Слабото законодателство позволява на Иран да купува ГМ-продукти

Независимо от държавните ограничения за производство на биотехнологични продукти, за година Иран е внесъл генетично модифицирани селскостопански култури на стойност 5 млрд. долара, съобщиха на 18 януари т. г. местните средства за масова информация.

Поради липсата на ясни правила, Министерството на селското стопанство на Иран отново е одобрило внос на ГМ-култури, като ориз, соя ирапица,съобщава представителятна ведомството Бехзад Кареязи. Странатавнася тази продукцияосновно от Бразилия, Аргентина, Канада и САЩ,тъй като тези страни не декларират в своите товари ГМ-продукти, с което нарушават Картагенския протокол“ за защита и развитие на околната страна.

"Отказът на иранските чиновникци да идентифицират ГМ-продукти сред вноса води към обществено заблуждение и за невъзможност на национално ниво те да бъдат открити. Освен това, без оглед на продължаващия продоволствен внос на подобни продукти, Министерството на селското стопанство в действителност служи като стимул за чужденците, което противоречи на националните интереси“заявява представителят на ведомството.

За разлика от Европа и САЩ ГМ-продуктите в Иран не са предмет на обществена дискусия, но чиновниците вече са се разделили на два лагера по отношение на биотехнологичните култури. Привържениците заявяват, че ГМО дават добри резултати и помагат да се намали употребата на пестициди, но противниците се опасяват от рискове за околната среда.

През 2006 година Иран клонираовца. Година по-раночиновниците одобриха ирански генетично модифициран ориз, който и до този момент се отглежда с търговска цел за храна на човека. През май 2015 година пък на национален биотехнологичен конгрес е бил представен първият образец на ирански генетично модифициранпамук.

Прочетена 4003 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта