Ябълки адаптирани към глобалното затопляне

Новозеландският износител на ябълки T&G Global ще стартира продажбите на нов сорт ябълка, разработен като част от програмата за адаптация на глобалното затопляне.
Компанията се е присъединила към New Zealand’s Plant&Food Research, Испанския институт по земеделие (IRTA) и Fruit Futur, които са част от програмата Hot Climate Programme (HCP). Споразумението е подписано на международното изложение Fruit Logistica в Берлин.
Отбелязва се, че сред проблемите, пред които са изправени производителите на ябълки и круши, са слънчевите пригори по плодове, неравномерното оцветяване, недостатъчната устойчивост към стрес от климатичните промени и проблемите при торене.
Според участницитеовощарите по света скоро ще се сблъскат с проблеми, дължащи се на глобалното затопляне, поради което е толкова важно да се разработи стратегия, която да защитава реколтата. Търсенето на такива сортове ще нарасне.
"С промяната на климата, производителите по света ще се сблъскват със слънчеви пригори, неравномерно оцветяване на плодовете, като ще расте и нападението от неприятели и болести", казва Сара Маккормак, директор на T&G Global.

Петър Кръстев

Прочетена 3266 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта