Състоянието на есенниците се подобрява Избрана

Все още на отделни места има нисък запас на продуктивна почвена влага

Последните валежи стигнаха и до най-жадните кътчета на страната

Агр. Петър Кръстев
Доскоро високият дял на есенниците в недобро състояние даваше повод за безпокойство и очакванията бяха за по-слаба реколта догодина. Но както много пъти се е случвало, така и сега сме свидетели на категорични обрати както в поведението на времето, така и в развитието на културите. Разбира се, че за категорични изводи и прогнози е твърде рано, защото ситуацията може както да се подобри, така и да се влоши. Но валежите от сняг и дъжд в първата десетдневка на декември значително подобриха влагозапасите в почвата почти в цялата страна.
ЗЕМЯТА В ДОБРУДЖА НАЙ-ПОСЛЕ ДОЧАКА ВЛАГА
snapshot1Развитието на есенниците все още е различно, като е в пряка зависимост от най-важния фактор – влагата. Тя е определяща дотолкова, че в един и същи район, дори в рамките на едно землище, състоянието на зимните житни култури в едно и също стопанство може съществено да се различава. Все още има отделни места, където влагата в почвата е недостатъчна и в случай на рязко застудяване, в съчетание с отсъствие на снежна покривка, има риск за неукрепналите и незакалените късно поникнали посеви с житни култури и рапица. Най-после землищата в Причерноморска Добруджа – Шабла, Каварна и Балчик, бяха пощадени и там паднаха значителни количества валежи – само през последните дни имаше валежи от сняг, равняващи се на 10 литра и около 35 литра дъжд на кв. м. Преди това, от началото на ноември, сборът от валежите е стигнал 54 л/кв.м. Земеделците от района споделят, че половината от посевите им с есенници вече е в добро състояние, другата половина е в незадоволително. Добрата новина е, че макар и със закъснение, всички посеви са поникнали, но са назад в развитието си за сезона. Масовата фаза на растенията в тях е 2-ри–3-ти лист, братили посеви почти няма. Има и такива, които сега поникват. Значително по-добра е картината във вътрешността на Добруджа. Пшеницата и ечемикът там се развиват добре и сега са във фаза трети лист, начало на братене. Опасения има при рапицата, която в Добруджа не е популярна култура и заема сравнително малко площи. Поради сушата културата там поникна късно и се разви слабо. Засега пропаднали площи няма, на места влагата е достатъчна и има условия за наваксване на изостаналото развитие, защото температурите в региона са положителни. Остава обаче опасността от отсъствието на снежна покривка в случай на резки студове и замръз, които могат да отслабят посевите с рапица и да доведат до тяхното частично загиване.
В СТРАНАТА ИМА ЕСЕННИЦИТЕ В МНОГО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ
В Крайдунавска Добруджа – Силистра, Русе, Лудогорието, в Централна Северна – Плевен, Велико Търново, Свищов, както и в Северозападна България – Враца, Монтана, Видин, есенните житни култури са в много добро състояние. Поради навреме падналите там валежи, които макар че не бяха в неголеми количества, но все пак достатъчни, поникването беше нормално и растенията са във фази краят на трети лист, начало на братени и братене. Разбира се, това дава повод за оптимизъм на зърнопроизводителите от този регион, които се надяват през настоящата зима да няма силни мразове, а рано напролет температурите да са благоприятни и зимните житни култури да заложат очаквания добивен потенциал.
В Югозападна България дефицитът на влага все още не е преодолян. В района на Сливен, Ямбол, Бургас валежите все още са минимални и посевите с есенни култури са назад в развитието си и в незадоволително състояние. По-добра е картината в Централна Южна България – Хасково, Стара Загора. Там влагата беше достатъчна и посевите поникнаха нормално и навреме. В момента растенията масово са във фаза втори-трети лист, начало на братене. Поникналите навреме при благоприятни климатични условия посеви имат шанс за благоприятно презимуване и развитие.
РИСКОВЕ ИМА
Основните рискове за посевите зърнопроизводителите свързват с недостатъчното им фенологично развитие и физиологично състояние за влизане в зимата. Положителните температури през октомври увеличиха разхода на натрупаните в растенията захари и могат да усложнят тяхното презимуване. По този причина е възможна повишена заболеваемост на растенията напролет.
Меките климатични условия благоприятстват намножаване числеността на популацията на мишевидните гризачи – полевката. Дори вече има данни за плътност над ПИВ, третирани са и ограничени площи във Врачанския регион.

Прочетена 1298 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта