължително проучваме почвените особености, спецификата на климата, изискванията на хибридите и технологиите на земеделските производители. Този предварителен труд ни дава информация, на базата, на която съставяме технология за хранене за конкретния случай. Точно в това е силата на „Екофол“ – да предлага гъвкави решения за стопани, които искат да извлекат максимума от културата. Това тристранно партньорство е много полезно за всички иноватори в бранша.
През 2020 година направихме няколко контролни измервания на добивите от полета с нашите специализирани гранулати DURASOL®, съпоставени със стандартни продукти, и резултатите са повече от отлични. Отчитането е при едни и същи хибриди и почвено-климатични условия и добивът в повече е при една и съща цена на декар. Разликата е в ефикасността на защитените от загуби хранителни елементи.
- Какво ще пожелаете на жените в България, изградили стабилна професионална кариера, с ръководни функции в агробизнеса?
- Да бъдат все така активни и отговорни, да посрещат с усмивка всяко предизвикателство, защото жените МОГАТ!

Прочетена 1200 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта