30 години ЗЛАТЕКС – 30 години стабилен партньор на българските земеделци Избрана

Инж. Нецо Минев, управител на компания ЗЛАТЕКС, пред „Гласът на земеделеца“:
Какво стои зад успеха? Труд, постоянство, вяра, коректни и чисти отношения с партньорите ни

Да сме водеща компания в доставката на техника и услуги в земеделието, е голяма отговорност и чест за всеки един от 100-членния ни състав  Защо сме избрали за българските земеделци FENDT, VALTRA, MANITOU, RAUCH, RABE и останалите? Защото сме ги изпитали при наши условия, на български полета, и сме убедени, че това е най-печелившият избор за техните притежатели

Интервю на Ася Василева
Zlatex6 1 site– Господин Минев, 2021 година е знакова за компания ЗЛАТЕКС. 30 години на българския пазар на земеделска техника е сериозен юбилей! Разкажете ни за пътя, който извървя компанията през тези години. Каква е формулата да останеш толкова дълго на пазара и не просто да останеш, но и да бъдеш водеща компания в сектора? Какво Ви струва това и с какво никога не бихте направили компромис? Какво е скрито зад успеха? Как ще бъде отбелязана годишнината?
– Да. Тридесет години на българския пазар за земеделска техника е период, за който заслужава да се замислим. Какво направихме и какво не успяхме? Какви уроци научихме и какво още имаме да научим. Доколко полезни бяхме и сме на българските земеделци в развитието им и къде имахме пропуски. През тези 30 години как се променяше заобикалящата ни среда, клиентите ни, ние самите и хората в нашите екипи? Все въпроси, които задаваме на себе си през всичките тези 30 години и отговорите на които ни дават основи да гледаме напред. Изборът за създаване на компанията в сектор техника за земеделие, през вече далечната 1991 година, се основаваше на знанията, опита, образованието и най-вече на ентусиазма и вярата в успеха! Началото бе трудно, както за всички – средства нямаше, напредвахме бавно, но печелехме клиенти, изграждахме взаимно уважение, търсехме водещи производители. Още тогава решихме – Ще работим само с най-добрите!
Първоначално целият ни екип се броеше на пръстите на едната ръка, но ентусиазмът беше невероятен. Работеше се до 8 до 9, до 11 часа вечерта, с усмивки, с хъс, с удовлетворение от свършеното. През всички тези години, през целия ни път досега главната ни сила са хората ни, които работят в компанията. Заедно всички ние променяхме и изграждахме портфолиото и визията на ЗЛАТЕКС.
Фокусирахме се и проучвахме единствено най-добрите доказани производители на техника и технологии за земеделие.
Защо сме избрали за българските земеделци FENDT, VALTRA, MANITOU, RAUCH, RABE и останалите? Защото сме ги изпитали при наши условия, на български полета, и сме убедени, че това е най-печелившият избор за техните притежатели.
Клиентите, всички тези стотици и хиляди наши клиенти, които правят осъзнатия избор да инвестират в елитна, иновативна и печеливша техника и успяват по-лесно и по-бързо в своето развитие, са нашият най-голям успех. Благодарности за техния упорит и труден избор да се занимават със земеделие и да инвестират в елитна техника, за да са конкурентни на западните си колеги!
През годините изградихме шест търговско-сервизни центъра – четири в Северна България и два в Южна България. Целта ни е да сме близо до клиентите с търговски представители, сервизни специалисти, резервни части и услуги. Да осигурим добри условия за работа и близки срещи със земеделци от всеки регион на България, както за нашия състав, така и за клиентите. Сега мобилните ни сервизни екипи могат бързо да достигнат до всяка точка на България, където има необходимост. Да сме водеща компания в доставката на техника и услуги в земеделие, е голяма отговорност и чест за всеки един от 100-членния ни състав.
Това че три години бяхме оценени от международната рейтингова агенция ICAP и отличени с приза TRUE LIDER, което е голямо признание за труда на нашите екипи. Рейтинговата оценка да сме първи сред най-добрите търговци на земеделска техника в България въодушевява всички ни да работим все по-отдадено и усърдно.
А хилядите доставени до българските земеделци трактори, комбайни, телехендлери и прикачна техника и удовлетворението на техните собственици са най-високата емоционална оценка за нашата дейност.
Какво стои зад успеха? Труд, постоянство, вяра, коректни и чисти отношения с партньорите ни, с клиентите, с всички, които имат нужда от нашите компетентни специалисти и от предлаганата от нас елитна техника.
Сега, когато навлизаме в 30-годишнината на фирмата, заедно с нашите западни партньори сме подготвили уникални, атрактивни пакети от предложения за земеделските производители.
Zlatex6 2 site– Освен 30 години ЗЛАТЕКС, през 2021-а една от водещите марки във вашето портфолио на българския пазар – VALTRA, празнува също юбилей – 70 години. Защо земеделците залагат вече седем десетилетия на този финландски производител и ще има ли изненади за тях по повод годишнината?
– Силните страни на производителя VALTRA са 70-годишният му опит в производството на трактори, постоянните иновации, строгата система за изпитване на машини, използването на качествени компоненти и възли. Скандинавският производител VALTRA е пионер в производството на трактори. Много характеристики, които бяха въведени от Volvo BM и Valmet, са се превърнали в индустриални стандарти. Безопасни кабини, ергономични за водача, турбо двигатели и синхронизирани скоростни кутии са примери за такива иновации.
Изборът и работата с тракторите VALTRA носи ползи, изразяващи се в комфорта и печалбата, която тази инвестиция осигурява трайно. VALTRA e лесен за покупка и лесен за поддръжка. Той има ниски експлоатационни разходи за своите стопани. Всяка година в света се произвеждат над 24 000 VALTRA трактори, за да достигнат до клиенти в 75 държави. Вече 7 десетилетия, стъпка по стъпка, VALTRA върви успешно напред. Подобрява визията и комфорта, повишава ефективността и прецизността, внедрява върхови технологии. Поколение след поколение, иновация след иновация. Затова и пазарът реагира подобаващо – VALTRA получава дъжд от награди на всички световни форуми, където се представя.
Тази година ведно с VALTRA сме подготвили впечатляващи изненади. Нашият фокус няма да се измести – заедно с VALTRA да бъдем винаги с една стъпка напред, за да правят земеделците по-малко усилия. В ЗЛАТЕКС винаги сме на разположение на клиентите си, защото работим заедно и имаме една цел – все повече и по-големи успехи в земеделието!
– Компания ЗЛАТЕКС е избрала за себе си да залага само на елитни световни производители. Вашето мото винаги е било „Само най-доброто е достатъчно добро!“. Защо решихте да тръгнете по този път на развитие? Не е ли трудно?
– Наистина стремежът ни е да предлагаме най-доброто, защото сме убедени, че само най-доброто е това, което най-бързо ще направи земеделието ни необратимо печелившо, и само така ще бъде и водещо в Европа.
Защо тръгнахме по този труден път на развитие? Защото това според нас е единственият пряк път за наваксване на изоставането в сектора, за необратим растеж.
Да, не е лесно в най-бедната страна в Европа да се продава елитна техника. Тя струва скъпо на първо четене, но е важно да се разбере, че точно елитната техника на практика изразходва по-малко ресурси, което носи повече и по-добри резултати, възвръща инвестициите за кратко време и ускорява развитието.
Точно технологичното предимство трябва да търси земеделецът във всяка техника, защото това ще му донесе успех, ще намали текущите му разходи и ще издигне финансовата му стабилност. Пословичната поговорка „Не съм толкова богат, за да купувам евтина техника“ важи с пълна сила за земеделието. Примерът на водещите икономики в Европа е показателен – елитната, високотехнологична техника е водеща в продажбите.
Zlatex6 3 site– Естествено, няма как да не поговорим и за FENDT. Тази марка е легенда в света на земеделската техника и мечта на всеки земеделец. На кои машини от гамата на германския производител ще заложите тази година? Какви предимства носи на земеделците работата с FENDT?
– FENDT е не просто име, FENDT е убеждение. Защото с тракторите и комбайните FENDT всеки земеделец постига целите си по-бързо и по-рентабилно. Затова и нашите ежедневни цели и задачи са да отговорим на високите нужди и изисквания на нашите клиенти и да допринесем за техния успех. Всеки един собственик на FENDT печели от ефективните технологии, които повишават производителността – рентабилно и устойчиво.
Светът е изправен пред големи предизвикателства. През 2050 година населението на Земята ще наброява около десет милиарда. За да бъде изхранено това население при същевременно ефективно използване на ресурсите, са необходими иновативни технологични решения. Затова и FENDT инвестира постоянно в нови технологии, свързани с икономичност, екологичност, бързина, щадене на почвата и природата.
Наред с всички иновации, които представя и разработва FENDT, нека не забравяме, че всъщност гениалната VARIO-трансмисия е сърцето на всеки трактор FENDT. И до днес ненадмината по КПД, динамика и комфорт. VARIO е дума, превърнала се в синоним на безстепенно движение, впечатлила над 300 000 клиенти по цял свят. Да работиш с FENDT, е не просто да работиш с трактор. Това е усещането за лекота и при най-тежката работа – от 75 к.с. до 673 к.с. VARIO.
Имайки предвид казаното по-горе, ние се стремим да достигнем до всеки един земеделски производител в България. Независимо от размера и вида на стопанството, ние имаме за всеки подходящото технологично решение FENDT. Нашата цел е с FENDT да направим нашите клиенти толкова успешни и печеливши, колкото колегите им в Западна Европа.
Неслучайно FENDT в Германия и Франция държи пазарен дял от над 27% и е далеч пред останалите.

- Във вашето портфолио освен FENDT, има широка гама земеделска техника и едва ли бихме могли да се спрем в рамките на едно интервю на всички брандове. Какво е по-интересното от това, което предлагате днес, и към което бихте искали да насочите вниманието на българските земеделци през настоящата година?

– Да, така е. Всички брандове, които предлагаме на българския пазар, са внимателно подбрани, като водещите критерии винаги са били: качеството, надеждността, високата рентабилност и възвръщаемостта на първоначалната инвестиция.
Интересните неща са много – всички марки, които представляваме, са световни лидери в областта си. Това се дължи на високия професионализъм и непрекъснатото усъвършенстване на продуктите от страна на нашите партньори.
Пример за високотехнологична компания е MANITOU – световен лидер в повдигането на материали, независимо от вида терен, на който трябва да се работи.
MANITOU проектира, произвежда, разпространява и обслужва оборудване за строителството, селското стопанство и индустрията. Селскостопанският вариант на MANITOU – MLT е с 40% пазарен дял. Сега, когато някой иска да каже телехендлер, казва MANITOU. Продуктовата гама на групата включва телескопични товарачи, мотокари, мини челни товарачи, челни товарачи с чупеща рама и други. MANITOU оперира в световен мащаб, чрез изградена мрежа от 2000 дилърски представителства в 140 страни.

Zlatex6 4 siteПо отношение на пролетната кампания, основополагащата машина за високи добиви е сеялката. Смело можем да се похвалим с това, че предлагаме най-прецизните сеялки за окопни култури – това са сеялките SOLA PROSEM. Те са с патентован изсяващ апарат, при който дискът се захваща с магнит към вакуум камерата и се завърта заедно с нея – няма износване, няма изкривяване, няма смяна на уплътнения. Освен това има изравняваща греда за вакуум – т. е. еднакви по дължина маркучи до всички секции, а това гарантира eднаквостта на вакуума на всяка секция и оттам равномерното полагане на семената и гарнираност на посева.

Испанският производител SOLA предлага и електрическа сеялка за точна сеитба на окопни култури – SOLA ELEKTRA. Сърцето на системата Elektra се състои в стъпков електромотор, който задвижва изсяващия апарат. Това решение дава на системата множество предимства в сравнение с другите на пазара. Някои от тях са: по-дълъг живот на мотора; по-голяма прецизност; сертифицирана ISOBUS връзка; моментално модифициране на сеитбената норма директно от кабината на трактора; контрол на сеитбената норма ред по ред; автоматично изключване ред по ред чрез GPS връзка; възможност за управление на преден бункер. Тъй като SOLA ELEKTRA е без задвижващи валове, без вериги, без съединители и без скоростни кутии, по време на сеитбения сезон няма необходимост от поддръжка – няма ръждиви вериги, няма износване на зъбни колела или превключватели, без проблеми с лагери. И разбира се, не на последно място – със сеялките SOLA ELEKTRA имаме комфорт на работа и прецизна сеитба при скорост 15 км/ч.

ЗЛАТЕКС предлага изключително разнообразие на пръскачки на марките CAFFINI и FENDT и на практика имаме висококачествен продукт за всеки тип стопанство и за всеки тип посев. Италианският производител CAFFINI стартира дейността си още през 1924 година (преди близо 100 години!) и се е специализирал само и единствено в производството на пръскачки – навесни, прикачни, самоходни, специализирани. Това превръща CAFFINI в изключителен специалист и професионалист в производството на техника за пръскане! Производството на самоходни пръскачки стартира през 1980 година. Най-популярният към днешна дата модел е STRIKER. Гамата включва модели с 3000 L, 4000 L и 5000 L с работен захват до 36 метра.
Другите пръскачки, които предлагаме на българският пазар, са пръскачките на FENDT: FENDT ROGATOR 300 – прикачни, и FENDT ROGATOR 600 - самоходни. Определено това са самоходните пръскачки за професионалисти.
Серията 600 на самоходните пръскачки FENDT ROGATOR се състои от 3 модела с номинален капацитет от 4000, 5000 и 6000 литра и работна ширина до 39 метра. Тези пръскачки са предназначени за големи земеделски стопанства – там, където бързината и високата производителност са определящи. Революционната концепция на шасито, усъвършенстваният контрол на стрелата, високото ниво на оборудване и технологии и системата за насочване напълно отговарят на примиум марката FENDT.

Zlatex6 5 siteДруг бранд, с който ЗЛАТЕКС си партнира успешно вече повече от 15 години, е немският производител на почвообработваща техника RABE. Това е производител с близо 130-годишна история и е безспорен световен лидер – с безупречната си здравина на рамата (която е на практика вечна), изключително доброто раздробяване, специалното износоустойчиво покритие на всички бързоизносващи се детайли, плуговете RABE са синоним на здравина и дълъг живот. Освен плугове, продуктовата гама на RABE включва: култиватори за пролетни обработки, дискови брани, компактори, продълбочители, предсеитбена почвообработваща техника, сеялки.
Пролетният култиватор RABE STURMVOGEL е с компактен дизайн, център на тежестта близо до задния мост на трактора, което позволява работа с машини с широк захват или с по-малки трактори с ограничен капацитет на повдигане. Работните органи следват терена – за по-точен контрол на дълбочината и копиране на терена.

Компания ЗЛАТЕКС е единствен официален вносител на RAUCH за България от 2006 година насам. Трайното партньорство на RAUCH и ЗЛАТЕКС съдейства за повдигане на имиджа на марката у нас, както и подпомогна развитието на селскостопанския сектор в България. С помощта на торачките RAUCH торенето e по-просто, по-икономично и по-ефективно от всякога. Всеки втори у нас се доверява на RAUCH, така е и в Европа.

С безброй национални и международни отличия, доказващи иновативните способности на RAUCH, марката е признат лидер на международния пазар на селскостопанска техника. В своята близо 100-годишна история екипът на компания RAUCH разработва и влага в своите машини иновации от над 100 защитени патента. Защото RAUCH е създал своя фокус – мащабно производство само на торачки. С въвеждането в експлоатация на новите производствени мощности на фирмата и с над 15 000 произведени машини годишно (от които 70% са за експорт), RAUCH се нарежда на първо място като най-продаваната тороразпръскваща техника в Европа.

Разбира се, това е само една малка част от продуктите в портфолиото на ЗЛАТЕКС. Щастливи сме, че вече 30 години с работата си ежедневно оправдаваме доверието както на всички тези световни брандове, така и на земеделските стопани в България.

- 2021 г. очевидно ще бъде поредната предизвикателна година, в която е трудно да се правят прогнози, но все пак какви са очакванията Ви за пазара на земеделска техника и земеделието като цяло? Дъждовете от последната седмица ще подобрят ли перспективите пред земеделските производители и ще могат ли те най-накрая да погледнат с малко оптимизъм в бъдещето?

– Всички се надяваме и очакваме 2021 година да бъде по-добра от изминалата. Засега природата е благосклонна, има валежи, цените на пшеницата, царевицата и слънчогледа са много добри, очакваните фючърси също са добри. Вярваме, че подемът, който има в продажбите на земеделска техника в Европа, ще се случи и в България.

- Очаквате ли завръщане на изложенията в земеделието? Как се прави бизнес по време на пандемия? Промени ли пандемията нещо в начина, по който работи ЗЛАТЕКС през последната година?

– Изложенията за земеделска техника са форуми за срещи на земеделци, търговци на техника и производители от цял свят на едно място. Много ни липсват и не е ясно, за съжаление, докога няма да бъде възможно провеждането им. Ще бъде много добре, ако тази година обстановката позволи да се състои БАТА 2021 в Стара Загора. Пандемията в някаква степен промени всички ни, но по-страшни поражения за миналата 2020 година нанесе сушата. Вярваме, че лошото е зад гърба на всички и че предстои подем при земеделците и при продажбите на селскостопанска техника.

Прочетена 619 пъти Последно променена в Понеделник, 01 Февруари 2021 09:52
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта