Веднъж дневно е достатъчно и може да бъде дори полезно Избрана

Експеримент в изследователска ферма в ЮАР разсея мита, че телетата трябва да се хранят с мляко два пъти на ден. Ползите от еднократния порцион за животните и стопанството разкрива млад специалист в сп. Farmers Weekly

Мила Иванова

Южноафриканската изследователска ферма Outeniqua Research Farm се намира в близост до град Джордж, в провинция Уестърн Кейп, в плато между живописната планина Аутеникуа на север и Индийски океан на юг. Основана през 1953 г., в нея се правят различни изследвания от селскостопанската практика, за да се предоставят научнообосновани решения в отговор на предизвикателствата, с които се сблъскват фермерите в този район.

2. Стадото Джерсей на поляните с райграс 11

Фермата обхваща площ от 300 хектара, от които 114 ха се напояват постоянно. Климатът в района е умерен, с годишни валежи от 728 мм. Млечното стадо Джерсей (най-дребната порода крави за мляко) се състои от 750 животни, от които 400 крави в лактация, които са в основата на изследвания за млечната промишленост. Потокът от фуражи идва от засетите площи предимно с кукую грас и с различни видове райграс.

Именно във фермата Outeniqua Research Farm неотдавна магистърът по животновъдни науки Бертус Майбърг направи изследване, с което разсея мита, че за телетата е по-добре да получават мляко два пъти дневно, отколкото веднъж. За този експеримент разказва в репортаж британското сп. Farmers Weekly, предназначено за ЮАР.

Бертус Майбърг, който провежда изследването в защита на магистърската си степен по селскостопански науки в университета „Нелсън Мандела“, е забелязал, че млекопроизводителите в региона Саутърн Кейп (Южен Кейп) традиционно дават на телетата си мляко два пъти на ден, като се аргументират, че много мляко наведнъж действа зле на храносмилателната им система.

В същото време обаче, за да спестят разходи за труд, в изследователската ферма Outeniqua (Аутеникуа) предоставят мляко на телета веднъж дневно в продължение на години, като са установили, че това е най-ефективният начин да ги вдигне на крака след раждането. Но когато Майбърг се е опитал да убеди млекопроизводителите в региона да направят същото, те отхвърлили предложението му като „не добра идея“.

Веднъж е достатъчно, и на практика може да бъде дори полезно за животните – смята младият специалист и се заема да го докаже. Бертус Майбърг и неговият научен ръководител проф. Робин Мееске от Дирекцията по животновъдни науки в Министерството на земеделието в департамента Уестърн Кейп (Западен Кейп) решават да проведат контролирано проучване на телетата Джерсей, сравнявайки млечните режими – веднъж дневно и два пъти дневно.

Методът
В изследването са използвани 48 женски телета Джерсей и 24 мъжки телета, родени в експерименталната ферма между септември и декември 2017 г.


През първите три дни от живота им новородените са били държани до майките им, за да получат достатъчно коластра, след което са преместени в боксове и разделени на две групи.


Телетата от първата група получавали по 3 литра мляко веднъж дневно, между 8 и 9 часа сутринта, докато телетата от другата група получавали по 1,5 литра мляко два пъти дневно – между 8 и 9 часа сутринта и 3 и 4 ч следобед.

За да се предотвратят стомашните разстройства, нито една от групите не е имала достъп до вода, докато получавала мляко, или два часа след това. Този модел се поддържал в продължение на осем седмици, след което телетата били отбити.

Резултати
Майбърг измерил теглото при раждането на телетата, теглото им при отбиването и после на 90-ия, 120-ия и 150-ия ден и не открил никакви значителни разлики между животните, хранени с мляко веднъж дневно, и тези, които са били хранени два пъти на ден.


Развитието на животните също не било засегнато, тъй като нямало значителни разлики в измерванията на главата, дължината, обиколката или височината на тялото.

През първите три седмици нямало разлика и в консумацията на гранулирана храна за растежа на животните. Но от четвъртата до седмата седмица животните, получавали мляко веднъж дневно, обикновено се хранели повече от телетата от групата „два пъти дневно“. На осмата седмица консумацията нараснала значително. Майбърг си обяснява това с факта, че тези телета били готови да експериментират с храната от най-ранна възраст, защото са били гладни. Общото количество на консумираните гранули до отбиването на групата, получавала мляко веднъж на ден, съставлявало 33 кг на теленце или средно по 546 г на животно на ден. В сравнение с другата група – общото потребление на гранулирана храна било 28,5 кг/теле или средно по 474 г/теле на ден.

Телетата бичета била кастрирани през първата седмица от раждането им. Шест бичета от всеки режим на хранене били заклани на възраст осем седмици или 6 месеца. Анализите след заколването не показали никаква разлика в размера на сърцето и черния дроб, но пък обемът на търбуха на на телетата, получавали мляко веднъж дневно, бил значително по-голям на 8-мата седмица от този на телетата от втората група.

„Резултатите са страхотни, тъй като телетата с по-голям търбух могат да усвояват храната по-добре и да бъдат по-малко уязвими от стомашните проблеми, отколкото тези с по-малък търбух", обяснява Майбърг.

Допълнителни ползи
Храненето с мляко веднъж на ден има и други преимущества. Първо, работата е по-малко трудоемка, тъй като оборудването за пиене се използва, почиства и стерилизира само веднъж на ден.


Това спестява разходи, а също така намалява рисковете от заразяване от замърсени бутилки за пиене, тъй като те се използват веднъж, а не два пъти на ден.


Второ, само 25% от телетата в групата, която получавала мляко веднъж дневно, са били лекувани от стомашни разстройства през осемте седмици; докато в другата група заболяванията са били 39%.

Трето, храненето с мляко веднъж дневно освобождава повече време на персонала, за да се посвети на грижите за кравите и телетата вечер, когато хранят и поят животните. Потенциалните проблеми могат да бъдат идентифицирани по-рано, а болните телета да се лекуват навреме.

Допълнителни проучвания
В момента Майбърг проучва влиянието на храната върху търбуха, по-специално върху неговата плътност. Той е взел проби от търбуха на закланите бикове, за да прецени разликите в размера, дължината и броя на папилите на квадратен метър.

"Папилите са малки, подобни на пръсти издатини, върху стената на търбуха, които спомагат за увеличаване на повърхността на търбуха и на практика повишават усвояването на хранителните вещества", обяснява той.
Магистърът също така оценява въздействието на различния режим на хранене върху растежа на юниците. Юниците от всяка група са разделени поравно на две нови групи, на едната се дават гранули за растеж, на другата – минерали за близане.

„Досега, изглежда, че храненето с мляко веднъж дневно също не оказва значително влияние върху по-късните темпове на растеж, казва Майбърг.– Всички юници, които са получавали гранули за растеж, са на път да достигнат целевото тегло от 220 кг на 12-месечна възраст. От друга страна, тези, на които сме давали само минерали за близане, достигнат това тегло на 15 месеца."


Младият специалист също така планира да изследва възпроизводството и производството на мляко от двете групи, за да получи по-ясна картина за това как храненето с мляко веднъж дневно оказва влияние на млечното стадо от раждането на телето до появата на собственото му потомство.

Прочетена 2869 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта