Ленточната обработка на почвата носи редица предимства Избрана

Освен спестяване на разходи, прилагането на Strip-till води до бързо затопляне на почвата напролет, което създава благоприятни условия за покълване на семената и поникване на растенията

Учени от Университета на Минесота (U of M) и Държавния университет на Северна Дакота (NDSU) съветват да се обърне внимание на Strip-till – така ще се обединят положителните страни за запазване здравето на почвата от прилагането на No-till с ползите на традиционната обработка.
Strip-till е специална технология за отглеждане на селскостопанските култури, при която обработката на почвата се прави изключително само на ленти (ивици) в редовете на сеитба. Торовете най-често се внасят директно в редовете по време на ленточната обработка. Обработените ивици съответстват на ширината на редовете на сеялката за следващата реколта. Следващата пролет семената се сеят във вече обработените ивици. Обикновено земеделците прилагат технологията Strip-till есента, след прибирането на реколтата, но почвата може да се обработи и напролет преди сеитбата.
Неотдавна учени от цитираните по-горе университети организираха изложението Strip-Till Expo на своите изследователски площи близо до Фъргъс-Фолс (САЩ).
След изследванията са изведени следните констатации за Strip-till:
 Спестява енергия и гориво, защото се прави само частична обработка на почвата.
 Намалява ерозията на почвата благодарение на това, че остатъците от прибраната култура покриват голяма част от почвата в продължение на година. Слоят от растителни остатъци съхранява и влажността на почвата.
 Освобождава се по-малко въглерод от почвата в атмосферата и се поддържа по-високо ниво на органични вещества в почвата.
 Обработените ивици много по-бързо се затоплят пролетта, което благоприятства покълването на семената и поникване на растенията.
 Намалява разходите, защото липсва първична и вторична обработка на почвата.
Отбелязва се също, че на изследователските полета на Университета на Минесота добивът от соя при сеитбооборот царевица-соя в продължение на 13 години е бил приблизително еднакъв при използоването на такива технологии на обработка на почвата като: No-till, Strip-till, вертикална обработка (2 минавания), култивиране (еднократно пролетта), използване на дълбокоразрохвач заедно с култиватор.
„Като цяло добивът от царевица е бил еднакъв, независимо каква система на обработка на почвата е била използвана“, отбелязва преподавателят от U of M Джод Деджонг-Хюз.
На изследователските полета на NDSU добивът от царевица винаги е бил по-висок при използването на технологията Strip-till, независимо от това дали почвата е била обработвана с дълбокоразрохвачи, или е била използвана вертикална обработка.

Прочетена 3363 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта