Сесия 2: Кои са определящите компоненти, които влияят на добива на зимната пшеница Избрана

Познаването на биологичните особености на културата е важно за вземане на адекватни практически решения

В онлайн обучението на Мастер клас „Житни култури“ на Байер КропСайанс лекторът от Украйна Влодимир Железков подробно разясни всички технологични периоди от втората сесия. Експертът поясни, че тя обхваща микрофазите, когато културата формира някои от ключовите компоненти на добива и производителите имат възможност да влияят върху тях. Ето и подробности от неговия разказ.
За да се разкрие потенциалът на културата, трябва да се започне с факторите, които го формират. Формулата: количество зърна Х маса на зърната = добив, е подходяща за повечето зърнено-житни култури и характеризира два показателя, над които зърнопроизводителите трябва да работят усилено. Това е качеството на зърното от 1 ха, т.е. гъстотата на културата и каква ще бъде масата на зърното, т.е. масата на 1000 зърна. Ако говорим за жизнения цикъл на културата, всички периоди на вегетация – от момента на поникване на културата до пълна зрялост, са еднакво важни за формиране компонентите на добива. Но въпреки това тези компоненти могат да се разделят на два вида – единият е периодът на формиране на потенциала за добив, а другият период е запазване на този потенциал.
ПШЕНИЦАТА РЕАГИРА СИЛНО НА НЕГАТИВНИ ФАКТОРИ
6s4sdtaВ началните етапи всеки агроном взема решение, свързано с подготвянето на почвата и сеитбената норма. С това се изгражда основата, от която до голяма степен ще зависят следващите показатели. В процеса на отглеждане, пшеницата не реагира само на климатичните условия, а също и на дейностите на производителите – торене, третиране, обработки. Културата силно реагира на негативни фактори чрез абортация. Лекторът сподели личните си наблюдения, че пшеницата може да абортира до 40% от целия формиран потенциал, от отпадане на братята, а също така и до 21% абортиране на класчетата в класа. Това може да се определи чрез обследване на полето, в кои фази са се случили загубите и какво не е било направено както трябва в определената фаза.
Информацията за биологията на културата, изложена от Влодимир Железков, бе изключително полезна за зърнопроизводителите, за да намалят загубите и да изградят правилна стратегия за управлението на пшеницата.
ФАЗА БРАТЕНЕ И НЕЙНИТЕ ОСОБЕНОСТИ
Тази фаза започва след формирането на 4-ти лист и зависи от редица фактори, като например датата на сеитба, дълбочината на засяване, масата на 1000 зърна, качеството на подготовката на почвата и др. За да започне културата да брати, сумата на активната температура трябва да бъде 560°С. Този фактор може да се регулира чрез промяна на датата на сеитба. От друга страна, интензитетът на братене зависи от дълбочината на сеитбата. За оптимална се смята между 3 и 4 см, ако семената са по-дълбоко, намалява силата на братенето. И още: ако почвата не е добре обработена, не може да се получи еднородно поникване на културата. Но най-важното в тази фаза е, че тя трябва да се случи през есента, защото от BBCH 21 започва залагането на броя на класчетата, т.е. формирането на бъдещия клас. Ако културата е спряла своята есенна вегетация до BBCH 11-13, т.е. до началото на фаза братене, то през пролетта тези посеви имат последен шанс да братят. През пролетта са налични повече стресови фактори в сравнение с есента, при които ще се формират класчетата в класа. Много е важно в тези фази посевите да са чисти от плевели. Това впоследствие рефлектира върху крайния резултат.
ПРИ ВРЕТЕНЕНЕ СЕ ФОРМИРАТ ЦВЕТЧЕТАТА В КЛАСА

Следващият етап от развитието на пшеницата е фазата вретенене, като неговата продължителност зависи от температурния режим, особеностите на сорта, групата на зрялост, торенето и др. Въпреки това тази фаза е със средна продължителност 30 дни. За агрономите важен фактор тук е формирането на цветчетата, тъй като във всяко класче могат да се формират между две и пет цветчета. Тук производителят може както да помогне, така и да навреди на процеса, а времето, с което разполага, е около седмица, предупреди г-н Железков и сподели личния си опит. В тази фаза най-лошо се отразяват използването на синтетични ауксини, особено при ниски температури, а също така и недостигът на хранителни елементи, когато почвата все още е студена. Ето защо, ако в тази фаза няма заплевеляване или то все още е незначително, е силно препоръчително третирането с хербициди да се отложи. В случай на силно заплевеляване трябва да се използват най-селективните хербициди, формулирани с антидотна технология.
ЦЪФТЕЖЪТ Е КЛЮЧОВ ЗА ФУЗАРИУМА
Когато се знае продължителността на фазата на изкласяване, може да се планира третирането с фунгициди в периода на цъфтеж, който е ключов за заразата с фузариум. В днешни времена не е необходимо производителите да имат само наличен фунгицид в стопанството. Необходимо е да се анализира кога точно той трябва да се прилага и какво ще помогнат знанията за физиологичните особености на фазата на цъфтеж. Коментар за това ще има по-нататък в обучението.
НАЛИВАНЕ НА ЗЪРНОТО
Последният етап, в който силно може да се повлияе върху добива на културата, е този на наливането и зреенето на зърното. Какво е необходимо да се направи тогава? Внасянето на амиден азот ще повлияе върху масата на зърната и количеството на протеините. При това е необходимо да се знаят правилната концентрация на разтвора, фазата на третиране, както и условията на третиране, за да не се получи изгаряне и обезлистване на посева. Тази тема ще бъде подробно обсъдена по време на четвъртата сесия.
В заключение г-н Железков подчерта, че информацията, която е споделил в сесия две, е изключително важна. Въпреки това теорията винаги трябва да се комбинира с практиката. Производствените периоди и необходимите практически дейности във всеки един от тях са обект на обучението в сесия четири. Подробностите за нея четете в следващия брой.

Прочетена 645 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта