Бъдещето на земеделската техника вече е на полето Избрана

С новите трактори T6 Methane Power и T7 HD земеделците отговарят на предизвикателствата на въглеродно неутралното, устойчиво и интелигентно земеделие, като едновременно с това пестят разходи и повишават производителността в стопанството

Ася Василева,
наш спец.пратеник в Лайпциг, Германия
„Работим за бъдещето. Устойчивото бъдеще на чистата енергия и високите технологии“ – С тези думи Марсело Педрацини, бизнес директор за Австрия и Източна Европа в New Holland, откри Дните на полето 2021 на бранда, които се проведоха в стопанство, намиращо се на 30 км от Лайпциг, Германия. Земеделски журналисти от цяла Европа имахме честта да наблюдаваме презентирането и първи да се докоснем до новостите на световния лидер в производството на агротехника New Holland. Сред тях са напълно работещ и вече в серийно производство метанов трактор, както и новият флагман за тежки работи в земеделието – Т7 HD.
Заедно с продуктовите специалисти на официалния вносител на марката в България – фирма Интерагри, успяхме да научим повече за новостите, които ще бъдат на разположение за успешна работа и на българските земеделци до края на годината. А нашите земеделци отдавна знаят, че формулата е добра техника плюс сигурен партньор в лицето на доставчика на техниката. Затова спокойно залагат на комбинацията New Holland и Интерагри. Ето какво е подготвил за тях New Holland.
Трактор T6 на метан – същата производителност като дизелова машина, но с до 30% по-ниски експлоатационни разходи.
240745387 909880776597462 3888518317530915782 n

В Германия фермерите вече имат годишни въглеродни квоти. Надвишаването им се наказва с глоба от 121 евро за тон през 2021 г. и 500 евро за тон СО2 над 2000 тона през 2022 г. Такова изискване неминуемо ще бъде въведено във всички страни от ЕС в контекста на предстоящата Зелена сделка и споразумението „Готови за 50%“. Въглеродният отпечатък, който оставя новият метанов трактор на New Holland, е с 80 на сто по-малък от този на конвенционален трактор. Машината може да изработи един цял ден на полето с един резервоар. Метановият трактор вече е в серийно производство. Интерагри – България е направила поръчки за такива машини, които се очаква да пристигнат в България до края на 2021 г.
T6 Methane Power осигурява ефективността на своя дизелов еквивалент – същата мощност при 180 к.с., въртящ момент при 740 Nm и издръжливост с до 30% по-ниски експлоатационни разходи.
В реални полеви условия тракторът T6 Methane Power произвежда 99% по-малко прахови частици от еквивалентен дизел и намалява емисиите на CO2 с минимум 10% и общите емисии с 80%.
T6 Methane Power разполага с изцяло нов двигател 6.7 литра NEF, специално разработен за селскостопански приложения от FPT Industrial, марката на силовите агрегати на CNH Industrial. Тук се намесва богатият опит в технологията за захранване на природен газ, разработен в продължение на повече от 20 години. Произведените от FPT Industrial над 50 000 двигателя за природен газ свидетелстват за надеждността на тази технология и гориво. 
Газовите резервоари на метановия T6 се съхраняват в същото положение като дизеловите резервоари при стандартния модел Т6. Това осигурява безпрепятствен достъп до кабината, както и отлична видимост от нея.
Тракторът T6 на метан е ключов елемент в концепцията за енергонезависима ферма на New Holland. Компанията затваря веригата на истинска кръгова икономика – от полето до производство на енергия и обратно към полето. Това е пълен цикъл с почти нулево отделяне на CO2. Земеделските производители могат да отглеждат енергийни култури и да използват селскостопански отпадъци за генериране на биометан и да захранват своя трактор с устойчиво гориво, постигайки почти нулеви емисии на CO2.
Животновъдите и млекопреработвателите могат да затворят напълно този цикъл, като произвеждат биометан от оборски тор, който изважда CO2 от околната среда – това води до отрицателен въглероден отпечатък.
Земеделците могат също така да използват страничните продукти от биодигистрацията като естествени торове на своите полета, затваряйки кръговата икономическа верига.
Новият флагман за тежки работи в земеделието – Т7 HD
T7 315 BluePower HD Autocommand StageV 21 G 094Новият T7 HD в мощностния диапазон 250 – 300 к.с. съчетава мощност, висока производителност, изключителна пъргавина и универсалност, като същевременно предоставя превъзходно работно преживяване с чисто нова кабина Horizon Ultra и PLM Intelligence функции от следващо поколение. T7HD е идеален за фермери, които трябва да комбинират много и разнообразни задачи в едно и търсят повишен комфорт, ефективност и производителност.
Кабината Horizon Ultra е преработена от нулата, за да задоволи и най-взискателните оператори: новият T7HD e по-свързан от всякога и поставя нов рекорд като най-тихият в индустрията, само с 66 dBA ниво на шум в кабината.
Новият T7 HD е запазил усещането на гамата T7, като същевременно предлага просторна работна среда, където водачът се чувства далеч по-малко ограничен от конструкцията на кабината. Тя е удължена, осигурено е допълнително място за пътника и повече площ, с която да разполага. Земеделците ще оценят наличното достатъчно място за съхранение: 30-литрово място за съхранение зад седалката, което удобно ще побере багажа на водача; хладилно отделение с вместимост 12 литра; покрито място за съхранение зад пътническа седалка с електрическа и USB точки за зареждане; отворени отделения за съхранение от дясната страна на кабината и мрежа за съхранение на тавана.
Редизайнът предлага повече и подобрена видимост във всички посоки, към теглича и прекачния инвентар, а камерите поддържат наблюдение в зоната около трактора за по-голяма безопасност. Нов пакет с до 24 LED работни светлини осигурява отлична видимост през нощта.
Просторната кабина осигурява изключително комфортна работна среда, с изчистена и опростена работна повърхност, интуитивно управление с ергономично разположени контроли на новия SideWinder Ultra подлакътник и лесен за ползване 12-инчов дисплей IntelliView. Контролите могат да бъдат конфигурирани така, че да съответстват на предпочитанията на оператора.
CentreView дисплеят, поставен в центъра на волана – за първи път в индустрията – осигурява ясна видимост. Новата водеща в класа система за автоматичен климатичен контрол с избор на зона, която има 35% по-голям капацитет от предишния модел, лесно поддържа комфортна температура във всички сезони. Най-добрата седалка Auto Comfort се отличава със странично окачване и климатична система за управление, която извлича влагата от кабината в горещи дни или затопля в студени сутрини. Разширената свързаност на кабината позволява на клиентите да свържат своите устройства на борда без усилие, като мобилното им устройство автоматично се свързва с екрана и може да се управлява с бутон на подлакътника.
PLM Intelligence: земеделие 4.0
T7HD VisualTrailerT7 HD представи PLM Intelligence от следващото поколение, което прави крачка напред в посока стратегията на New Holland за прецизно земеделие. Той маркира преминаването от практиките на традиционното земеделие към селското стопанство 4.0, където прецизното и взаимосвързаното земеделие помага на фермерите да планират всички операции предварително, да управляват в реално време поведението и производителността на всяка машина, с цел постигане на максимална прецизност и ефективност.
PLM Intelligence от следващо поколение е нова електронна архитектура, която ще бъде интегрирана в цялостното оборудване от ново поколение на New Holland, така че клиентите да открият същата логика във всяка машина и имат лесен достъп до данни, за да работят още по-ефективно. Това е част от стратегията на New Holland за дигитализация и цели да предостави интелигентни решения за свързаност, които правят земеделието по-устойчиво и продуктивно. Те включват традиционните приложения за прецизно земеделие, целящи да улеснят работата на оператора, като същевременно оптимизират добива и разходите; решения, базирани на свързаност и мониторинг, фокусирани върху подобряване на производителността на машината; облачни решения, базирани на анализ на данни и планиране, с цел улесняване на решенията за управление на стопанството.
Чрез приложението MyNewHolland клиентите могат да регистрират машината си, разполагайки с пълната ѝ техническа информация, като имат достъп до портала MyPLMConnect, където могат да управляват данните за своя автопарк и фермата си в една среда. Системата MyPLMConnect им позволява да получават динамично информация в реално време от отделни машини, работещи на полето, и анализирайки данните, да вземат информирани решения.
New Holland също така представи новия PLM приемник Cygnus, който е ключов за подобрената архитектура за автоматично управление на тракторите, включващи PLM Intelligence. Той осигурява надеждна позиция, компенсира вариациите на терена и помага за точна и сигурна навигация. Приемникът също поддържа сателитни корекционни сигнали, в допълнение към изключително точната корекция на RTK сигнала, разпространявана чрез PLM RTK+ мрежа на New Holland.
T6 180 MethanePower StageV 20 G 003Разширената свързаност на New Holland също помага на клиентите да сведат до минимум престоя си на полето. Машината е свързана с фермера и дилъра, които могат да наблюдават местоположението и състоянието на регистрираните свързани единици. Те могат да осъществяват дистанционна диагностика чрез New Holland Remote Assistance, както и да подпомогнат работата на оператора с функцията IntelliView Connect, която им позволява да споделят екранни сесии. Машината е свързана и с New Holland’s Control Room, която предупреждава дилъра за кодове за грешки, предлага решения и дори може да предотврати възможни повреди.
Освен тези машини, в Германия бяха представени пълна гама машини и прикачни инвентари с марката New Holland, както и зърнокомбайни. Акцент беше и вършачният барабан UltraFlow, който спечели сребърен медал за иновации на Агритехника 2019. Едно от най-важните предимства на този барабан е, че при много голяма растителна маса, влизаща в барабана, тя бива разпределена равномерно и за разлика от стандартните барабани, които са с 10 работни шини, този разполага с четири сегмента по 8 шини. Това дава много по-висока производителност. Тежестта на барабана е с около 30 % повече от тази на стандартен вършачен барабан, което допринася за по-големите инерционни сили, а оттам – за по-ниския разход на гориво.
Бяха презентирани и новите комбайни от серията CR 8.90, които ще заместят CR 9.80. Те вече разполагат с 13-литров двигател и мощност от 600 к.с. Бяха представени и много нововъведения при балопресите на New Holland – доказани на европейския пазар вече над 40 години.
За повече информация за новостите на New Holland може да се обърнете към официалният вносител на марката в България – фирма Интерагри.

Прочетена 846 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта