За професионалните машини няма криза

Отговорът на компанията на намаляването на световния пазар на земеделска техника са новите трактори, с които пазарният дял е гарантиран

Ангел Върбанов,

Наш спец. пратеник в Нойшваинщайн, Бавария

„Европейското производство на земеделска техника се намира в условията на растящи изисквания от страна на пазара след продължителен период на стабилност“, - така коментира Петер-Йозеф Паффен, председател на управителният съвет на AGCO и директор на Fendt, текущата ситуация на пазара на земеделска техника на въпрос на „Гласът на фермера“ по време на ежегодната годишна пресконференеция на компанията в замъка Нойшваинщайн, Германия. „Поради тази причина основната цел за тази година на компанията е да се укрепят вече завоюваните позиции и да се запази делът на компанията на европейските пазари“.

За тази цел, компания Fendt представи нови машини за професионалните фермери, които вече покриват диапазона на мощност от 70 до 500 к.с. Защото, както каза Петер-Йозеф Паффен, за професионалните фермери, които трябва да хранят света няма почивка и те ще продължат да инвестират в техника. Но ще заложат само на най-добрите машини. Точно такива професионални и качествени трактори във всички класове на мощност, представи компанията пред журналистите в Германия.

Днес ще поговорим за технически детайли и параметри на новите машини. Без съмнение те са интересни за всеки един фермер, като по света, така и в България

Fendt 1000 Vario – немското качество

Новият Fendt 1000 Vario е мощен трактор, произведен от компанията за световните пазари. Мощността на серията е 380-500 к.с. Моделите са създадени, за да работят в качеството на свръхмощни теглителни машини. Привлекателни са със своята компактност и новата кабина х5 S с напълно интегрирана електроника Fendt Variotronic. Новата серия Fendt 1000 Vario е оборудвана с най-модерни двигатели и скоростна кутия, при това всички модели отговарят на еколологичните норми Tier 4 Final. Серията се очаква да излезе на пазара през есента на 2015 г.

Fendt 1000 Vario е мощен трактор, лесен за управление, подобно на всички останали машини от Fendt. Максималната височина на машините е 3,60 м, а теглото – 14 тона. Благодарение на тези параметри, тракторът е по-леки маневрен което го прави по-универсален, отколкото обичайните представители на мощностния клас от 500 к.с. Fendt 1000 Vario има много щирок спектър на приложение. И въпреки, че е предназначен за тежките работи на полето, той спокойно може да се движи по пътищата със скорост от 60 км/час.

Благодарение на новите големи гуми (диаметърът на задните гуми е до 2, 35 м) и гъвкавото поставяне на баласта, тази свръхмощна машина има оптимално налягане върху почвата. Използването на интегрираната система за регулиране на налягането в гумите VarioGrip позволява значително да се повиши теглителната мощност.

Новият трактор може да се закупи и без задна навесна система, само в качеството си на теглеща машина или с реверсивна кабина.

Новата кабина x5 S предлага още по-висок комфорт за оператора. Седалката на тракториста може да се накланя заедно с колоната на волана.

Поради размерите на трактора Fendt 1000 Vario предното и страничното остъкление са увеличени с допълнителни 80 мм, което подобрява линията на видимост и създава потресаващо усещане за пространство.

За точна видимост в предната част на кабината са поставени кръстосващи се фарове на работното осветление, което педотвратява образуването на сенки.

В салона е поставен и мощна система за климат-контрол, която създава прекрасен климат без въздушни течения. Предвидено е затопляне на предното стъкло. Чистачката на предното стъкло има ъгъл на почистване до 300 градуса, което осигурява свободна видимост в областта на колелата при всякакви атмосферни условия.

В емблемата на предния капак на трактора е вградена камера за по-добра видимост на пространството около предното навесно оборудване.

Като опция може да се поръча кожена седалка с нагряване и климатична система.

Серията Fendt 1000 Vario ще включва четири модела - Fendt 1038 Vario с мощност 380 к.с., Fendt 1042 Vario с мощност 420 к.с., Fendt 1046 Vario – 460 к.с.и Fendt 1000 Vario с максимална мощност от 500 к.с.

Тракторът е оборудван с компактен шестцилиндорв двигател MAN с работен обем 12, 4 литра. Този мощен и безшумен двигател вече се е доказал отлично в практиката. Високият въртящ момент, който вече се отнася към долния диапазон на оборотите, осигурява отлична динамика на движението. Системата за впръскване на горивото под високо налягане CommonRail осигурява превъзходно разпръскване и изгаряне, което намалява разхода на гориво.

Безстепенната скоростна кутия Vario е преобразувана в модулна скоростна кутия на задния мост за развиването на мощност до 500 к.с. Този модул обединява хидростатична и механична система за разпределяне на мощността, отличава се с висока икономичност, максимална ефективност, надеждност и дълъг живот.

Задният силоотводен вал осигурява превъзходен коефициент на полезно действие за сметка на директното задвижване от двигателя. Системата за управление на трактора TMS с автоматика за пределното натоварване 2.0 автоматично регулира скоростта и броя на оборотите на двигателя в зависимост от натоварването. В резултат бързо се постига и поддържа постоянна задна скорост, възможно е бързо движение на трактора, дори при високо натоварване, а при необходимост има функция за моментално ускоряване чрез включването на по-ниска предавка (режим kickdown).

Fendt 1000 Vario може да се поръча във версия с максимална скорост 40, 50 и 60 км/час. Обширната концепция на ходовата част и надеждността (система за регулиране на налягането в гумите VarioGrip, контролът на устойчивостта на ходовата част Fendt Stability Control, независимото окачване, двуконтурната спирачна система, системата за кормилно управление Reaction, вспомагателните системи за забавяне на движението и стоп-сигналите) осигуряват висока безопасност при движение, както на пътя, така и на полето.

Новите модели на Fendt 1000 Vario имат свръхмощна хидравлична система с два високоефективни хидравлични кръга. Две независими помпи при необходимост осигуряват различно ниво на разхода и налягането в двата кръга. Благодарение на устройството за контрол на замърсяването на филтъра, инженерите на Fendt са успели да доведат интервалът за замяна на хидравличното масло до 2000 работни часа или 24 месеца. Това на свои ред намалява разходите за техническо обслужване.

700 Vario – стремеж към съвършенство

Тракторът 700 Vario е най-популярният модел на Fendt. Той се отличава с комфортна кабина VisioPlus, оборудвана с електроника Fendt Variotronic, както и съвременна система за спестяване на гориво по технологията SCR.

Серията 700 Vario се характеризира с повишена ефективност, комфорт и надеждност и отговаря на екологичните норми Tier 4 Final. Моделът се отличава с възможността за работа с навесен инвентар дори при понижени обороти на двигателя. Кабината има видимост на 300 градуса, нови чистачки, светодиодни фарове с регулиране на ъгъла на наклона и много други полезни екстри.

Както и в големите трактори на Fendt от сериите 800 и 900 Vario, в моделите 700 Vario е внедрена система за рециркулация на газовете AGR. Шестцилиндров двигател Deutz с работен обем 6,06 л, система за подаване на горивото CommonRail и нов управляващ клапан на налягането на маслото, плюс технологията SCR в съчетание с филтъра за твърди частици CSF са много ефективно решение за икономия на гориво.

За увеличаването на ефективността е приложен новият 4-скоростен ВОМ 1000 Е. Въпреки намаления брой обороти на двигателя, задният ВОМ 1000 Е може да постига 1000 оборота в минута. Това не само разширява спектъра на приложението, но и повишава икономичността на работата на трактора 700 Vario за сметка на намаляването на разхода на горивото.

Fendt напълно е оборудвал серията 700 Vario с двуконтурна пневматична спирачна система. При технологията, работеща изключително със сгъстен въздух, операторът работи само с педала на спирачките. Но като опция е възможно спиране на едно от водещите колела, което осигурява висока маневреност, например, при грижа за посевите. Благодарение на двуконтурната пневматична спирачна система в комфортната седалка на оператора Evolution Dynamic няма необходимост от наличието на допълнителен компресор. В тракторите има и по-голяма хидравлична помпа, съответстващата на повишените изисквания на навесното оборудване към разхода на маслото.

За отличната видимост при Fendt 700 Vario допринася новата система на осветление, която вече е изцяло свотодиодна. Използват се прогресивни светодиодни би-фарове с регулиране на ъгъла на наклона. Фаровете на работното осветление и габаритите също са оборудвани със светодиодни излъчватели. Това позволява светлината да се регулира така, че работното оборудване и областта на входа в колелата да се виждат превъзходно дори през нощта. Трябва да се има предвид, че LED фаровете потребяват по-малко електроенергия и са по-дълговечни.

За комфорта на трактора способства и новият терминал Vario 10.4-В с усъвършенствано закрепване, дизайнът на който имитира външният вид на смартфон. Той е интересен с новата си сензорна технология и дисплей със светодиодно осветяване. Освен това, терминалът поддържа системата за автоматично управление VarioGuide, работа с документи VarioDoc, управление на инвентара ISOBUS, както и изображения от камера и Bluethooth.

Серията 700 Vario с моделите 714, 716, 718, 720, 722 и 724 покрива диапазона на мощност ог 145 до 240 к.с. При това тракторите Fendt 700 Vario се произвеждат не само в модификации 700 Vario ProfiPlus и 700 Vario Profi, но и в 700 Vario Power, които са икономична алтернатива за всекидневна работа.

Fendt 300 Vario – еталон за компактен трактор

Моделите от новата серия Fendt 310, 311, 312 и 313 Vario са станали още по-атрактивни за фермерите поради увеличаването на въртящия момент и теглителното усилие. В сърцето на машините е четирицилиндров двигател AGCO Power с работен обем 4,4 л, със система Common-Rail и турбо-впръскване с регулируем клапан с електрическо управление. Максималната мощност на двигателя е от 110 до 138 к.с., запасът на въртящия момент варира от 42 до 55 %. Тракторите се отличават с много ниско потребление на гориво – номиналният брой на оборотите на двигателя е едва 2100 об/мин, а абсолютно новата система за въздушно охлаждане осигурява висока степен на ефективност при ниска употреба на енергия.

Скоростната кутия Vario има висок коефициент на полезно действие, надеждност и простота при използване. Системата за управление на трактора TMS съгласува предавателното число и броя на оборотите на двигателя, като непрекъснато оптимизира икономичността на машината. А новият двигател на 300 Vario, благодарение на тази система изразходва много малко количество гориво по време на движение по пътя със скорост 40 км/час.

Двигателят съответства на екологичните норми Tier 4 Final и използва катализатор DOC и система за рециркулация на отработените газове с външно охлаждане AGRex. Избирателната система за пречистване на отработените газове SCR с AdBlue осигурява оптимални настройки на двигателя. Резервоарът за горивото с вместимост 210 литра и резервоарът за AdBlue с вместимост 22 литра осигуряват продължителна работа без необходимост от зареждане.

За първи път на моделите 300 Vario е поставена кабина VisioPlus. Тя има уникално предно стъкло, което стига до самия таван и позволява отлична видимост както към вдигнатия челен товарач, така и към светофарите по време на движение.

Всички органи на управлението са събрани в конзолата Variocenter. Във вариант Profi тракторът има терминал Vario.

Предната навесна система е напълно интегрирана в новата полурама. Товароподемността на предната навесна система достига 3130 даН.

В серийна комплектация Fendt 300 Vario Power има помпа с постоянно подаване на маслото от 83 литра в минута. При 300 Fendt Vario Profi производителността на помпата е 110 л в минута, което е много подходящо за работа с висок разход на масло, например, челен товарач.  Големият обем на подаваното масло позволява на двигателя да работи на наски обороти, което намалява разхода на горивото.

Допустимото общо тегло на Fendt 300 Vario е 8,5 тона. Това е лек компактен трактор. Натоварването на предния мост е 4500 кг, а на задния – 7000 кг.

Повече информация за новите, както и за всички останали машини на Fendt, всеки един фермер може да получи в офисите на Златекс, официален представител на бранда у нас. 

Прочетена 3833 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта