Добивът на царевица се запазва и при драстично намалени разходи за торене Избрана

Учените от Университета по приложни науки в Кьолн, Германия, са разработили ново устройство за дозиране на торове за прецизна сеялка KVERNELAND OPTIMA, което може да се използва за всички видове гранулирани торове

Това е възможно при локално пунктирно внасяне на хранителните елементи под растенията, твърдят авторите на иновативен способ, който трябва да получи потвърждение в практиката

Моника Пробст
Университет по приложни науки,
Кьолн, Германия
Наред с традиционните начини за внасяне на минерални торове при царевица, все по-голяма популярност сред земеделците придобива локалното внасяне, когато гранулите се поставят ленточно под хоризонта на засяване на семената. В този случай младите растения на царевицата получават достъп до такива хранителни елементи като фосфор и азот, именно в този период, когато са им необходими, и се развиват съществено по-бързо.
Учените от Университета по приложни науки в Кьолн, Германия, са се замислили, че семената на царевицата се засяват редово с разстояние 13–16 см едно от друго, а торовете се поставят в непрекъсната лента. Те предположили, че корените на царевицата не използват торовете от лентата в разстоянието от едно семе до друго и това създава потенциал за икономия. Учените са проверили предположенията си в серия от опити.
УСЛОВИЯ НА ОПИТИТЕ
9 1nik siteГрупата на аспиранта Марк Боутен под ръководството на професорите Тим Майнел и Волфганг Кат-Петерсън е разработила иновативен способ за локално внасяне на торове под сеитбения хоризонт: вместо на непрекъсната лента торовете се поставят на малки порции под всяко отделно семе, при това синхронно със сеитбата. Опитите, които били заложени на четири различни места, продължили 3 години. За тези години екипът от учени на ръка е внесъл над 20 000 порции торове. Като цяло в рамките на опитите са разгледани 6 варианта: два с класическо разпределяне на торовете на лента в дози 100% и 75%, три с локално пунктирно внасяне с дозировки 100%, 75% и 50%, един е контрола – без торове. При всички варианти сеитбата е проведена с два варианта на междуредията – 75 и 37,5 см и четирикратно повторение, което е било необходимо за статистическа достоверност. На всяка опитна парцелка за един вегетационен период под наблюдение, документиране и анализ са попадали по 500 растения царевица.
ДА НАМАЛИМ С ЕДНА ЧЕТВЪРТ
9 3nik site„Получените статистически данни потвърждават, че намаляването на разхода на торове при внасянето под сеитбения хоризонт с 25% е възможно без последващо намаляване на добивите. Дори вариантите с намаляване на торенето с 50% в рамките на опита демонстрирали стабилно ниво на добивите. В случая с пълна норма на торене при пунктирно внасяне във всички опитни парцелки за три години добивите са се увеличили с 6–7 на сто“, споделя резултатите от опитите проф. Майнел. При това изводите важат както за силажната царевица, така и за царевица за зърно.
Най-интересно било наблюдението, че пунктирното внасяне на торовете се e отразило най-добре върху развитието на младите растения. В засушливите месеци на 2018-а и 2019 г. те са били в по-добра форма в сравнение с растенията на парцелките, където е приложен традиционен начин на торене.
С ИЗГЛЕДИ ЗА ПАТЕНТ
Наред с чисто агрономичните изследвания учените от университета са изследвали работата на конструираното от тях дозиращо устройство, предназначено за сеялки за прецизна сеитба за порционно внасяне на торове едновременно със сеитбата. То може да се използва за дозирането на всички видове гранулирани торове при сеитбата не само на царевица, но и на соя, слънчоглед и други култури. През пролетта на 2019 г. тракторът с усъвършенстваната сеялка е изминал 500 км на полето. Работата на сеялката с новия дозатор се е оказала надеждна. Патентът за разработката вече се намира в процес на регистрация.
„Резултатите от практическите тестове ни зарадваха. Добивите от първите парцелки, засети с тази сеялка, потвърдиха изводите от предходните полски тестове“, коментира Марк Боутен.
ЕФЕКТЪТ ОТ НАМАЛЯВАНЕТО
9 4nik siteВ Германия царевица за силаж и зърно се отглежда на около 2,5 млн. ха. Пунктирното внасяне на торове в мащабите на страната ще позволи да се намали ежегодното им използване в обем от 75 хил. тона. Ако за база на разчета се вземе диамофос, цената на който в Германия е около 400 евро за тон, икономията за германските фермери ще бъде 30 млн. евро за година. Тоест на 100 ха царевица в рамките на едно стопанство е възможно да бъдат спестени до 1200 евро.
Но изводите, получени на университетските опитни парцелки, трябва да получат потвърждение и в практиката.

Прочетена 989 пъти Последно променена в Вторник, 26 Януари 2021 10:54
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта