Откритие дава мощен инструмент в ръцете на генетиците Избрана

Генни комбинации ще позволят на селекционерите да създават високодобивни сортове зърнени култури

Международен изследователски екип, в сътрудничество с учени от Изследователския институт „Уейт“ в Университета на Аделаида (Южна Австралия), е открил нови генетични вариации на пшеница и ечемик — важен етап в създаването на високодобивни сортове от тези две култури. Изследователите секвенирали набор от геноми на двете култури _ те смятат, че това изследване ще стане ново направление в създаване на следващите поколения сортове пшеница и ечемик.

„Пшеницата и ечемикът са основни продоволствени култури в целия свят, но тяхното производство трябва рязко да се увеличи, за да се удовлетворят бъдещите потребности от продоволствие. По наши оценки само производството на пшеница трябва да нарастне с над 50% в сравнение с текущото ниво до 2050 година, за да се изхрани населението на планетата“, казва Кен Чалмърс, доцент в Университета на Аделаида.

Тези изследвания приближават учените до разкриването на целия набор от гени или пангенома пшеница и ечемик. Разкривайки в пълна степен генетичната изменчивост на тези житни видове, изследователи и селекционери получават необходимите инструменти за постигане на ръст в световното производство.

„Достиженията в областта на геномиката ускоряват селекцията, подобряват добивите и качествата на земеделските култури, включително на ориза и царевицата. Аналогичната работа в областта на селекцията на пшеница и ечемик досега беше по-сложна“, казва

Питър Ленгридж, съавтор на изследването.

Съвременните сортове пшеница и ечемик носят широк спектър от генни варианти и разнообразни геномни структури, свързани с важни признаци като повишена продуктивност, сухоустойчивост и устойчивост към болести. „Тази вариация не може да бъде уловена с помощта на единична геномна последователност. Само чрез секвениране на многобройни и разнообразни геноми можем да разберем в пълна степен генетичните вариации“, споделя още Питър Ленгридж

В рамките на два международни проекта са били секвенирани многобройни сортове пшеница и ечемик в цял свят. „Информацията, получена от тези съвместни проекти, разкрива динамиката в структурите на генома и скритите по-рано генетични вариации при тези важни култури, и показва също как селекционерите са постигнали значително повишение в продуктивността. Тази работа ще благоприятства създаването на бъдещите поколения съвременни сортове“, допълва Кен Чалмърс.

Включването на два австралийски сорта пшеница - AGT-Mace (PBR) и Longreach-Lancer (PBR), произхождащи от южните и от северните райони на месторастеж означава, че потенциалните генетични вариации за адаптиране към различни производствени условия могат да бъдат идентифицирани.

Университетът на Аделаида също е отделил три сорта ечемик с желани признаци като висока добивност и издържливост на висока жега, замръз, засоленост на почвата, както и нова, по-висока устойчивост към болести. „Тези съчетания на генома ще стимулират функционалното откритие на гените и ще дадат на изследователите и селекционерите инструменти, необходими за създаване на следващите поколения съвременни сортове пшеница и ечемик, което ще помогне за удовлетворяване на бъдещите потребности от храна“, обобщава Кен Чалмърс.

adelaide.au.

снимка:

Доцент Кен Чалмърс от Университета на Аделаида изучава зърно, отглеждано в оранжерия

Прочетена 521 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта