Защо фермерите избират торачките Kverneland? Избрана

За да намерите най-точните отговори, ви предоставяме мнението на фермери, които през 2020 г. са закупили нова машина и споделят най-важните според тях характеристики

Съвсем скоро ще дойде времето за торене на земеделските площи и посеви. Без значение дали говорим за предсеитбено торене, или подхранване на пшеницата, торачката трябва да бъде прецизна и това го знае всеки фермер.
Как обаче да се подбере правилната торачка? На каква ширина да работи? Нужен ли е секционен контрол? Каква е разликата между базовия и прецизния секционен контрол?
Това са въпроси, които всеки фермер си задава, когато обмисля покупката на нова торачка.
За да намерим най-точните им отговори, потърсихме фермерите, които през 2020 година са закупили нова торачка, и направихме кратък списък на най-важните неща според тях.
Работен обем и оптималната работна ширина
kalibracziya step 22 1Всеки разговор започва с това какъв е оптималният обем и работна ширина на торачките, към които фермерите се ориентират? Тук обаче няма еднозначен отговор, тъй като всичко зависи от размера на стопанството, окрупнеността на масивите или липсата на такава и това с каква норма се тори.
Важно обаче се оказва ширината на торенето да съвпада с ширината, на която се пръска, за да може да се използват едни и същи линии за навигация и да се правят по-малко следи в самия блок. И тук стигнахме до извода, че работна ширина от 24 или 36 метра са напълно достатъчни на всеки фермер да реализира целта си за по-малко следи от гуми в имота.
Секционният контрол при Kverneland
Оказа се, че няма значение дали торим на 34, 30, 33 или 36 метра. Важно е дали торачката има прецизен секционен контрол, тъй като именно той гарантира постигането на 100% покритие при парцелите с неправилна форма, а всички знаем, че няма стопанство, което да не притежава поне 5 такива.
Освен 100% покритие на площта, секционният контрол спомага и за намаляване на разходите. Всеки знае, че колкото по-прецизен е той, толкова спестяването е по-голямо. Размерът на секциите при торачките на Kverneland e 1 метър, като управлението им става автоматично чрез терминала на торачката, а при самите дискове единият от двата актуатора контролира секциите и прави плавен преход между тях.
Технологията на спиране на секциите на торачката позволява поетапно спиране на всички секции отляво надясно и отдясно наляво, включително преминаване през средата и торене с по-малко от половината работна ширина. Така дори най-малките ъгълчета не остават не-наторени и в същото време презастъпването при тях е сведено до минимум.
Друга отличителна черта на торачките Kverneland е контролът на точката на падане на тора чрез т.нар. Geopoint, който изчислява автоматично точката, в която торачката трябва да започне да тори при влизане в парцела. Така се осигурява точно торене в края и се елиминира торът, който би могъл да попадне извън зоната за торене.
Как може да сме сигурни, че прилагаме точната норма?
prezastypvaneПрилаганата норма на торене е нещо, което компютърът задава, а инвентарът изпълнява. Но винаги съществува нормалното човешко съмнение дали инвентарът изпълнява точно зададената му норма и как всъщност знае колко тор се хвърля всяка минута?
Отговорът е – уникалната тегловната система. Тя се състои от тегловни клетки 4 клетки, върху които лежи целият бункер, която измерва непрестанно теглото на тора в бункера, а посредством референтен сензор коригира показанията на клетките в зависимост от наклона, вибрациите и шоковите вариации, като така осигурява максимално точна информация за наличното тегло на тора. Прилаганата норма се постига с максимална точност именно благодарение на информацията за наличните килограми в бункера във всеки един момент.
Защо е добре да калибрираме торачката си при смяна на тора?
Максималната прецизност при торене е цел на всеки фермер. За да сте сигурни обаче, че я постигате, е препоръчително да калибрирате торачката си, когато смените вида или производителя на тора, който използвате. Защо е нужно това? Отговорът е лесен – за да знае торачката с какъв тор ще работи.
Калибрацията не е сложна процедура и не отнема време, но пък гарантира прецизното разпределение на тора в полето. Чрез специално разработен тест с ванички, в които се събира торът по работната ширина на полето, може да се провери действителното разпределение на тора и посредством компютър да се изчисли коефициентът на вариация. Торачките Kverneland постигат нисък коефициент на вариация, което означава, че правят изключително равномерно разпределение на тора по цялата работна ширина – по наклони, при неравни терени и разтрисане, както и когато се извършва секционен контрол.
Стъпките за калибрацията са лесни, като самите настройки се генерират посредством мобилно приложение, в което въвеждате информацията за типа на тора, разпределението на различните фракции на гранулите и хектолитровото число. Може да използвате предефинираните настройки за най-близкия до вашия тор и ви остава само една стъпка и тя е въвеждане на настройките в дисплея, който контролира торачката без значение дали е Kverneland, или Trimble.
Прецизното торене с автоматичен секционен контрол
90300693 547286852571521 5967504492516605952 nПрецизното торене дава възможност за спестяване от 4 до 15% от влаганите торове чрез използването на автоматичен секционен контрол. Процентът спестени торове зависи от формата на блока и от броя секции, които торачката управлява. В един сравнително правилен по форма блок, в който привидно не би трябвало да имаме никакви проблеми с пренаторяването и застъпването, виждаме, че 0,67% е презастъпването при използване на секционен контрол, а без него – 4,79%. Това на пръв поглед малко спестяване при блок с 370 дка е в размер на 250 лв. при цена на тора 800 лв./тон.
Очаквайте още информация за спестяването от торове чрез приложение им с променлива норма в следващия материал на тема торачки!

Прочетена 581 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта