Почвени бактерии повишават добива от патладжан

Съвместна група изследователи от САЩ и Бангладеш е потвърдила, че видът почвени бактерии - Bacillus thuringiensis (Bt) практически на 100% осигурява защитата от плодовия молец по патладжана (eggplant fruit and shoot borer, EFSB), защитавайки една от икономически най-важните култури за Южна Африка. Полски изпитвания са подтвърдили, че земеделците, отглеждащи патладжан Bt brinjal, са намалили количеството на прилаганите инсектициди и са увеличили добива от културата. Над 27 хил. произвдители в Бангладеш отглеждат четирите разновидности патладжан Bt brinjal, пуснати с търговска цел за производство от правителствата на държавите в Южна Азия през 2013 година.

Сравнени в полските изпитвания с традиционните разновидности, ГМО-сортовете патладжан в Бангладеш са подтвърдили, че генът Bt осигурява практически пълна защита от най-опасния вредител по културата.

Полските изпитвания били проведени в окръг Богра в Северен Бангладеш от група изследователи от Бангладеш и САЩ. Резултатите са публикувани в научното издание PLoS One.

Патладжанът, известен като бринджал (brinjal) в Южна Азия е икономически и културно важен зеленчук за региона. Най-опасният вредител на тази култура е плодовият молец (Leucinodes orbonalis, EFSB), който може да доведе до намаляване на реколтата с 80%.

„Това изследване за Bt brinjal действително може да помогне за намаляване количеството на използваните инсектициди в Бангладеш и да защити добивите от патладжан“, казва ентомологът от Корнелския университет Антони Шелтон.

Според последните резултати, проведени през 2016-1917 години от Изследователския отдел по земеделски стопанства (OFRD) на Бангладешкия институт по селско стопанство и изследвания (BARI), всичките четири разновидности Bt brinjal, произведени в Бангладеш, са ефективни за защита от EFSB. Изследователите съобщават за нападение от неприятеля на 0-2% в разновидностите Bt brinjal, в сравнение с 36-45% нападение в не-Bt-разновидностите (същите сортове, но без ген Bt).

„Това изследване нагледно демонстрира превъзходния контрол на EFSB, който осигуряват тези четири линии Bt brinjal. Сега ние правим изследвания, които да ни помогнат да получим информация как да контролираме вредители като акари и белокрилка. В резултат на това земеделците ще могат да максимизират чистата си печалба и да минимизират използването на инсектициди“, отбелязва един от авторите на изследването д-р M.Z.H. Продхан от BARI.

Петър Кръстев

Прочетена 2879 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта