С въвеждането на браншови стандарт - да обединим добрите ферми Избрана

Такава е голямата задача пред Борда по говеждо и агнешко месо, казва председателят Стефка Боева

Интервю на Анета Божидарова

- Г-жо Боева, с каква цел е създаден Бордът по говеждо и агнешко месо?

- Поставили сме си задачата да бъде изработен стандарт за доказване на произход и качество на говеждото и агнешкото месо у нас. Разработваме модел на процедура по покриването на този стандарт - за фермери, преработватели и крайни потребители. По част от изпълнението на този голям проект работим съвместно с Института по аграрна икономика.

- Кой влиза в Борда по агнешко и говеждо месо?

- Бордът е регистриран като фондация. Учредители сме три български говедовъдни ферми – семейна ферма „Мерата“, която управлявам аз, „Ферматъ“ със собственик и управител Младен Радев и „Агролес“ – образцовата ферма на Николай Димов в Стефан Караджово.

- Има ли натрупана достатъчно критична маса от добри месодайни ферми у нас, за да можем да говорим за по-сериозно пазарно присъствие?

- Има натрупано количество от добри практики в добри ферми, с добри стада. Но трябва много да се работи за обединението на тези хора. Бордът има такава амбиция – да обедини добрите, като извади на преден план тяхното пазарно предимство – с това, че те са хора, които добре си вършат работата: спазват всички добри практики, хранят, гледат и лекуват добре своите стада. Това са фермери, истински ангажирани с онова, което правят. Към момента, кръстосаното съответствие, например, което е заложено като мониторингова програма за изпълнение от страна на държавата, не дава пазарно предимство на професионалистите в месодайното животновъдство. То е само инструмент за контрол. Но ако ние сами го правим, то самоконтролът следва да доведе до добри резултати. Бордът има задача, като стъпи на всички тези изисквания, да създаде браншови стандарт и това да се материализира в по-висока пазарна цена.

- Как този браншови стандарт може да се превърне в национален?

- Ако държавата припознае нашият браншови стандарт, той може да се превърне в държавен. Това е изцяло в правомощията на държавата. Нашата амбиция е да бъде сложен ред в месодайния сектор. Пазарът не се нуждае толкова от държавна регулация, колкото от осмислен бранш, който сам да си постави ангажименти и правила, които стриктно да спазва. В целия свят така се работи. В САЩ има асоциация за червено месо и там всеки стопанин членува в нея. В САЩ това не е ангажимент на държавата, браншът сам го налага, като мощно се заявява с една единствена цел – силен пазар. Когато държавата е елемент от тази верига, резултатът не винаги е в полза на пазара.

- Какъв интерес очаквате от страна на фермерите към стандарта, който подготвяте?

- Покриването на стандарта ще бъде доброволно действие. Онези ферми, които го защитят, ще имат собствен отграничителен знак и ще влязат в специален регистър. Няма особено значение колко точно ферми ще поискат да изпълняват браншовия стандарт. По-важното е да могат да произведат достатъчно суровина, която да се отграничи на пазара по своето качество. И този сегмент да бъде видим.

- Кога ще бъде окончателно готов браншовият стандарт?

- Работим по него от близо две години, надяваме се до края на 2021-а да сме преминали през всички процедури.

Прочетена 1807 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта