Виртуалното животновъдство – да излезе на светло!

Виртуалното животновъдство – да излезе на светло! Избрана

  • Порочната схема „фантомна ферма - пасища” източва средства от държавата и фермерите

  • НОКА е готова със законови промени, които до месец да представи в Парламентарната комисия по земеделие

Габриела Събева

Да наемеш пасища от 700 дка срещу 3 крави или няколко коня. Да се окаже, че според кмета на дадена община няма животновъди, желаещи да използват терените и точно те да отидат в конкретни хора. Да регистрираш ферми в няколко общини и така да получаваш общински мери, но на практика да нямаш нито едно животно. Това са само част от сигналите, които са подадени към НОКА и за които животновъди от Добричка и Силистренска област алармираха по време на среща с представители на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в Добрич. Оказва се, че тези нередности са част от голямата схема, която от дълго време действа безнаказано у нас, ощетява фермерите и източва средства в определени джобове. На практика „виртуални” ферми и животни, заради които фирми, които дори не са от региона, получават пасища и съответно субсидии, обобщи Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

S Karakolev

„Оказва се, че хората знаят много неща, но в дълъг период от време те са се страхували да ги споделят. Приканваме ги да не се страхуват, да информират нас или медиите. Оказва се, че на регионално ниво някои от институциите са се заиграли с подобни казуси. Искаме да сме непримирими!”, обяви още Караколев. По думите му след подадените сигнали през миналата година за стотици хиляди виртуални овце, от списъците са били заличени 80 000 глави добитък.

„Много искаме да вдъхнем кураж на колегите от различните региони да подават сигнали за виртуални животни, да говорят за такива казуси, в които са им взели пасищата фирми, които даже не са от областта. Ние вече сме подготвили пакет от предложения за промени в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи в частта, засягаща методите и начините за отдаване и наем на общински пасища и мери”, съобщи още браншовикът.

В най-общи линии схемата е следната: Дадена фирма регистрира 4 или 5 животновъдни обекта в различни общини. При предстоящ мониторинг, който се знае кога ще бъде, веднага се разпределят или местят животните точно където трябва. Така фирмата си доказва наличието на стадо и наема пасища от дадената община. В другата процедурата се повтаря.

На срещата добруджанските животновъди поставиха въпроса защо виртуалните ферми продължават да се водят като действителни в регистрите. „Възниква въпросът откъде общините събират информация за животновъдните обекти? Какви регистри ползват? За да бъде актуална информацията, ще предложим всяка община да има достъп до ВетИС, а данните за фермите да се обновяват ежегодно”, допълни Караколев. Проверките по получените сигнали показват, че в обекти с установени виртуални животни са изписвани ветеринарни процедури по Държавната профилактична програма. Това на практика означава, че в схемите участват и практикуващите лекари.

Предложенията за промени в Закона за земеделските земи, отнасящи се за методиката при разпределение и отдаване на общински пасища и мери, ще се разгледат следващата седмица на заседание на УС на НОКА. „Надяваме се до средата на октомври да внесем предложенията и да инициираме дебат, а до края на октомври да бъдем изслушани в Парламентарната комисия по земеделие”, планират от организацията.

Симеон Караколев обяви, че сигнали за виртуални ферми постъпват през ден в НОКА. Информацията се предава на 100 % към съответните институции. По този начин се източва не само ресурс от национални доплащания и пари по обвързана подкрепа, а животновъдите остават без пасища.

До 10 октомври е срокът, в който трябва да се подадат предложения за новите екосхеми, разясни на срещата в Добрич браншовикът. По тях има възможност да се получават плащания и на животинска единица. Към момента няма такава схема и ние тепърва трябва да я мислим. Това е заложено също като точка в заседанието на УС на НОКА през следващата седмица. „Едно от предложенията, които направих пред министъра на земеделието, беше да се въведат плащания при отглеждане на животни с помощта на алтернативни източници на енергия”, уточни Караколев. Не са малко примерите, при които фермерите захранват мандри или доилни зали със соларни батерии. Ако това се случва през 180 дни в годината, то тогава животновъдът може да получи плащане, се казва още в предложението. До края на годината пък се събират предложения за подпомагането за хуманно отношение към животните. Към момента родните фермери получават 7 пъти по-малка ставка по подпомагането в сравнение с колегите си от Европа, т.е. 10 евро срещу 70 евро на овца.

Представителите от НОКА обсъдиха с животновъдите от Североизточна България процеса по регистрация на фермите по чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Казусите са безкрайно много, затова Симеон Караколев обеща от НОКА да изготвят модел на интерактивна ферма, който да показва стъпка по стъпка какви са законовите изисквания и какво да предприемат животновъдите във всеки един етап.

Срокът за регистрация на животновъдните обекти е до 13 октомври. Оказва се, че 99 % от животновъдите са подали заявления за регистрация. Част от тях все още нямат такава, тъй като изпълняват предписания или все още очакват проверки.

Режимът на регистрация е облекчен, подчерта Симеон Караколев. „Вече отпадна търсенето на становища от кметства, да се гледа дали фермата е в населено или извън населено място, да се търси документ за собственост. Просто се изисква документ, какъвто и да е той – договор за наем, споразумение за ползване, декларация и т.н., чрез който да се определя правото на дейност или ползване на съответния обект. Задължително условие е животновъдите да имат сключен договор с ветеринар.

Още през лятото промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност Бяха гласувани в НС. От тогава започна да тече и срокът за земеделските стопани.

Прочетена 7293 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.