Азотното торене на пшеницата е творчески процес Избрана

Мастър клас „Житни култури“ на Байер КропСайанс с ценни препоръки за подхранване на зърнената култура

Агр. Петър Кръстев
Пролетното торене на пшеницата бе една от темите на проведения наскоро уебинар на Байер КропСайанс – Мастър клас „Житни култури“. Експертът от Украйна Влодимир Железков изложи най-важните фактори, с които земеделците трябва да се съобразят при азотното подхранване на културата. Представяме ви в резюме препоръките на експерта за торене.
Анализът за азотното подхранване се базира на редица фактори
Bayer7 2Предполага се, че нужните количества фосфор и калий са осигурени още през есента. Основните фактори, на които се базира азотното подхранване, са усвояването на хранителните вещества за производството на един тон зърно, за което са необходими 20 кг азот активно вещество. Анализират се и други важни фактори, каквито са съдържанието на азот в почвата и видът на предшественика. Определят се и наличието на другите хранителни елементи в почвата, гъстотата на растенията, броят на братята, видът на почвата и количеството валежи. За този анализ е необходимо да се вземат данни от последните три години като референция.
Следват планираният добив, моментът на подновяване на пролетната вегетация, коригирането на нормата на първото и второто торене и дали то да се направи еднократно или двукратно.
Времето на подновяване на пролетната вегетация е ключово, но агрономството е и творческа професия. Азотното торене може да бъде направено по различни начини. Влодимир Железков разказа за някои от начините, които е използвал в своята практика, като изтъкна плюсовете и минусите на всеки от тях. За избора им винаги трябва да се изхожда от нуждите на културата и техниката, с която разполагаме. Гост-лекторът на Байер изрази увереност, че всеки български земеделец притежава необходимия опит при извършване на пролетно торене на пшеницата – той прилага различни методи на своите полета, уверил се е в техните плюсове и минуси и може да избере най-добрия от тях. Влодимир Железков сподели, че от всички методи той самият се е спрял на торене с торорозпръсквачка и пръскачка. Торене със сеялка, според експерта, могат да си позволят фермери с по-малки площи, методът е актуален и в условия на засушаване.
Основният фактор е влагата
Лимитиращият фактор днес е влагата и нейното наличие в почвата, затова трябва да се фокусираме върху достъпното торене в зависимост от възможностите на растението да го усвои. Според етксперта това, което най-често виждаме на полето, е недостиг на хранителни вещества във фазите BBCH31-37 и вретенене поради внасянето на неправилна форма на азот. От това следва абортация на братятя. Другият проблемен момент е от фаза цъфтеж до наливане на зърното BBCH61-80 – той се появява поради отсъствието на по-бавно усвоим азотен тор, от което следва ниска маса на зърното. Затова подходът ни винаги трябва да е комплексен, съветва Влодимир Железков.
Всеки азотен тор притежава различни форми. Въпреки това не всички форми са достъпни чрез кореновата система, а някои не се препоръчват да се внасят през листата. Листното торене е най-добре да се прави с амидна форма, но е необходимо да се контролира количеството биурет, съдържащ се в карбамида, който би могъл да доведе до пригори. През кореновата система най-добре се усвоява нитратната форма на азота, а малко по-слабо от нея е амониевата форма. Под действието на влагата, топлината, микроорганизмите и процесите на нитрификация, амидният азот се превръща в амониев, а амониевият азот се превръща в нитратен и става усвоим за растението.

По този начин всеки земеделец може сам да планира стратегията си за удължаване на времето, в което ще има достъпен азот за растението. Ако пшеницата се намира във фаза BBCH11-13, т.е. преди началото на братене, и е необходимо да се стимулира братенето, тогава карбамидът не е подходящ, защото растението няма да чака 4 седмици. Пшеницата ще започне да гладува и ще бърза да премине в следващата фаза. От друга страна, ако се тори с амониева селитра или друг вид нитратен тор, културата няма да гладува и братенето ще бъде стимулирано. Ако пшеницата се намира във фаза BBCH21-29, във фаза братене, и не е необходимо този процес да се стимулира, идеална работа ще свърши КАС. Този продукт, по-популярен в България като UAN, съдържа и трите форми на азот. Той е широко използван в Украйна, въпреки че в дадения случай може да се внесе и само карбамид. По този начин могат да се разпределят азотните торове за първото и второто пролетно торене на пшеницата.
Не бива да се забравя, че при увеличаване нормата на азотно торене нараства и нормата на внасяне на сяра. В идеалния случай тя трябва да е в съотношение 5:1, т.е. за 5 единици азот се внася 1 единица сяра. Препоръката на експерта е сярата да бъде внесена при първото торене, тъй като сярата може да причини изгаряния при повишаване на температурата при второто подхранване. У нас се произвежда висококачественият продукт UAN+S, който е напълно подходящ за задоволяване потребностите на пшеницата в ранна пролет.
Основен коректив за нормата на торене е времето на възобновяване на вегетацията
Bayer7 3Когато се знае общата норма на азот според планирания добив, трябва да се предвиди моментът на подновяването на пролетната вегетация. Това ще е основният коректив за нормата на торене, подчертава експертът. Например при ранно подновяване на пролетната вегетация и плавно повишаване на температурите горният слой на почвата не просъхва и растението не се подлага на стрес. В този случай торенето може да се раздели на два етапа. Нормата, изразена в процентно съотношение от общата нужда на растението, се разделя в зависимост от фазата, в която се намира. При късното подновяване на пролетната вегетация лимитиращите фактори са влажността и стресът на културата. И в този случай препоръката на експерта е торенето да не се разделя, тъй като ще има големи загуби и недостъпност на хранителните вещества при второто торене. Също така благодарение на бързото покачване на средната температура растението ще е подложено на стрес и бързо ще преминава през фазите. Поради тази причина второто торене няма да бъде рентабилно.
ЕКСПЕРТЪТ СЪВЕТВА:
КАС е най-подходящият азотен тор

Влодимир Железков сподели пред българските земеделци, че в Украйна торът КАС бързо е станал популярен, защото е подходящ както за двукратно, така и за еднократно торене на пшеницата. Експертът препоръчва КАС (респективно UAN и UAN+S у нас), тъй като в него се съдържат трите форми на азот – амониев 25%, нитратен 25% и амиден 50%, което осигурява допълнително хранене на растенията както на ранните етапи от тяхното развитие, така и на по-късните етапи.
Въпреки това, ако е налично ранно възобновяване на пролетната вегетация на културите, е по-добре азотната норма да се раздели на две: първо торене с амониева селитра или амониев сулфат, второ торене с КАС (UAN). Най-добрият метод за внасяне на КАС са струйните дюзи. При тях капките падат под действието на теглото и гравитацията и задържането върху листа практически отсъства, а това означава, че няма да има изгаряния. Необходимо е да се обръща внимание на височината, на която е разположена щангата на пръскачката. Тя трябва да е на не по-малко от 50 см от растението, особено ако се използват проточни дюзи. В противен случай струите могат да се припокрият, което може да доведе до неравномерно развитие на растенията.
С аргументираното си изложение Влодимир Железков убеди българските земеделци, участници в уебинара на Байер КропСайанс, че само професионалното и творческото прилагане на торенето с азот може да доведе до пълно усвояване на елемента и максимална ефективност от направените разходи.

Прочетена 875 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта