Техниката от МЕГАТРОН е гаранция за успешна работа и на полето, и в обора Избрана

Българското земеделие днес не може без субсидии, смята Николай Колев, председател на земеделско сдружение „Свобода“, с. Свобода, общ. Чирпан

Ася Василева
Първото, което прави впечатление, когато влезеш в стопанския двор на кооперация „Свобода“ са перфектно поддържаните сгради и чистотата, дори и в животновъдните помещения. Второто е големият машинно-тракторен парк, съставен само от нова, високопроизводителна техника, в който преобладава зеленото на John Deere. Посреща ни председателят на кооперацията Николай Колев. Естествено, веднага отбелязвам тези две неща и питам на какво се дължат:
IMG 6759 sait- В сдружението съм от 21 години. Но и преди това, през целия си живот, съм бил близо до земеделието. През всичките тези 21 години сме се старали да запазим това, което е останало от бившето ТКЗС, да надградим стопанството, да закупим нова техника. Целта ни е да правим съвременно земеделие. В началото земята, която заварих, беше 16 500 дка. В момента работим 12 500 дка.
Животновъдството съществуваше още от началото. Постарахме се да запазим животните на хората, които са ги дали в кооперацията и да ги увеличим. Правили сме проекти и по САПАРД, и по програмите от ПРСР. В момента имаме около 300 животни – дойни крави, телета, юници и подрастващо поколение.
– Носи ли печалба животновъдството, или е повече социална дейност?
– Много сложен въпрос. Първите години като председател на кооперацията бях силно атакуван, че това, което изкараме като печалба от растениевъдството, го наливаме в животновъдството. Тогава гледахме и овце, но нямаше как да ги запазим. За печалба не може да става и дума. Двата клона на развитие в земеделието са растениевъдството и животновъството и ние не се стремим да изтискваме едното за сметка на другото. Целта ни е да запазим тази база с тези животни. Но ако няма субсидии, нещата ще излязат извън контрол.
– Колко души работят в кооперацията?
– Средно персоналът, който поддържаме, наброява 30-33 души. От тях 10 души са предимно заети в животновъдството. Механизаторите са също 10.
– Тоест, вие давате хляб на 30 семейства?
– Бяха и повече, защото в началото имахме и силно развито лозарство. В първите години нашата кооперация стопанисваше 1180 дка лозя. Но лозята постепенно изчезнаха от картата на землището. Това се случи поради ниската цена на гроздето. В един момент се стигна да произвеждаме Каберне и Мерло за 30 стотинки, което е невъзможно.
– Въпреки проблемите обаче, в стопанския двор имате само добра и модерна техника, предимно с марката John Deere от компания МЕГАТРОН. Защо?
– Аз съм инженер по образование и това ми е слабост. Когато започнах като председател на кооперацията, заварих тук комбайн John Deere. Уверихме се във възможностите на машината. Като студент през 70-е години на миналия век имах възможността да видя първото стопанство в Русенски окръг, работещо само с марката John Deere. То се намираше в село Щръклево. Така че още от тогава имам впечатления от марката.
Установили сме добро партньорство с МЕГАТРОН през годините, доволни сме. Имаме изрълнени и няколко проекта за големи машини, като самоходния силажокомбайн и големите трактори. Само миналата година имаме направени покупки от компанията в размер на 700 000 лв. Подменихме един от тракторите, понеже бяха минали 10 години от въвеждането му в експлоатация. Според всички икономически изчисления, един трактор е напълно амортизиран на 8-ата година. В новите машини винаги има много нови неща, които улесняват работата, повишават производителността и спестяват разходи. Продължаваме да обновяваме парка, защото съвременно земеделие без съвременна техника е невъзможно да се прави.
– Какви са предимствата на тракторите на John Deere от серия 8R?
– Машината е опростена. Механизаторите я приемат добре за работа. В машините вече има много електроника и това поставя повече изисквания пред механизаторите, за да могат да се справят с всички възможности и удобства, които предоставя техниката.
Все повече се говори за роботизация в земеделието. Вече се разработват напълно автоматизирани трактори без оператор. В земеделието, както и в IT-технологиите, всяка година излизат нови неща, без които няма как да се мине.
– Лесно ли намирате добри механизатори и помага ли МЕГАТРОН за тяхното обучение?
– Намирането на квалифицирана работна ръка е трудно. Винаги, когато получаваме нова машина, нашите механизатори преминават обучение в базите на МЕГАТРОН. Колкото и да са добри хората, все пак това е нова техника, която си има своите специфики и новости.
– Какви са впечатленията ви по отношение на сервиза на компанията?
– Сервизът на МЕГАТРОН ни е много удобен. Много е близо, имаме чудесни отношения с тях. Работим прекрасно и това е една от причините да изберем МЕГАТРОН за наш партньор. Знаем, че винаги когато имаме нужда, ще бъдем обслужени.
– Вие сте едно от малкото стопанства в България, което разполага със самоходен силажокомбайн John Deere...
– Самоходният силажокомбайн е една много съвременна машина с голяма производителност. Без нея не можем да направим качествен фураж за животните. А качественият фураж е основата за висок млеконадой. Това беше и причината да закупим такава съвременна машина. Естествено, без проект нямаше да се справим.
– Какви са основните проблеми пред земеделските кооперации в България днес и има ли бъдеще тази форма на стопанско управление на земята?
– Убеден съм, че кооперациите в България имат бъдеще. Но всичко зависи от хората. Кооперацията е икономическата единица на едно село. Арендаторите са изолирани от селото. За тях са важни земята, производството. В кооперацията винаги има социален елемент.

DJI 0239 sait– Каква е формулата, за да работи успешно една кооперация и да може да си позволи и да инвестира?
– Субсидиите. Миналата година приключихме с печалба. Но това е благодарение на субсидиите, които получаваме. Ако отделим което и да е производство от тях, то би излязло на загуба. Без субсидии българското земеделие няма да може да съществува.
Ние започнахме да правим едно елементарно земеделие, което не е много добре за България. Превърнахме се в зърнопроизводители. Но нямаме избор. Можем да работим там, докъдето стигат машините, защото ни се налага да работим в условия на тотална липса на работна ръка. А и да я има – не излиза сметката. Не може един човек да работи за по-малко от 30-35 лв. на ден. Но как да му ги дадеш, когато печалбата от работата му не може да покрие и половината от тази сума.
Ние сме работили първите години и без субсидии. И тогава сме изкарвали кооперацията на положителен резултат. Но цифрите тогава и сега не могат да се сравняват. Ако тогава ставаше дума за 20 000 лв., сега са 200 000 лв. печалба. Това разбира се, е от полза за собствениците на земята. Освен рента, даваме и дивиденти. Само миналата година сме дали над 100 000 лв. на собствениците на земята, които са и собственици на кооперацията. Защото кооперацията е на хората.
Трудно се работи при условията на кооперациите. Ние сме като прочетен вестник – всичко е отворено, няма как нищо да скрием никъде. Всяка година правим годишни събрания, на които се отчитаме, и хората са наясно за какво става въпрос.
– Имате ли инвестиционни намерения за тази година?
– И да нямаме, съм убеден, че ще направим. Просто защото производството го изисква. Миналата година инвестирахме доста в техника и то само със собствени средства, без кредити и без програми.
– Бихте ли препоръчали John Deere и МЕГАТРОН на вашите колеги?
– И John Deere, и МЕГАТРОН са добре познати на всички български земеделци. Те имат много бази в цялата страна. Ако се види класацията на продадената техника, те са лидери на пазара.
Снимки: Тодор Петров

Прочетена 2457 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта