Земеделието не позволи да изпадне във вирусен нокдаун Избрана

Възстановяването на икономиката ни като цяло ще бъде непредвидимо дълго, единствено селското стопанство може да гарантира устойчивост и излизане от кризата

Агр. Петър Кръстев
За разлика от икономическата обстановка в страната, която се обостря с всеки изминат месец заради връхлетялата ни пандемия на коронавируса, с топящия се като лански сняг брутен вътрешен продукт и свито потребление на населението, картината в селското стопанство остава в по-светли тонове. Земеделието у нас устоя на вирусния нокдуан, в който изпадна икономиката ни, и като цяло достойно премина през изпитанията на 2020 година, в това число и през абсолютно новите предизвикателства. Вярно е, че най-сериозният проблем – глобалният спад на ефективното търсене – може да повлияе дългосрочно и на аграрния бизнес, включително и чрез ограничаване на износа.
Тази година се превърна в безкрайна поредица от шокове, предизвикателства и непреодолими препятствия за световната икономика, които закономерно засегнаха и българското земеделие. Въпреки това работата в аграрния отрасъл не забуксува, не спря и може да се каже, че земеделието успешно, по-добре от всички останали отрасли, се справя с предизвикателствата на кризата.
Освен от ковидкризата, земеделското производство у нас не бе пощадено и от традиционните трудности, които неизменно го съпътстват през последните години – и през 2020-а земеделието ни беше силно засегнато от неблагоприятните метеорологични условия. Сушата, започнала през есента на 2019 година, продължила и през пролетта, засегна най-силно зърнено-житните култури в районите, където е тяхното масово отглеждане, най-вече в Добруджа. Добивите на хлебно зърно бяха критично ниски и каквито и изкупни цени да има продукцията, те не могат да покрият вложените средства, камо ли да остане печалба. Въпреки тези несгоди, произведеното зърно е достатъчно, за да има хляб за народа, че и известно количество да остане за износ.
ГЛАВНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - НАМАЛЯВАНЕ НА ТЪРСЕНЕТО
През първите месеци от проявите на вероломния COVID-19 у нас, потребителското търсене и платежоспособността на населението не бяха драстично намалени, но през есента негативните признаци станаха все по-осезаеми, и както се очертава, ситуацията може да се запази в необозримо бъдеще. Промяната в потребителските възможности и предпочитания е свързана с два основни фактора: самоизолация и намаляване доходите на населението. В режима на самоизолация станаха популярни продуктите с по-дълъг срок на съхранение, което се отрази на асортимента във веригата на доставки. Сега основният проблем е в непредсказуемостта и продължителността на динамиката на намаляване на доходите, която до голяма степен ще зависи от ситуацията с пандемията. Засилва се тенденцията за преход на потребителите към по-евтини стоки.
Безспорен факт е, че 2020 година беше сложна в икономически план не само за бизнеса, но и за всички българи. Хората започнаха все повече да си приготвят храната вкъщи, което доведе до ръст в търсенето и продажбите на основни категории продукти. Така че селското стопанство повече от всякога е призвано да се справя в тази трудна и тежка ситуация. Единствено земеделският отрасъл ще е този, който ще бъде в състояние да стабилизира живота, като произвежда необходимите суровини и продукти.

етикети:
Прочетена 1704 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта