Каква постелка да изберем когато оборудваме обора Избрана

Изследвания на германски специалисти доказват, че от произхода, качеството и хигиената на постелъчните материали зависи здравето на животните. Чистата и суха постелка в бокса е неотменима част от профилактиката на мастита

За да започне бурното размножаване на микроорганизмите, които предизвикват инфекциозен мастит,  е достатъчно да се повиши температурата на средата. Проф. Фолкер Кремкер и д-р Юлия Фридрих от Университета по приложни науки в Хановер са направили ред изследвания на различни материали като постилка в помещенията.

В последните години зачестиха случаите на възпаление на вимето, предизвикано от околната среда. Затова санитарно-хигиенното състояние и качеството на постелката има първостепенно значение.
Някои микроорганизми (например бактериите стрептококи) се развиват активно в лошокачествена слама, други възбудители от тази група (напр. ешерихиа коли) се развиват в постелките след попадане на тях на екскременти. Често се срещат и в дървените постелки, тъй като тези бактерии добре се развиват в слабокиселата среда на стърготините.
Стрептококовите инфекциозни заболявания се развиват през цялата година при всякакви природни условия. Заболявания, предизвикани от други бактерии, се провокират от влажно и топло време. През сухостойния период на кравата вероятността за зараза от окръжаващата среда е пет пъти по-голяма от тази в периода на лактация. Затова през този период особено внимание трябва да се отделя на хигиената на постелките, особено в боксовете за отелване. Тъй като в боксовете има непосредствен контакт на кожата на вимето и цицките с постилките, много е важно нейното качество. Ако използваният постелъчен материал е с лошо качество, а боксовете и площадката за разходка са непочистени, микроорганизмите се развиват много бързо. Това може да доведе до значително увеличаване на случаите на заболявания от мастит, особено ако кравата е със занижен имунитет. Ето защо чистата и суха постелка в бокса е неотменима част от профилактиката на мастита. Наред с оптималните хигиенни условия при постилката, трябва да се взема под внимание и дали тя е удобна за животните. Макар че често тези два аспекта са в противоречие.
БАКТЕРИИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ПОСТЕЛКИ ОТ ОРГАНИЧЕН ПРОИЗХОД
На състоянието на постелките влияят както видът на материала, така и честотата на нейната подмяна. Количеството микроорганизми, причинители на инфекции, в новите постелки и условията за тяхното размножаване имат важна роля за тяхното по-нататъшно развитие. Възбудителите на инфекции особено бързо се размножават във влажни органични материали, които съдържат хранителни вещества за тяхното развитие и имат неутрална рН-среда. Използваните в практиката постелъчни материали имат различни свойства, които в една или друга степен спомагат за развитието на микроорганизмите.
• Органични постелки от слама или дървени стърготините
Те съдържат достатъчно количества хранителни вещества за развитието на микроорганизми, възбудители на инфекции, но притежават и силно адсорбиращи свойства.
• Постелки от неорганични материали (пясък)
Като правило, те имат ниско съдържание на микроорганизми и са неблагоприятна среда за тяхното развитие. Нямат и хранителни вещества, но не поемат влагата. Лабораторните изследвания показват, че причинителите на инфекции не се развиват само ако се използва висококачествен кварцов пясък, без съдържание на биологични отпадъци.
• Смлените материали спомагат на растежа и развитието на болестотворните бактерии. Малките частици на постелката прилепват към цицките, което води до пренос на патогенни микроорганизми.
АЛКАЛНИТЕ ДОБАВКИ НЕ СА ЧУДОТВОРНО СРЕДСТВО
За поддържане оптимално рН, което възпрепятства растежа на бактерии, в постелките се добавят алкални добавки, като гасена вар или креда, или киселинни добавки. Използването на съответна добавка зависи от материала на постелката и от вида на вредните микроорганизми. С времето добавките губят свойствата да влияят на рН-то. Като правило, с алкалните добавки не може да се достигнат стойности на рН, които напълно да изключат развитието на микроорганизми.
Оптималната постелка в боксовете на дойните крави трябва да отговаря на следните характеристики:
- неорганичен материал
- стойност на рН ( 5-9 )
- груба структура
- груба структура, с добри адсорбционни свойства, незапрашваща
- не дразни кожата и лигавицата
- комфортна за кравите
За съжаление, няма такъв материал, който да отговаря на всички условия. От недобри по хигиенни показатели материали не може да се получи безопасна постелка. Компромисно решение е постелката в обора да се освежава на всеки 14 дни.
ПРЕПОРЪЧВА СЕ СМЛЯНА СЛАМА С ДОБАВЕНА ГАСЕНА ВАР
В последните години се проведени много изследвания , при които се сравняват различните постелъчни материали и добавките към тях. Резултатите от тези анализи водят към компромис – да се използват постелки от смляна качествена слама, смесена с гасена вар, в съотношение 1:1 (по маса). Тя трябва да се сменя на всеки два дни. Ако интервалът на смяна се увеличи, развитието на патогенните организми може да се ограничи, като се осигури алкална среда, по-висока от рН 9,5. Увеличаването на количеството на гасената вар води до риск от попаданетойи върху кожата или лигавицата.
БОРБА С ПРИЧИНИТЕЛИТЕ ОТ ОКОЛНАТА СРЕДА
1. Оптимизиране на хигиената в отделението за отелване (извозване на торта, смяна на постелката след всяко отелване)
2. Почистване на пода в обора и района за разходка
3.Време за подмяна на постелката максимум две седмици
4. Използване на качествена и добре съхранявана слама
Прилагайки профилактични мерки, може да се избегне натрупването на голямо количество болестотворни микроорганизми в постелките и намали опасността от заразяване на животните.
КАК ДА ОСИГУРИМ МИКРОБИОЛОГИЧНО ЧИСТИ ПОСТЕЛКИ
1. Качеството на дървесните стърготини силно варира. Трябва да се има предвид техният произход и условията на съхранение. Препоръчва се бор, дъб и лиственица
2. Не използвайте дървесни стърготини от влажен склад. В тях плътността на микроорганизмите е много голяма.
3. В летния период застелете със смляна слама. Постилката ще има добри хигроскопични свойства.
4. Използвайте по възможност ситно смляна гасена вар ( с едрина не по-голяма от 0,09 мм)
5. Ако пясъкът образува при разпръскване много прах, това говори за повишено съдържание на органични вещества.
6. Проверете киселинно-алкалната среда на постелката
7. Във фермите с чести заболявания се правят допълнителни бактериологични изследвания

Прочетена 1404 пъти Последно променена в Сряда, 09 Септември 2020 10:03
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта