Законодателни промени: Животновъди да имат право да строят ферми върху земи от остатъчния поземлен фонд Избрана

Промените в Закона за подпомагане на земеделските производители минаха на второ гласуване в парламентарната комисия по земеделието и храните. В тях има важен момент, който касае българските животновъди.

Животновъдите да имат право да ползват земи от остатъчния поземлен общински фонд - по Чл. 19 от Закона за стопанисването и собствеността върху земеделските земи. Това са непотърсени земи, предоставени за стопанисване на общините, докато се появят истинските им собственици - със съдебно решение или с решение на общинските служби „Земеделие и гори“.

През последните 5 години общините нямаха никакво право да се разпореждат с тях. С промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, това им се разрешава, но с няколко изключения – за инфраструктурни, за енергийни, за линейни обекти с национално значение, когато се ползват за комасация на земеделски масиви.

По предложение на депутата от ДПС Бюрхан Абазов се въвежда още едно изключение – за животновъдите. „Въпреки, че процедурата за регистрация по Чл. 137 беше безкрайно облекчена, все пак няма как да не се изисква документ за право на ползване на земята, върху която е животновъдният обект. Така редица ферми се оказаха с неизяснен статут като обекти и по тази причина не можаха да се регистрират по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност – те се оказват на „ничия земя“, аргументира предложението си народният представител.

Затова онези животновъдни обекти, които се намират върху земи от остатъчния поземлен фонд по Чл. 19 – като заварено положение, трябва да имат право да регистрират своя обект или да строят върху такава земя, предлага Бюрхан Абазов. „Тук не става дума за някакви огромни площи, а за земи от 100 до 300 квадратни метра“, обясни бившият зам.-министър на земеделието.

Промените предвиждат кметовете на общини да могат да се разпореждат с въпросните земи, като дават право на животновъди да сторят върху тях своите стопанства. При всички останали случаи отношенията са от частно-правен характер, уточни Абазов. „Натъкнахме се на този нерешен въпрос по време на масовата регистрация по Чл. 137. Идеята е с промени в законодателството този пропуск да бъде поправен“, каза в заключение депутатът от ДПС.

Промените в закона трябва да влязат в пленарна зала – за окончателно гласуване от Народното събрание. Те ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Прочетена 21301 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта