Заплевеляването на слънчогледа може да причини до 30% загуба от добива Избрана

Технологичните хибридни линии Clearfield и Clearfield Plus разполагат с продукти за ефикасен контрол на плевелите

Агр. Петър Кръстев

Най-вредоносните плевели, които през пролетта се развиват значително по-бързо, отколкото културните растения, всяка години водят до съществени загуби от добива на земеделските култури. Високата степен на заплевеленост с едногодишни двусемеделни и житни видове плевели се отразява особено негативно на добива от слънчоглед. При ненавременен контрол над плевелите земеделците могат да загубят до 30% и повече от добива на културата. Затова в условията на пролет 2020 специалистите препоръчват задължително да се използват хербициди с широк спектър на действие, които са в състояние да осигурят високоефективна и продължителна защита на културните растения в началните етапи на растеж и развитие.

На тези характеристики напълно съответстват системните хербициди на база имазамокс, които са приложими при Clearfield и Clearfield Plus слънчогледовите хибриди. Активното вещество на тези препарати попада в меристемната тъкан или в зоната на растеж на плевелите, причинява нарушаване на синтеза на протеините, което води до тяхната гибел. Спомогателните вещества, влизащи в състава на тези хербициди, състоящи се от комплекс аджуванти, повишават ефективността на тяхното усвояване от плевелната растителност.

Хербицидите на база имазамокс контролират широк спектър от двусемеделни и житни плевелни видове в посевите с хибриди слънчоглед, толерантни на активните вещества имидазолинони/имазамокс. Благодарение на своя механизъм на действие те еднакво ефективно действат както на вегетативната част, така и на кореновата система на плевелите. При достатъчно почвена влага препаратите задържат появата на следващите вълни плевели, затова при навременно и правилно приложение е достатъчна една обработка за сезон.

Дозата на приложение на имазамокс хербицидите при слънчогледа е от 120 – 200 мл/дка в зависимост от плевелния състав. Максималната ефективност се постига при условия на качествено покритие на цялата листна повърхност на плевелната растителност.

Прочетена 3134 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта