Възпалението на козето виме е често явление

През пролетта и лятото козите лактират и млечната им жлеза е увеличена и провиснала

Животните с такова виме са най-предразположени към появата на мастит.
В сравнение с овцете заболяванията на млечната жлеза при козите се срещат по-често. Това се дължи на по-голямата млечност, анатомичното устройство и формата на вимето. Индиректните загуби се свързват с намаляване на млечната продуктивност, с понякога необратимо пресушаване на засегнатия млечен дял и пренасяне на инфекцията върху млади и ценни животни.
Маститът възниква при определени
ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ И ОТКЛЮЧВАЩИ ФАКТОРИ
Те подготвят входната врата за инфекцията и правят тъканта на вимето и организма като цяло слабо устойчиви. Веднъж причинили мастит, микроорганизмите стават силно вирулентни и агресивни. Те се разпространяват лесно в околната среда чрез млякото, инвентара, ръцете на доячите и при бозаене на ярета „крадци“, при преминаване през висока и влажна трева, особено в сутрешните часове. При неправилно пресушаване „спящият“ мастит се събужда с пълна сила през първите лактационни дни след раждането.
КАКВО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА
ВЪЗПАЛЕНИЕ
на вимето на козата:
* травмите и нараняванията, свързани с типичния за козите начин за търсене на храна – катерене по стръмнини, дървета и огради;
* при боричкания между отделните животни или при удари и просмукване от яретата, най-вече когато поотраснат;
* недохранването при козите също може да причини възпалителни заболявания на млечната жлеза особено когато то е силно едностранчиво.

етикети:
Прочетена 51656 пъти
Оценете
(1 глас)

322 Responses Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.