Печели ли се от сено? В Германия – да! Избрана

С помощта на телескопичен товарач Клаус Епле разтоварва сено

За всеки литър от млякото на здрави, продуктивни крави получаваш 40 евроцента...Възможно ли е? Германският фермер Клаус Епле преди 5 години започва да произвежда мляко „от сено“

Agrarhaute
Крава на име Айлин консумира сено. Много сено. „Това е любимата й храна“, казва Клаус Епле, наблюдавайки с умиление 4-годишната си питомка. Той току-що е започнал храненето на стадото си от 70 глави.
С помощта на телескопичен товарач фермерът разтоварва кръгла бала сено. А силаж или фуражи в стопанството на 33-годишния Клаус няма да намерите – той е участник в програмата за производство на мляко от крави, хранени само със сено.
„Дажбата на стадото на 85 на сто е съставена от трева – през лятото пасищна, а през останалото време – сушена, тоест сено“, обяснява той.
Ферментирали продукти, влажно сено и фуражи са забранени от условията на програмата. Освен това всички храни са свободни от генетично модифицирани компоненти. Не се допуска и употребата на минерални торове, както и на глифозат – такива са изискванията на млекопреработвателя. На немския пазар само 1 процент от млякото е от „сено“. А това не е много.
Тази ниша има своите плюсове. Например: Клаус получава за литър мляко гарантирано 40 евроцента. И това е за целия срок на договора с продължителност 3 години.
„Високата изкупна цена е основната причина, поради която реших да участвам в програмата“, обяснява фермерът. Преди 4 години германецът се е сблъскал със същия проблем както и много негови колеги – през 2016 г. цената на млякото пада до 24 евроцента. „Към това се прибави и проблемът с тревните силажи – стрес при прибирането, залагането, появата на плесени. Всичко това ме натоварваше, спомня си Клаус. – Поради това през януари 2017 г. подписах договор с нов млекопреработвател – „Алгойер Хоф Милх“, като станах четвъртият им доставчик. Днес сме десетина.“
КРАВИТЕ ПАСАТ ПРЕЗ НОЩТА
seno8 1 siteПреминаването към производство на мляко по новите правила е станало гладко. „И преди през лятото държахме кравите на пасището“, обяснява Епле. А и установките за студено сушене на сеното – две на брой, в стопанството вече са били налични. „Единственото, което трябваше да направим, беше да построим покрив над силозната яма, сега в нея се съхраняват рулоните и балите сено. И това беше единствената ни инвестиция“, обяснява фермерът.
Около сто дни през годината кравите се намират на пасището – от април до октомври. Младите животни през пролетта се отправят на алпийското пасище с площ 80 дка, разположено на 25 км от стопанството. А дойното стадо се разполага на участък с площ 50 дка недалеч от фермата.
„Практикуваме порционната паша. Веднага след като животните изпасат тревата на един участък, ги премесваме на друг“, разказва фермерът. – Като правило това се случва на всеки 4-6 седмици. През деня кравите се намират в помещение, където получават сено и се доят. В 7 вечерта излизат на пасището и прекарват там до 6 сутринта на следващия ден. Така те са предпазени от слънчевите лъчи, а в помещението освен сено получават концентрати и трева под формата на тревни гранули. „Само на трева кравите дават твърде малко мляко“, разказва Клаус.
Кравите получават от 2 до 5 кг концентрат за денонощие. В тях влизат раздробено зърно, грах, бобови, царевица и захарно цвекло. Тревните гранули се дават по 3 кг на глава за денонощие.
„В гранулираното тревно брашно има много бета-каротин и белтъчини, като резултат средният млеконадой в стадото е 7500 кг на глава“, резюмира Клаус. Миналата година младият фермер е заготвил 300 тона сено и грумет – така в района наричат тревата от втори и последващи откоси. И 30 тона тревни гранули.
„Притежавам 600 дка земя и ги кося на части – средно по 150 дка на един път. Но започвам работа преди да започнат да цъфтят повечето култури – заготвеното в този период сено съдържа повече хранителни вещества“.
СУШЕНЕ: ВИСОКИ РАЗХОДИ
След окосяването на зелената маса Клаус обръща завехналата трева на следващия ден. След още един ден, привечер, той откарва заготвената суровина в ремаркето.
„Ако няма слънце, то пълното изсушаване трябва да се чака дълго – понякога и 4 дни. Растат загубите в резултат на пречупване на листната част, сеното обеднява на хранителни вещества, резултатът е намаляването на млеконадоя“, обяснява начинът си на работа Епле.
Растителната маса се разпределя върху дървени решетки в четири отсека. Всеки от тях има обем от 1150 куб. м. Под две решетки са разположени сушилни с мощност 8 и 12 кВт. След като тревите са разположени, Клаус включва системата за студена вентилация.
„Тя взема въздух отвън и продухва през отсеците. Разбира се, ако навън вали, то и въздухът, който постъпва, е влажен, сеното се суши зле, има риск от плесенясване. По тази причина установките се включват само при сухо време“.
За спестяване на време и намаляване на загубите на храна е добре да се инвестира в по-съвременна система за сушене, способна да улавя кондензата, но засега Клаус се съмнява в резултата.
„Един колега похарчи 750 000 евро за система за сушене с топъл въздух, разказва той. – Това са много пари, а и консумацията на електричество е висока. Това няма нищо общо с устойчивото развитие на стопанството. Но се замислям за малка сушилня, за да завися по-малко от времето.“
„Сенната“ програма има и други положителни страни. Например кравите започнали по-ярко да показват разгонването.
„Много съм доволен от решението си да премина в програмата за производство на мляко от сено. Благодарение на нея, дори в кризисни времена, когато поради коронавируса цените на млякото паднаха под 30 евроцента, мога да бъда сигурен в печалбата си“, споделя младият фермер.
ЗА ПРОЕКТА HEUMILCH
Проектът „Алгойско мляко от сено“ и едноименното млекопреработвателно предприятие са основани през 2016 г. от Матиас Хауг и Йоханес Нусбаумер, технолози по преработка на мляко с над 20-годишен опит в млечната промишленост. Днес фирмата се ръководи от Матиас заедно с Куно Линдер.
Идеята се ражда от разбирането, че в такъв млекопроизводителен район като Алгой няма собствено млекопреработвателно предприятие, което да превръща качественото мляко в ценни продукти. През декември 2016 г. е пусната преработката на пълномаслени млечни продукти, а през май 2018 г. – на сирена и масла.
Проектът за създаването на млекопреработвателното предприятие е финансиран от Европейския съюз (Европейски фонд за развитие на селските райони ELER) при съфинансиране от страна на правителството на провинция Бавария в рамките на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. и федералния бюджет на ФРГ (в рамките на програмата за подобряване на аграрната инфраструктура). Продукцията на предприятието е удостоена със знак за качество „Традиционен продукт с гарантирано качество“.
Изкупната цена за млякото, произведено по стандартите на преработвателя, превишава 40 евроцента за кг, а ако се изпълняват и изискванията на екологичното земеделие, фермерът получава по 10 евроцента допълнително. 3 евроцента за килограм се добавят към цената, ако фермерът не отделя телетата от кравите веднага след отелването, още 3 евроцента – за сертификация по стандарта за хуманно отношение към животните VIERPFOTEN.

етикети:
Прочетена 1636 пъти Последно променена в Сряда, 27 Януари 2021 10:03
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта