Имат ли биохербицидите от горчица шанс срещу глифозата?

Биопрепарат от семена на горчица претендира за трона на хербицидите, понастоящем зает от глифозата. Компанията MustGrow Biologics Corp. обяви, че е отделила и концентрирала допълнителна молекула,тиоцинат, от семената на горчицата. Тиоцинатът, който отговаря за системната активност, стояща в основата на естествените хербицидни свойства на горчицата, може да се позиционира като допълнение или частична замяна на глифозата.
Както съобщават от MustGrow, това е вече трета молекула от семената на горчицата, която компанията е отделила, извлякла и концентрирала.
Тиоцианатният екстракт потенциално може да стане природен органичен неселективен биохербицид, който е активен в почвата и притежава системни свойства.

Системната активност или способността на активното вещество да се премесва от почвата към корените, а след това към стъблата и листата, е особено важна, имайки предвид, че основният синтетичен хербицид - глифозатът не е активен в почвата и действа само върху надземните части на растенията.

MustGrow смята, че съществува огромна възможност потенциално да се замени или допълни глифозата в определени системи на производство на земеделски култури, произвеждайки натурален органичен разтвор.

В глобален мащаб приложението на глифозат вероятно ще намалява, като за предстоящи вероятни забрани за използването му вече съобщиха Германия и Мексико. Франция също възнамеряваше да забрани глифозата, но това не се осъществи поради липсата на нехимични алтернаиви.

В момента текат изпитвания на новия екстракт на тиоцинатния биохербицид MustGrow. Компанията вече е съобщавала за успешни контролни изследвания, демонстриращи 100 % унищожаване на плевелите.

Според анализаторите, световният пазар на хербициди остава доминиращ при средствата за растителна защита през 2019 г., като на него се падат 26, 2 милиарда щатски долара, което е 43,8 на сто от всички продажби на средства за растителна защита в световен мащаб. Продажбите на глифозат в света ще достигнат до 13, 3 млрд. щатски долара през 2027 г., според доклада Reports and Data. 

Прочетена 465 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта