Геометрия в агрономията: как пространствената структура на сеитбата влияе върху добивите? Избрана

Една от основните задачи пред човечеството е да отгледа колкото е възможно повече храна, като едновременно с това ограничи негативното въздействие на промишленото земеделие върху околната среда. Международна група учени е изследвала как пространствената структура, в която се сеят културите влияе върху резултатите от вегетацията.

"В болшинството случаи по-високи добиви и по-малко плевели се наблюдават при сеитбата на земеделските култури в равномерна решетка, където всяко растение е еднакво отдалечено от съседните както вътре, така и между редовете", казва професор Джейкъб Вайнер от факултета на науките за растенията и околната среда на Копенхагенския университет.

Професор Вайнер и неговите колеги от Североизточния селскостопански университет в Китай са провели обширна научна работа, публикувана в списание  «Advances in Agronomy».

Получените от различни източници данни и практическите тестове са показали, че еднаквоотдалечената схема на сеитба е довела до по-високи добиви в 76 на сто от опитите и до по-малко количество на плевелите при 73 на сто от опитите.

Учените са разгледали три от най-широко отглежданите в света култури - пшеница, царевица и соя.

При много от опитите добивите са били с 20 на сто по-високи при сеитбата под формата на решетка, като в един от опитите добивите са се увеличили с 60 на сто при пшеницата и с 90 на сто при соята. Що се отнася до плевелите, то еднаквоотдалечената схема на сеитба е довела до намаляването им с над 30 на сто в сравнение с традиционните методи.

Когато семената се засяват на еднакво разстояние от всичките си съседи, корените се разпространяват и заемат почвеното пространство по-бързо, лесно и ефективно, поглъщайки хранителни вещества.

"От екологична гледна точка това е печелившият вариант. Получава се по-малко измиване на азота и може да се спести от хербициди поради по-малкото количество на плевелите. Този метод за увеличаване на рентабилността на земеделието е определено устойчива от екологична гледна точка", е заключението на учените.

Прочетена 3250 пъти Последно променена в Неделя, 03 Май 2020 13:02
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта