Новият CLAAS ARION 400 е тук! Избрана

Популярната серия универсални трактори е надградена с нов топмодел и вече отговаря на еконормите Stage V

Ася Василева
Компания CLAAS, водещ производител на земеделска техника в света, представи на специална онлайн пресконференция обновената за Сезон 2021 серия трактори ARION 400. Машините са надградени и вече отговарят на емисионния стандарт Stage V. Това, което прави впечатление от пръв поглед при обновената серия, са нов дизайн, нов модел от най-висок клас и управление на мощността CLAAS Power Management (CPM) за повишена мощност при ARION 440 и модификациите над него. ARION 400 сега разполага с повече хидравлична мощност, по-голяма товароподемност и по-голямо общо тегло на машината.
411531 25 siteДо 155 к. с. с управление на мощността CLAAS Power Management
CLAAS оборудва тракторите ARION 400 с редица нови подобрения за повишаване на производителността, с което отбелязва въвеждането на емисионния стандарт Stage V. Серията вече включва седем модела в мощностния клас от 90 до 155 к.с. максимална мощност със CPM в съответствие с ECE R120. Това означава, че със CPM новият флагман – ARION 470, осигурява максимална мощност до 155 к.с. и 631 Nm максимален въртящ момент.
Всички модели от серията – от най-малкия ARION 410 до най-мощният ARION 470 – са оборудвани с 4,5 л, 4-цилиндрови двигатели Fiat Powertrain, които съчетават най-модерната 4-клапанна технология и турбокомпресори с междинно охлаждане. Турбокомпресорите на ARION 430 и моделите над него са оборудвани и с разтоварващ клапан.
Системата Stage V очиства отработените газове, използвайки ефективната комбинация от технологията SCRoF (селективна каталитична редукция на филтъра) и дизеловия оксидационен катализатор (DOC). По този начин двигателите не само работят чисто, но продължават да бъдат високоефективни при ниска консумация на дизелово гориво и на синтетичен воден разтвор на карбамид (AdBlue). Горивният резервоар с капацитет от 140 до 190 литра обезпечава дългите работни дни, докато резервоарът за AdBlue от 17 или 22 литра се нуждае от зареждане само при всяко второ зареждане на гориво.
Всички двигатели са изключително лесни за поддържане – с интервал от 600 часа за смяна на масло, радиаторни панели, които се разтварят напред за лесно почистване и въздушен филтър, монтиран отпред за улеснен достъп, и който се нуждае от почистване на много дълги интервали, тъй като циклонното предварително очистване премахва около 90% от замърсяването на засмуквания въздух.
Трансмисия с ефективно превключване под товар
404435 25 siteПри моделите от ARION 430 нагоре може да се избира между две доказано високоефективни предавателни кутии. Предавателната кутия QUADRISHIFT (стандартна за ARION 410 и ARION 420) предлага 16 предавки напред/назад, разпределени в четири групи, всяка от които с четири скорости за превключване. Опционалната предавателна кутия HEXASHIFT има шест групи и общо 24 предни и задни предавки. Опцията за пълзящ ход до 150 м/ч е налична и при двата варианта на предавателни кутии. HEXASHIFT достига скорост от 40 км/ч при 1840 об./мин.
С функцията за автоматизирано превключване на предавките при двете предавателни кутии, съответно QUADRACTIV и HEXACTIV, може предварително да се изберат скорости за превключване под товар само в режим „на полето“ или и в двата режима – „на полето“ и „транспортен“, които автоматично избират правилния момент за превключване в зависимост от терена и условията.
Автоматиката на превключването позволява настройка на три режима (напълно автоматичен, режим силоотводен вал и ръчен режим), които водачът може да програмира според работните условия. Автоматичният режим се предлага при тракторите от серията ARION 400 с CLAAS INFORMATIONS SYSTEM (CIS).
Реверсивната предавка REVERSHIFT позволява лесна смяна на посоката на движение без натискане на съединител, като за целта използва лост върху кормилната конзола и опционално – мултифункционален лост, интегриран върху десния подлакътник, – особено удобен за работа с челен товарач.
В CIS водачът безпроблемно програмира правилните предавки за маневриране при работа с челен товарач или при обръщане в края на бразда и избира стартова предавка в режим на ръчно или автоматично превключване спрямо индивидуалните изисквания. Агресивността на реверса може да се настройва в девет степени. Автоматиката HEXACTIV позволява да бъде зададена целева скорост на движение.
SMART STOP е друга удобна функция, специално създадена, за да облекчи работното натоварване. Тя автоматично изключва предавката чрез натискане на спирачката и така тракторът преминава в покой, като автоматично се активира в настроената стартова предавка, когато педалът на спирачка бъде освободен.
Компактен, пъргав и здрав
ARION 400 комбинира предимствата на междуосие от 2,49 метра (ARION 410 и ARION 420) или 2,53 метра (ARION 430 – ARION 470) при компактна обща дължина. Заедно с ъгъла на завиване на предния мост до 55 градуса, това осигурява изключителна маневреност, подпомагана от новия зависим от ъгъла на завиване, режим за задвижване на четирите колела и опционалната система за променливи обороти на волана.
Независимо от компактните си размери, подобренията при трактора гарантират сигурен транспорт на прикачните инвентари и изключителна стабилност при работа с челен товарач. Това отчасти се дължи на разпределението на тежестта 50/50, без баласт. Общото тегло на трактора е увеличено до 9 тона, като позволява товари с полезно тегло от 3,8 тона.
Новата опционална Load Sensing-помпа осигурява хидравлична мощност от 150 л/мин, което е достатъчно за посрещане на изискванията на най-взискателните потребители. Дори при икономичен режим на консумация на гориво при 1600 об./мин, помпата осигурява дебит от 110 л/мин. Това прави общо четири предложения за помпи, състоящи се от два хидравлични кръга с отворен център, доставящи съответно дебит 60 и 100 л/мин и хидравличната система Load sensing, с дебит от 110 л/мин. Двете версии на Load sensing-помпите предлагат и увеличена товароподемност на задния навес от 6,25 тона.
Напълно интегрираният преден навес и фабрично предлаганият челен товарач са също основни предимства на серията. Двата механизма може удобно да бъдат управлявани чрез мултифункционалния лост, с възможността за контрол на челния товарач чрез ELECTROPILOT (CIS или CIS +) или FLEXPILOT. Така не се налага да променяте позицията на ръката си. Управлението с ELECTROPILOT може да бъде регулирано така, че да е удобно за водача. А новата система за автоматично засичане на монтиран челен товарач спестява необходимостта от ръчно превключване на хидравличните функции.
Образец за комфорт
410867 25 siteПодобно на своите предшественици, новият ARION 400 може да бъде конфигуриран по различни начини, за да отговори на изискванията и условията на клиентите. Предлагат се окачване на предния мост PROACTIV, механично двуточково окачване на кабината и различни опции на седалката за допълнително повишаване на комфорта на водача. Както предният, така и задният навес, а също и челните товарачи CLAAS, са оборудвани със системи за поглъщане на вибрациите.
Освен това към стандартната високопрофилна кабина със стъклен или прозрачен люк на покрива, ARION 400 вече може да бъде конфигуриран с нископрофилна кабина или новаторска кабина PANORAMIC като опция. Последната предлага ненадмината цялостна видимост в този клас трактори, както и неограничена видимост към приставките на челния товарач, благодарение на непрекъснатото предно стъкло с площ от 2,41 кв. м. Вратите с широк ъгъл на отваряне позволяват удобен достъп на водача до кабината при пълен комфорт и безопасност. За някои модели се предлага кабина с 5 колонки с нечупливо странично стъкло от поликарбонат. Пакетът с LED-осветление се предлага по избор за всички варианти на кабината.
Стандартното оборудване на кабината може да бъде надградено с пакетите CIS и CIS +. И двата пакета включват 14-те функции на многофункционалния лост за управление при десния подлакътник и монитор за работа в дясната A-колона, който версията CIS + се предлага с висококонтрастен цветен CIS дисплей като стандартно оборудване (опция за версията CIS). Версията CIS + разполага и с електрохидравлични клапани за управление. Автоматизацията на повтарящите се дейности CLAAS SEQUENCE MANAGEMENT (CSM) също е включена във версията CIS +.
ФАБРИЧНО МОНТИРАНА СИСТЕМА ЗА АВТОМАТИЧНО ВОДЕНЕ
Всички трактори ARION 400 Stage V могат да бъдат фабрично оборудвани със системата за автоматично водене CLAAS GPS, която се контролира с помощта на терминала S7.
В допълнение към SATCOR и OMNISTAR могат да бъдат избрани различни RTK коригиращи сигнали. AUTO TURN изпълнява маневри за завиване в края на бразда напълно автоматично, когато това е разрешено от водача.
С ISOBUS-терминалите е възможно също така да се управляват инвентари с активиран ISOBUS чрез съответните изводи за свързване с ISOBUS, предлагани по избор в задната част. До четири свободно програмируеми функционални бутона предлагат уникално ниво на удобство в този клас и са идеални за използване с ISOBUS.
Автоматичното документиране от TELEMATICS е налично и за ARION 400, отговарящ на най-високите стандарти за емисии Stage V.
За повече информация можете да се свържете с РАПИД КБ – официален представител на CLAAS за България.

етикети:
Прочетена 553 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта