Трактор на годината 2021 вече е в България Избрана

Изключително от официалния представител на бранда за България – фирма ВАРЕКС

Ася Василева
Един от световните лидери в производството на трактори и друга земеделска техника Massey Ferguson е компания, която инвестира масирано в създаването на машини, предназначени за новото поколение земеделци. Тенденцията за смяна на поколенията в земеделието е неминуема в цял свят. Новото поколение фермери разглежда земеделската техника не просто като машина, а по-скоро като дигитално средство за индустриално производство. При това положение модерните технологии, свързани с прецизното земеделие, са неразривна част от новите разработки, в които Massey Ferguson категорично се очертава като един от лидерите. Новата серия трактори MF 8S, която за първи път бе представена на изложението Агритехника 2019 в Хановер, поставя начало на една нова ера в земеделската техника – ерата на младите и модерни земеделци.
Първият трактор от новата серия вече пристигна в България. По този повод компания ВАРЕКС – официален представител на бранда Massey Ferguson, направи презентация на машината пред аграрните журналисти, в тесен кръг, и при спазване на всички мерки за безопасност.
IMG 1749 siteТрактор на годината 2021
“Поводът да съберем аграрните журналисти в нашия централен търговско-сервизен комплекс на магистрала „Тракия“ е представянето на трактора, който спечели приза „Трактор на 2021 г.“ – Massey Ferguson 8S, обясни ИВАН МАСЛАРОВ, управител на фирма ВАРЕКС. – Това е напълно нов концептуален проект, който беше представен за първи път пред широката публика на изложението Агритехника 2019 в Хановер. Ние сме изключително горди и щастливи, че вече завършеният вид на този проект е днес в нашата база и можем да го покажем на българските земеделци, едни от първите в Европа.
Този изцяло нов концептуален проект се разработва в продължение на няколко години. Неслучайно мотото на този проект, както и на Massey Ferguson, като един от най-големите производители на трактори в света е, „От фермери за фермери“. Този трактор е съобразен с всички препоръки и изисквания, които са правили клиентите на марката през годините. Всички те са били обобщени и са били взети под внимание при разработката на новата серия MF 8S, продължи управителят на ВАРЕКС. –
В тези машини има изключително много нови неща, но в тях е вложено и най-доброто от досегашните модели на пазара. Неслучайно този трактор е с т.нар. нео-ретро дизайн. Това обаче не е само дизайн. В индустриалния дизайн нищо не е случайно. Тракторите MF 8S въвеждат ново начало на пазара на селскостопанска техника – а именно, концепцията Protect You. Двигателят е отделен от кабината, което създава допълнително удобство и много преимущества за оператора. Тази машина като характеристики и възможности ни дава много голям оптимизъм за бъдещето и за нас е голяма чест фирма ВАРЕКС да я представлява на българския пазар.
Искам да отбележа, че този красавец, който виждате в базата ни, вече е продаден и още днес ще отпътува към първия собственик на трактор MF 8S в България. Надяваме се, че още много български земеделци ще го последват. Машината вече е достъпна за българския пазар, поръчали сме достатъчно бройки. Този модел трактори ще бъде и един от централните ни експонати на предстоящото изложение БАТА АГРО през май, да се надяваме да може да се проведе“, заключи ИВАН МАСЛАРОВ.
IMG 1788 siteВ сигурните ръце на фирма ВАРЕКС
„През последните години наблюдаваме развитие на селскостопанската техника в посока на внедряване на много нови технологии с цел подобряване на контрола и внедряването на т.нар. прецизно земеделие. Всичко това налага вграждането в машините на много технологии, които позволяват на оператора да работи по-добре и неговият работен ден да бъде по-лек. В същото време технологиите са с много електроника и с много комуникационни възможности с цел по-добра обратна връзка към стопанина, прецизна работа на полето и икономия на гориво, работно време и консумативи, разказа МИЛЕН РАДУКОВ, директор „Следпродажбени услуги“ във фирма ВАРЕКС. – Днес виждаме последния модел на марката Massey Ferguson, в който тези технологии са внедрени.
Нашият сервизен екип вече премина обучение за трактори 8S, като бяха засегнати всички нови системи, които са внедрени в този трактор и всички системи, свързани с прецизното земеделие. Напълно подготвени сме за работа и обслужване на трактор Massey Ferguson 8S”, увери директорът.
Подходящи за всякакви стопанства и дейности
ФИЛИП ЛАЗАРОВ, търговски директор на ВАРЕКС, разказва повече за техническите характеристики на машините:
„Серията MF 8S включва 4 модела в диапазона от 205 до 265 к.с. Машините са оборудвани с двигател AGCO POWER 7.4, 6-цилиндров. Двигателят е от ново поколение, отговарящ на еконормите TIER 5. Той е отново със селективна каталитична редукция като технология за регулиране на вредните емисии и DPF филтър за дребните частици, но разполага с 10% подобрена мощност при допълнителна икономия на гориво. Посредством електронно управление двигателите могат да получат допълнителна мощност от около 20 к.с., тоест абсолютният максимум на флагманския модел достига до 285 к.с. при определени операции.
Тракторите от новата серия 8S разполагат не с 2 стандартни, а с 3 различни по вида си трансмисии. На базата на вече утвърдената Dyna-6 е разработена нова semipower shift автоматична механична трансмисия Dyna-7, която е с 28 предни и 28 задни предавки. Революционната трансмисията Dyna iPower е междинен вариант между безстепенна Dyna VT трансмисия и механична трансмисия. Тя е dual cluctch и много наподобява автоматичните скорости при най-утвърдените марки леки автомобили. Смятам, че това е един революционен ход по отношение изобщо на развитието на трансмисиите при тракторите. И разбира се, не на последно място, е безстепенната Dyna VT трансмисия, която вече е позната на пазара и която е с много висок комфорт на експлоатация и много нисък разход на гориво.
Шасито на тракторите 8S е разположено на междуосие от 3, 05 м за много висок комфорт и добро сцепление при изпълнение на различни полски работи в много широк диапазон от дейности.
IMG 1755 3 siteТракторите са предназначени за различни типове стопанства – както за зърнопроизводство, така и за животновъдни ферми, работа с косачки, торачки, секционен контрол и т.н. Те имат повишена товароподемност на задната навесна система от 10 тона и опционална предна навесна система с товароподемност 4,8 т. Хидравличната система е с до 5 двойки електронноуправляеми хидравлични клапани. Силоотводният вал е с 4 скорости: 540, 540Е, 1000, 1000Е.
Вътре в изцяло обновената кабина има огромно пространство от почти 3,4 куб. м с ниво на шум от само 64 децибела. Това е постигнато и благодарение на новия дизайн, наречен Protect You, при който двигателят е отделен от кабината с отстояние от близо 20 см, което съответно намалява и нивото на вибрации, повишава шумоизолацията и изолира кабината от топлината на двигателя.
Кабината има стандартно две нива на оборудване – Еxlusive и Еfficient, което е малко по-икономично. Кабината е оборудвана с монитор MF Digital, който прехвърля цялата информация от дашборда – всичко, което касае нормалните функционалности на машината. Машината има и новия монитор DataTronic 5, който следи за стандартните функции, свързани с хидравликата, силоотводния вал и други системи. При прикачните инвентари, посредством ISOBUS, информацията се прехвърля към Fieldstar 5, който е третият монитор в кабината. Терминали Datatronic 5 и Fieldstar 5 са най-новият и лесен за употреба пакет за прецизно земеделие.
Тракторите стандартно ще бъдат оборудвани със сателитна навигация за автоматично водене на Trimble, а фирмата ще предоставя допълнителни слотове i карти с единичен или двоен сим, които ще дават възможност за коригиране на сигнала до 2 см за изключително прецизна работа.
Информацията от машината може да бъде прехвърлена към офиса посредством системата на MF Сonnect. Машините са оборудвани и със системи за регистриране на дейностите като MF DOC и MF Doc Pro. Всичко това дава възможност за запазване на информация за осъществени дейности и следене на състоянието на машините в реално време и прехвърляне на информацията към дилърите и сервиза. Това ниво на свързаност напълно отговаря на последните изисквания, на които машините през 21-ви век трябва да отговарят.
Имаме и система, която се нарича MF Awlays running. Това е нов стандарт при тракторите на MF. Когато някоя машина е необходимо да бъде спряна от движение по някаква причина от сервизно естество за повече от 48 часа, ще сме в състояние да даваме заместваща машина, което е стандарт за серията.
Новата серия 8S е само първата серия от новото поколение машини, които компанията ще лансира на пазара през следващите 2-3 години“.
Развитието никога не спира
“2020 г. беше изключително необичайна и стресираща. Всички се надяваме полека-лека да се върнем към нормалността, към нормалните човешки взаимоотношения, каза още ИВАН МАСЛАРОВ, управител на ВАРЕКС. Всички се надяваме изложението БАТА АГРО да се проведе през май. Ние, като член на Българската асоциация на търговците на агротехника, правим всичко възможно да се организира едно безопасно изложение, което да се радва на добра посещаемост и фермерите да могат да видят последните новости при земеделските машини.
Фирма ВАРЕКС продължава активното си развитие. Освен продължаващото сътрудничество с нашите партньори от Massey Ferguson, имаме нови брандове, които ще представим на изложението. Сред тях са водещият английски производител на машини за no-till Claydon и нова марка прикачни машини за животновъдните стопанства, както и други изненади, които ще запазим за изложението.
Дори и в ситуация на пандемия, ние продължаваме да работим. Нашите бази никога не са затваряли и за ден, разбира се, при изключително стриктно спазване на всички правила за безопасност. Клиентите продължават да разчитат на нашите услуги седем дни в седмицата, особено при задаващата се кампания, когато нашите екипи работят денонощно“.
Снимки: Бисер Джонев и MF
Вижте видеорепортаж от събитието на zemedeleca.bg, Фейсбук страницата и Youtube канала на „Гласът на земеделеца“

Прочетена 1143 пъти Последно променена в Четвъртък, 18 Март 2021 13:04
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта