Орегон ще легализира "магическите гъби"

На фона на цялата еуфория около легализацията на употребата на марихуана в няколко американски щата, Орегон се готви за още по-смела стъпка. Щатският секретар Денис Ричардсън одобри провеждането на допитване за узаконяването на халюциногенните гъби, съобщава списание Fortune.

Сега организаторите на петицията трябва да съберат 118 000 подписа, за да може вотът да стигне до урните.Ако успеят, гласуването за легализацията на псилоцибина, който се съдържа в "магическите гъби", ще може да се проведе през 2020 г., заедно с президентските избори.

Ако жителите на Орегон гласуват с "да", производството и продажбата на психотропните гъби и техните съставки ще бъде декриминализирани, а режимът за разпространение и употреба ще подлежи на лицензиране и държавна регулация.

Поддръжниците на идеята цитират медицински проучвания от последните години, които показват, че употребата на халюциногенни гъби може да има редица позитивни ефекти, особено за хората, които са подложени на терапия за раково лечение или страдат от т. нар. "химическа депресия".

През 2018 г. стартъп компанията Compass Pathways, подкрепяна финансово от основателя на PayPal Питър Тийл, получи разрешение от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата да провежда експериментална псилоцибинова терапия за лечение на депресивни състояния и други психични заболявания.  

В момента псилоцибинът се категоризира като наркотично вещество, което няма медицинско приложение, а притежанието му (включително и на гъби, съдържащи въпросния алкалоид) е незаконно.

Орегон не е единственият щат, в който има подобна инициатива. Допитване за легализацията на "магическите гъби" се подготвяше и в Денвър, като целта на организаторите бе то да се проведе заедно с междинните избори през 2018 г., но срокът бе пропуснат заради бюрократични забавяния.В Калифорния също се събираха подписи за такава инициатива, но и там административните процедури не успяха да приключат навреме. Ако инициативата на Орегон обаче завърши успешно, най-вероятно примерът ще бъде последван и от други щати.

Прочетена 4541 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта