ЕЛИСАВЕТА МАРКОВА, управител на ВАРЕКС: Не допускаме компромис с поетите ангажименти Избрана

 Всеки клиент е важен за нас и съхраняването на добрите партньорски отношения е приоритет в работата ни
 Разполагаме с пълна гама машини, необходими за разнообразните дейности в стопанството, с различни мощности и размери, самоходни и прикачни

Интервю на Ася Василева
– Госпожо Маркова, в началото на новата 2021 г. нека си пожелаем една добра и здрава година! Какви са плановете на ВАРЕКС за настоящата година, която, без съмнение, ще бъде не по-малко предизвикателна от предишната?
– Силно се надявам и вярвам, че 2021-а ще бъде значително по-добра от предходната, която бе повече от предизвикателна за всички нас. Наложи се да пренаредим приоритетите и ценностите си. Пандемичната обстановка се отрази стресово и на нашата дейност. Въпреки това ние не сме преустановявали работа поради тясната ни свързаност с дейностите в селското стопанство, които не е възможно да се отложат или да спрат. Стартът на настоящата година е обещаващ, а и плановете ни са доста амбициозни. Имаме няколко нови продукти с международно признание, върху които ще акцентираме и се надявам да имат успех сред българските фермери.
– Разкажете ни за пътя, който извървя ВАРЕКС през годините? Каква е формулата да останеш толкова дълго на пазара и не просто да останеш, но и да бъдеш водеща компания в сектора? Какво ви струва това и с какво никога не бихте направили компромис? Какво е това, което е скрито зад успеха, но без което не може?
– През своята 28-годишна история ВАРЕКС се утвърди като стабилна и надеждна за партньорство компания. Постоянни сме във веруюто, че сме свързани с успеха на нашите клиенти и сме задължени да работим в посока подобряване качеството на нашите комплексни услуги, които да спомогнат за взаимния ни успех. Екипът на фирмата ни е отговорен и сплотен, което се отчита от клиентите. Стремим се да посрещаме изискванията и на най-взискателните между тях. Не допускаме компромис с поетите ангажименти, каквото и да ни струва това. Всеки клиент е важен за нас и съхраняването на добрите партньорски отношения е приоритет в работата ни. Разбира се, че дължим успеха си на нашия екип. Преминаваме през различни изпитания заедно, чувстваме тяхната подкрепа и те знаят, че могат да разчитат на нас.
IMG 7851 site– Какви са новините около водещия бранд във вашето портфолио Massey Fergusson? Какви предимства носи на земеделците работата с машините от този бранд?
– Историята на Massey Ferguson бележи 174 години борба за правото да бъдат признати за лидер в индустрията. Чрез много сливания и придобивания Massey Ferguson се превръща в производител, на който се доверяват успешните фермери по целия свят. Инженерите на компанията са проектирали първия в света самоходен комбайн, те са изобретили триточковия механизъм за окачване. Като добавим и натрупания глобален опит от много поколения, всичко това са доказателства за изключителна практичност и надеждност, Massey Ferguson е производителят, на който може да се има доверие. В днешни дни сме свидетели на непрестанното усъвършенстване на техническите параметри, дизайна и ергономичността на машините Massey Ferguson. Ние, ВАРЕКС, сме горди да представяме на българския пазар този бранд и смятаме, че изборът на всеки фермер да работи в стопанството си с машини Massey Ferguson е възможно най-добрият.
Последната новина се отнася до избора на модела 8S (205-265 к.с.) за Трактор на годината. Предстои ни усилена кампания по представяне на 8S, който вече е в България.
– Във вашето портфолио освен Massey Fergusson, има широка гама земеделска техника и едва ли бихме могли да се спрем в рамките на едно интервю на всички брандове. Какво е по-интересното във вашите предложения днес, към което бихте искали да насочите вниманието на българските земеделци през настоящата година?
– Разполагаме с пълна гама машини, необходими за разнообразните дейности в стопанството, с различни мощности и размери, самоходни и прикачни. За всеки нов продукт своевременно информираме нашите клиенти. Стремим се да доставяме последните разработки на всеки от производителите, с които работим. Последната новост в портфолиото ни са продуктите с марката Claydon, които са подходящи за прилагане на популярната no-till технология. Сеялките за директна сеитба са познати на нашия пазар. Те дават устойчиви резултати с висок добив всяка година с огромни ползи за околната среда и осигуряват огромни икономии на време и разходи.
DJI 0460 site– ВАРЕКС е известна като компания, която залага на млади, обучени кадри и безупречен сервиз. Продължавате ли да работите в тази посока?
– Кадрите ни са отлични професионалисти и отговорни в работата си. Както вече споменах, удовлетвореността на клиентите ни е приоритет, а това в голяма степен зависи от дейността на екипа в следпродажбените услуги. Те съставляват близо 50% от числеността на целия състав на фирмата и стремежът ни е те да повишават квалификацията си непрестанно. Новите продукти също го налагат. Предизвикателството пред нас сега е да намерим баланс между ефективна дейност и поддръжка на квалифициран екип в условията на изострена конкуренция.
– 2021 г. очевидно ще бъде поредната предизвикателна година, в която е трудно да се правят прогнози, но все пак какви са очакванията ви за пазара на земеделска техника и земеделието като цяло? Дъждовете от последната седмица ще подобрят ли перспективите пред земеделските производители и ще могат ли те най-накрая да погледнат с малко оптимизъм в бъдещето?
– Поради тясната ни свързаност, съпреживяваме с клиентите всяка климатична аномалия, каквато беше сушата миналата година или последните наводнения в някои региони, следим цените на стоките, горивата и т.н. Търговия със земеделска техника – нова и употребявана, винаги ще има. Нашата роля е да бъдем близо до клиентите и да им съдействаме, когато имат необходимост от съвет, подновяване или покупка на машина, резервни части или сервиз. Ние финансираме покупките на някои от клиентите и безспорно улесняваме дейността им. За момента посевите се развиват добре и земеделците са обнадеждени. Смятам, че предстои добра година в земеделието.
– Очаквате ли завръщане на изложенията в земеделието? Как се прави бизнес по време на пандемия? Промени ли пандемията нещо в начина, по който работи ВАРЕКС през последната година?
– Редица международни изложения бяха отменени и това затрудни обичайното представяне на новостите в земеделието в световен мащаб. Въведоха се онлайн платформи за общуване между заинтересованите страни в бранша, за представяне на продукти и иновации. На този етап това е някакво решение за поддържане на професионални контакти. Смятам, че този дистанционен режим ни отнема предимството на близкия контакт, който не може да се замени и с най-съвършената дигитална платформа. Очаквам, въпреки стресовата обстановка, изложенията на открито у нас да се състоят, при спазване на всички противоепидемични мерки. Разбира се, ако се влоши пандемичната обстановка, немислимо е да има мероприятия от този вид. Колкото до нашата фирма, въведохме дистанционни срещи между офисите и онлайн обучения, без прекъсване на обичайната дейност. Скоро ще въведем и онлайн магазин. Това е стрес тест за издържливостта на системата ни в условията на карантина и смятам, че се справяме добре, благодарение съпричастността на целия екип.
IMG 7801 site– Какво бихте пожелали на българските земеделци за новата година? И какво пожелавате лично за себе си и за компания ВАРЕКС?
– Пожеланията ми са всички да имаме крепко здраве, за да се радваме на всички духовни и материални постижения, да имаме сили да преодолеем трудностите и повече свободно време, което да посветим на близките си. В допълнение към тези пожелания – нека годината да е благодатна за българските фермери и трудът им да бъде възмезден по най-добрия начин. Зад преградите и препятствията има нови светли хоризонти, които предстои да преживеем заедно.

Прочетена 649 пъти Последно променена в Понеделник, 15 Февруари 2021 11:44
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта