Енергийният цикъл се затваря в ябълкова градина Избрана

Fendt e100 Vario бе предоставен за изследвания по проект на Института "Фраунхофер“ за използване на енергия от фотоволтаици в овощарството

Пред селското стопанство стоят съвършено нови задачи. Поради климатичните промени е необходимо да бъдат разработени стратегии, които да позволят земеделското производство да бъде продължено и в бъдеще, без да нанася вреда на околната среда. Това е причината, поради която Институтът за соларни енергийни системи "Фраунхофер" (Fraunhofer ISE) стартира проект, наречен „Слънчеви батерии в овощарството – агроволтаиците като концепция за адаптиране към климатичните промени при отглеждане на плодове“.
Овощарството в Европа вече пострада от последиците на климатичните промени – силната слънчева светлина, повишените температури и зачестилите екстремни климатични явления, като градушка и проливни дъждове. За да се предотврати влошаването на качеството и намаляването на добивите при отглеждането на плодове, все по-често се използват мрежи и полиетилен за предпазване от град. В рамките на проекта „Слънчеви батерии в овощарството“ през следващите 4 години ще бъде изследвано в каква степен соларните панели могат да поемат върху себе си тази защитна функция при отглеждането на ябълки и как фотоволтаичната система влияе върху добивите.
Целта на проекта е да се повиши устойчивостта при отглеждане на плодове и да се решат конфликтите при използването на земеделските земи от фотоволтаици и земеделско производство.
Кръгова икономика с Fendt e100 Vario
Fendt e100 Vario 70505Една от целите на проекта е да се определи как генерираната електрическа енергия може да бъде използвана в различни сфери на стопанския живот преди и след съхраняването й. Например, с използването на електрифицирана земеделска техника или при съхраняването на плодовете в хладилен склад. Корпорация AGCO/Fendt предостави акумулаторен електрически трактор Fendt e100 Vario за целия период на изследването.
Тракторът се използва във фермата за отглеждането на екологично чисти плодове при всички дейности. Това включва мулчиране на междуредията или транспортиране на реколтата към склада. През пролетта на 2021 г. Fendt e100 Vario с челен товарач е използван също за поставянето на фотоволтаичните модули.
Fendt e100 Vario се зарежда в стопанството с електрическа енергия, произвеждана в ябълковата градина. Така енергийният цикъл се затваря, а потенциалът на вътрешната система на стопансвото може да бъде използван напълно. Въглеродният отпечатък на трактора може да бъде значително занижен с използването на произведена по екологично чист начин енергия.
Трактор Fendt e100 Vario e с електрическо задвижване и капацитет на батерията 100 кВтч.
ЛОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ. Като джойстик на компютър. Управлява посоката на движение, скоростта и инвентара. С два бутона за темпомат и избор на оборотите.
БАТЕРИЯ. Намира се под капака, с нейна помощ тракторът разполага с мощност от 67 к.с. По този начин той е подходящ за работа в стопанството, в оранжерията, в гората или на нивата.
ЗАРЕЖДАНЕ. Електрическият трактор може да бъде зареждан с 400 волта и 22 кВт през CCS щепсел. Освен това моделът е оборудван с функция за бързо зареждане.
ОТПРЕД. Тук, както и в задната част на машината има „AEF съвместим интерфейс“. Иначе казано: контакт за включване на електромашини като предна косачка.
ОТЗАД. Силоотводен вал, хидравлика и контакт за свързване на електрически машини (например косачка).

Прочетена 620 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта