Провалена реколта от кайсии край Дунава Избрана

  • Отчитат в ЗК „Нива- 93” в с. Проф. Иширково
  • В кооперацията отглеждат 1250 дка с ароматния плод, който тази година не даде очакваните около 2000 тона продукция
  • В овощните градини се отглеждат още сливи, череши, праскови
  • Жътвата на пшеница приключи в нивите на кооперацията при добив от 400 кг/дка

Габриела Събева

„Много е слабо производството от кайсии през тази година. Все още прибираме, но няма количества. При очаквано производство от 2000 тона не знам дали ще има общо 20-30 тона”, коментира Величка Славова, председател на ЗК „Нива - 93” в силистренското село Проф.Иширково. Кооперацията е една от най-големите производители на плодове. В нея се отглеждат 1250 дка с кайсии, 430 дка със сливи, 110 дка с череши, 90 дка с праскови. Общо 30 000 дка е земята на кооператива, в който се залага на разнообразно производство, за да се постигне икономическа стабилност. Дали обаче през настоящата стопанска година кооперацията успя?

Velika Slavova 2 sait„Заради структурата на стопанството в момента при нас вървят няколко кампании. За да се справим, имаме 150 постоянни служители на трудов договор, тъй като освен производството от трайни насаждения и полски култури имаме търговия, отглеждаме пчели, имаме фурна за хляб”, допълва Величка Славова. Прибират се първи и втори откос люцерна, вече се ожънаха нивите с ечемик и пшеница, обират се останалите след климатичните поражения кайсии, които ще отидат за ракия.

„Провалена е реколтата. Първо кайсиите бяха осланени, като втора вълна дойдоха късните повратни студове и изцяло ги компрометираха. Цялата ни площ от 1250 дка с кайсии пропадна”, не крие Величка. За сметка на това пък при сливите отчитат нормални добиви. При черешите реколтата е била по-слаба, но за сметка на това продукцията е реализирана добре. „По-малко е количеството от череши, от обичайните 120-130 тона събрахме 90 тона. Имаме 90 дка с праскови, при които в момента отчитаме нормално натоварване и са в добро състояние”, анализира още стопанката.

Освен климатичните „изненади”, всяка година кооперацията се сблъсква със сериозен проблем - пазарът и ниските изкупни цени на продукцията от трайни насаждения. „Това за нас е много болен въпрос. Имахме години с производство от 2500 тона кайсии или по 2 тона от декар, а цената беше на ръба на себестойността и почти на загуба. Нямаше никакво изкупуване и продукцията отиде за ракия”, не крие жестоките реалности Величка. Тя допълва, че партньорите на кооперацията за сушени плодове също имат свити пазари. Освен това няма преработване - за сладка, конфитюри или сокове.

Аномалиите, които природата поднася, се отразиха и върху реколтата от зърнено-житни култури. Резултатите в Силистренска област са малко по-добри в сравнение със съседната Добричка област, в която се жъне средно по 154 кг/дка пшеница. „И при нас беше много силно засушаването, дъждовете закъсняха за пшеницата, имахме късни слани и студове, които също оказаха влияние върху развитието на житото и съответно върху добивите. Класовете бяха наполовина празни”, продължава с анализа на резултатите Величка. Тя смята, че за година като тази в кооперацията са постигнали добри добиви: ”От 2600 дка с ечемик имаме средно по 600 кг/дка, тъй като той изпревари в развитието си засушаването. При рапицата от 3200 дка отчитаме 330 кг/дка. При пшеницата имаме добиви малко над 400 кг/дка”.

Няколко са факторите за лошите резултати през настоящата стопанска година, показва още равносметката на стопанската година до момента. Първо – това е липсата на зимно влагозапасяване. Второ – продължителна суша, трето – пролетните повратни студове. „Не на последно място слагам сортовата структура. При нас заложихме повече на западна селекция и повече силни пшеници, които дори в добри години дават по-ниски добиви. Тази чужда селекция почти ни провали. В същото време от българските сортове пшеница като Енола, Калина, Пчелина получаваме по 550-600 кг/дка”, отчита реалностите Величка Славова. Според нея климатичните условия през настоящата година не са били подходящи за западната селекция от зърнено-житни култури и това свали добивите под 300 кг/дка. „Те не са изпитани, не са пригодени към нашите условия и ето, една такава суха година доведе до провали”, не крие стопанката.

В момента погледите на кооператорите са насочени към пролетните култури. Царевицата и слънчогледът са в много добро състояние и очакванията от тях са високи. „Какво ще се случи оттук нататък, никой не знае. Дано да успеем да ги приберем безпроблемно”, надява се Величка.

Добрите резултати от пролетниците ще дадат глътка въздух при разплащанията и към доставчици, и към собственици на земя. „Имаме 1300 член-кооператори. При нас в договорите е посочено - 50 лв. гарантирана рента от декар. Над 50 лв. се изплаща по решение на Общото събрание на кооперацията в зависимост от постигнатите резултати. Най-вероятно през тази година собствениците на земя ще си получат само защитената от договорите рента. Все пак има още култури за жънене, дано природата бъде милостива към нас”, разясни още Величка Славова.

Умелата ръководителка допълва, че според статистиката ЗК „Нива – 93” е най-големият работодател в област Силистра. Това обаче не е радостно, тъй като е на фона на затворени предприятия и съкратени хора. Кооперацията обхваща земи в седем села – Проф.Иширково, Смилец, Йорданово, Брадвари, Сърпово, Казимир, Ламбриново.

Когато преди повече от 20 години са създадени овощните градини в с.Проф.Иширково, те са решили проблема с безработицата, но сега няма работна ръка. „За дейността на кооперацията до момента имаме нужните висококвалифицирани хора, тъй като селото е запазено. Сезонните работници се набират от съседните населени места и от Силистра. Лошото е, че през последните 2-3 години и там няма хора”, обобщава тъжната картина председателката на кооперацията.

За справяне с проблемите, които трайното засушаване води след себе си, в кооперацията вече инвестират в изграждането на кладенец и поливни съоръжения за овощните градини. Добруджа има нужда от напояване, но ако това се случва с кладенци, не е решение на въпроса. Дълбоките сондажи са трудни и скъпи, смята още Величка Славова. Това може да се прави само за някои интензивни култури или зеленчукопроизводство.

Прочетена 1591 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта