100 години Rauch Избрана

100 години ненадмината прецизност в храненето на културите

Ася Василева, наш спец. пратеник в Германия
Без торене няма земеделие. Без да храниш растенията, те няма да растат, нито ще дадат добиви, които да нахранят населението. Затова, според германския производител RAUCH – лидер на пазара на прецизното торене вече 100 години, торенето винаги ще е част от производствения процес в земеделието. Дори и при идващите строги изисквания на предстоящата Зелена сделка. Според RAUCH въпросът не е да правиш био- или конвенционално земеделие, а да ториш така, че едновременно да повишаваш добивите, да използваш по-малко количество торове и да пазиш максимално околната среда. При еднакви условия на отглеждане на културите, правилното и прецизното торене дори повишава икономическите резултати за стопаните. С тороразпръскващите и торовнасящите машини на RAUCH е възможно дори да намалиш използваните торове и едновременно да повишиш добивите.
Съществен фактор за намаляване на загубите от торове и за извличане на максимума от вложените средства е изборът на тороразпръскваща техника. Статистиката е категорична, че за европейските производители, които следят стриктно качеството и количеството на продукцията, предпочитаните тороразпръсквачки са с марка RAUCH.
RAUCH6 1site„Целта ни е да направим работата на земеделците по-лесна и в същото време да пазим природата – каза Фолкер Стоклин, “Изследвания и развитие“ RAUCH, по време на наскоро провелото се специално събитие за европейските аграрни журналисти, на което компанията отпразнува 100 -годишния си юбилеи. – Така е било от основаването на компанията ни, така е и днес. Внедряваме системи за автоматизация, GPS-технологии, днес вече навлизаме в технологиите на суперпрецизното торене, когато торът се поставя изключително и само там, където е необходим на конкретното растение. Торенето е много важна част от земеделието и винаги ще го има, бъдещето е в прецизното му внасяне и намаляване на използваните количества. Вече предлагаме на пазара торовнасящи машини, с които това е възможно. Като новата инжекционна торовнасяща машина за редови култури DeePot 25.1. При работа с нея вредните емисии се намаляват с 90%, количеството използвана тор – с 20%, а добивите се повишават с 8%. Иновациите и технологичните изследвания са много важни за нас. Всяка година инвестираме 10% от оборота в нови разработки. В компанията работят 400 души, а 47 от тях са инженери в отдела за нови разработки“ – разказа г-н Фолкер Стоклин.
С фокус върху прецизността при измерване и разпределение на тора
Продуктовата гама на RAUCH предлага прецизност и сигурност в процеса на внасяне на торовете. Ето защо RAUCH e безспорен високотехнологичен лидер в този сектор на селскостопанската техника и технология. Създадена през 1921 година като семейна фирма, днес пето поколение от фамилията RAUCH запазва и обогатява традициите в разработването и производството на тороразпръскващата техника и технология.
Торачките с марката RAUCH винаги са се отличавали с най-иновативните характеристики на пазара. Една от знаковите иновации на RAUCH е уникалната система EMC. Това е иновативна измервателна и дозираща система за торене, патентована от фирма RAUCH. За разлика от торачките с тегловни клетки, ЕМС измерва лявата и дясната страна поотделно, което позволява висока точност на дозиране и разпределение от всяка страна. EMC измерва и контролира текущата нормата на торене напълно автоматично и поотделно за левия и за десния шибър за дозиране. Използват се съвременни сензори за безконтактно измерване на въртящия момент на двата задвижващи вала.
EMC дозира с висока точност дори при наклонени терени и при торачки с VariSpread дистрибуция (безстепенно разпределение на тора по работна ширина). Интелигентната система за контрол на дозиране с EMC автоматично премахва блокажи или задръствания с тор.
AXIS – една легенда в торенето
С отличните си новаторски технологии торачките AXIS вече години наред дават отговори на въпроси като ефективност, увереност в бъдещето и конкурентоспособност на земеделските предприятия.
Сега RAUCH е представена с торачката AXIS H 50.2 с измервателна система EMC и напълно автоматично, неизискващо поддръжка задвижване чрез хидравличната система на трактора. Моделът AXIS H-Drive е наличен във версии 30.2 и 50.2. Торачките AXIS предлагат безопасна, комфортна и икономична работа във всеки клас на мощност. Системата AXIS GranuSafe щади гранулатите от тор от самото начало. Системата реагира бързо на отклонения за страните и бързо се връща обратно на желаната норма на торене.
AXIS H 30.2/50.2 EMC (+W) и AXIS M 30.2/50.2 EMC (+W) с VariSpread pro адаптират работната ширина и използваното количество тор в рамките на текущия процес. По този начин те предлагат всички възможности на съвременното превключване на частични ширини Section Control, софтуер за безстепенно регулиране, Разпръскване само във външната зона, Разпръскване от средата, Автоматично адаптиране при неподходящи линии или при заобикаляне на препятствия. VariSpread pro се активира още при обиколката на полето, ако границите на полето са били запаметени предварително.
Иновативна сензорна технология AXMAT duo анализира картината на разпръскване във всеки момент с най-висока точност. За това се грижат 54 радарни сензора на разпръскващите дискове и интелигентен софтуер. Така не се разхищава тор и нито една част от площта не остава ненаторена.
Добивите – по-високи. Торенето – само където е необходимо
Отчитането на специфичните потребности на всяко растение и адаптиран план за торене спрямо условията на околната среда и pH на почвата в стопанството стават все по-важни. Целта е да се постигне най-висока ефективност на единица площ. Интелигентното управление на торовете с помощта на прецизни системи (като картографски карти, сензори за откриване на хранителни дефицити и др.) изисква специално оборудване. С RAUCH тези процеси се извършват при оптимални условия.
„Специализирани сме в производството на високотехнологични торачки, обяснява Уилфред Мюлер, „Продажби и маркетинг“, RAUCH. – Основните ценности на компанията, които искаме да споделим с партньорите ни, са традиции, прецизност, устойчивост и иновации. Въплъщаването им в производството води до непрекъснато усъвършенстване на качеството и надеждността на машините ни, за да отговорят на високите изисквания на професионалните земеделци за по-ефективно и екологосъобразно хранене на културите.
Вярваме, че семейният бизнес означава ценности като висока отговорност, уважение към партньорите ни, ориентираност към нуждите на земеделците. Днес машините на RAUCH се продават в 49 страни в целия свят. Всичко, което правим, го правим с много любов и страст към земеделието. Работим рамо до рамо с нашите клиенти – фермерите, за да разбираме техните нужди и техния бизнес. Затова сме лидери в иновативните технологии при торенето на земеделските култури“ – допълва г-н Мюлер.
Мартин Раух, CEO, „Производство и IT“, RAUCH, се обърна специално към българските земеделци чрeз в. „Гласът на земеделеца“:
„Златекс“ е единственият партньор на RAUCH за България
„Представлявам петото поколение на семейство Раух в компанията. Много съм щастлив, че днес празнуваме стогодишнината на нашата компания. За мен е чест да бъда част от семейство Раух и да продължа традициите. Искам да благодаря на всички земеделци, навсякъде по света, които се доверяват на нашите машини за своя бизнес. Искам да ги уверя, че съзнаваме каква висока отговорност носим пред тях и че няма да ги разочароваме. Искам да благодаря и на нашите работници, както и на нашите дилъри по света, защото те са част от семейството и без тях нямаше да успеем. За България това е компания „Златекс“ – единствен партньор на RAUCH за страната вече 15 години, откакто марката е стъпила на българския пазар“.
Снимки: Бисер Джонев

етикети:
Прочетена 11558 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.