Високотехнологични продукти работят за почвеното плодородие Избрана

Използването на деструктури вече не е модерна прищявка, а обоснована необходимост с положителен ефект

Агр. Петър Кръстев

Селскостопанската стойност на почвата е много важна. Почвата може да се разглежда като източник на хранителни продукти и стоки, а също и като жив организъм и източник на живот. Тя притежава всички характеристики на жива екосистема. Почвата е живо тяло със сложни физико-химични и биологични процеси. Затова земеделците трябва да знаят, че при стопанисването на тази система могат да я отровят, увредят, разрушат или даже да я убият.

Съвременната интензивна система на земеделие води до:

. натрупване на токсични вещества в почвата, замърсяващи продукцията;

. намаляване на биомасата в почвата и загуба на активната част на хумуса;

. изчезване на агрономически ценните микроорганизми;

. намаляване на внасяните органични вещества в почвата – компост, оборски тор и др.

Всичко това води до намаляване на плодородието и способността за възвръщане на растителната органика. А растителните остатъци, стърнището, сламата и др. са незаменими материали за образуване и натрупване на хумус в почвата, необходими хранителни вещества за растенията и почвените организми. Традиционната технология за заораването им в почвата, като дисковане или оран, не работят. Ако пък се стигне до решение за изгаряне на стърнището, както често се случваше в близкото минало у нас, при изгарянето се намалява ценна органична маса и биота в почвата. Безвъзвратно се губят органичният въглерод и азотът.

При дисковане или оран растителните остатъци се разлагат с образуване на токсини и стават среда за размножаване на патогенни организми. Освен това процесът на разлагане често се съпровожда с образуване на фитотоксини.

Затова компаниите вече предлагат съвременни технологии за възраждане на почвата чрез полезни бактерии, гъби, ензими и други биологично активни вещества. Такава симбиоза на полезни микроорганизми способства ускореното разлагане на растителните остатъци и подобряването на физико-химичните процеси в почвата. Заемайки своята екологична ниша, препаратите, съдържащи полезни микроорганизми – гъби и бактерии, потискат патогените. Полезните бактерии насищат почвата с достъпен азот, мобилизират фосфора, потискат развитието на бактериалните и гъбни болести. Гъбите от род Триходерма са санитари на почвата – заселвайки се на растителните остатъци, те ускоряват тяхното разлагане и потискат развитието на бактериозите. Ензимите прекратяват процеса на разлагане на целулозата до активно биологични съставки, защитават микроорганизмите от негативното въздействие на околната среда.

Специалистите препоръчват следната последователност на операциите:
. раздробяване на стърнището (ако е високо – да, ако е ниско – не);

. пръскане – количество и разтвор според вида и количеството на растителните остатъци;

. внасяне на азотен тор 1,5 –3 кг/дка;

. заравяне в почвата чрез дисковане с не повече от 10 см.

Ако не сте успели да внесете деструктор есента, може да го направите напролет, заедно с внасянето на тора или при пролетното култивиране.

Ефектът от внасянето на деструктори е доказан както есента, така и напролет. Чрез тях се постига ускорено разлагане на растителните остатъци. Освен това високата концентрация на агрономически ценни микроорганизми и антагонисти на патогените, влизащи в състава на биопрепаратите, потискат развитието на фитопатогенните гъби, благоприятстват активирането на растежните процеси, подобряват фитосанитарното състояние на почвата и възстановяват нейното плодородие. Чрез това си действие микробиалните препарати подобряват качеството на реколтата, защитават растенията от болести и повишават добивите.

Прочетена 5365 пъти Последно променена в Вторник, 26 Ноември 2019 11:39
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта