Земеделието е бизнес и не търпи компромиси Избрана

 Предлагаме на земеделците все по-прогресивни машини и технологии, така че да са все по-независими от борсата и от климата
 На изложението Агритехника 2019 в Хановер представители на компанията ще очакват всички български фермери на щандовете на JOHN DEERE и KUHN

Интервю на Ася Василева
- Господин Христов, наскоро се завърнахте от Валенсия, Испания, където бе представена новата гама техника на John Deere за Агритехника 2019. Разкажете повече за новостите на бранда за нашите читатели.
- На това изключително интересно събитие целта на John Deere беше по-скоро да представи своите идеи за бъдещето както на земеделието, така и на компанията. Машините, които видяхме, са следствие от вижданията на инженерите на компанията за това какво бъдеще ни очаква. Бяха засегнати трите най-важни направления изобщо за развитието на земеделското производство.
Първото направление, по което компанията активно работи, е автоматизацията и автономността. Второто направление е електрификацията и третото е прецизното земеделие. Във всичките тези три основни направления имаше новости и идеи, които бяха представени пред над 2000 дилъри и клиенти, които се събраха в испанския град Валенсия.
Megatron8 1Ако трябва да се спра подробно на посоките, в които се работи, то всички знаят, че по отношение на автономността на машините John Deere е лидер в този сектор вече повече от 19 години. Започнахме с Parallel Tracking и AutoTrac, а към момента стигнахме MyJohnDeere – отворена платформа, с която, включително и с интегрирането на партньорски организации, може тотално да се управлява стопанството, да се получава пълна информация за културите, за всички направени разходи, да се оптимизира производството и в крайна сметка фермерите да получават по-добри доходи. С този инструмент се намалява и използването на препарати и торове, съответно освен че се пестят разходи, се върви и към едно по-екологично земеделие.
Последните комбайни на John Deere също са с високо ниво на автономност. Системата ICA2, която беше внедрена при тях през 2019 г., контролира и коригира параметрите на комбайна напълно автоматично с достатъчно камери, които следят качеството на зърното, загуби, производителност на машината, така че работата да може непрекъснато да се оптимизира без намесата на оператора.
Същото се отнася и за тракторите, които посредством телекомуникационните си системи комуникират със собственика, с нас като дилър, дават кодови грешки и предполагаеми бъдещи проблеми, които ние можем да отстраним още преди те да са се случили. Поради липсата на квалифицирана работна ръка в земеделието посоката е пълна автономност на машините.
Другата посока, в която активно се работи, е преминаването от енергоемки машини с висок разход на гориво към електрифициране. Беше показан прототип на нов напълно автономен трактор без кабина с електрическо задвижване на двигателя с мощност над 500 кВт. John Deere активно работи върху създаването на трактори и комбайни, задвижвани от батерии или от алтернативни източници на гориво, но засега са представени само прототипи в тази посока.
John Deere, като водещ производител на земеделска техника в света, отделя и най-много средства за техническо развитие и научни изследвания.
В третото основно направление – интелигентното земеделие, акцентът е платформата MyJohnDeere и новите системи за пръскане, наречени BlueRay, които с датчици откриват плевелите на полето и пръскат избирателно само тях, като по този начин спестяват до 90 процента от необходимите хербициди. От една страна, това е най-големият разход на земеделските производители, а от друга, води до едно по-екологично чисто земеделие.
Системата за интелигентно земеделие на John Deere FarmSight е цял нов основен стълб в развитието на компанията, както и на нас, като дилъри. Съответно, ние в Мегатрон, правим реструктуриране на компанията и откриваме нови отдели, за да отговорим на високите изисквания на John Deere.
Megatron8 2- А машините са следствие от технологиите...
- Естествено, не по-малко важни са и новите модели трактори на компанията от сериите 8R и 6М. При тракторите 8R е заложено на висок комфорт и ергономичност на работа. Дизайнът на новите трактори – и интериор, и екстериор, е разработен в дизайнерското бюро на BMW в Калифорния. Машините са доста различни и като визия, и като удобства за оператора. Идеята е да може да се работи по-дълго време на полето, операторът да не усеща умора. Разбира се, има и повишаване на мощностите. Флагманът на серия 8R вече е моделът 8410R.
Друга голяма новост, която също ще бъде представена на изложението Агритехника в Хановер, е новият 8RX – трактор от 8-а серия с четири вериги, който е уникален за пазара. При неговото разработване фокусът на инженерите на John Deere e поставен изключително върху баланса на машината. Много е трудно да се постигне баланс на трактор, който отпред е с гуми, а отзад е с вериги. Почти невъзможно е, а и с такава машина не може да се постигне това ниско уплътняване на почвата, което се постига с 8RX. Машината е наистина върхът на всичко, което се предлага в момента на пазара. Климатичните условия, които все повече са фактор в нашето земеделие с късите срокове напролет, с изместването на зимата все повече към пролетта, сухата зима, влажната пролет, поставят напълно нови изисквания пред машините. За да може земеделците да използват оптимално късите срокове, които им дава природата за различните обработки и сеитби, е необходимо те да се преориентират към машини, които не уплътняват почвата, могат да влизат по-рано, още във влажни полета, и утъпкването на почвата няма да е проблем при последващата сеитба.
При серия 6М, отчитайки много добрия резултат от серията 6030, която беше от 90 до 130 к.с. и беше най-продаваният трактор в класа си в Европа вече повече от 15 години, John Deere стигна до извода, че трябва да разшири серия 6, като създаде в нея трактори на три различни шасита. Сериите до 130 к.с. сега са по-компактни и по-маневрени, и в момента малката серия 6М е с габаритите на бестселъра 6030. Тракторът има много добра видимост от кабината, която въпреки че машината като цяло е по-компактна, е по-голяма от досегашната. Предложенията в гамата от 90 до 140 к.с. са напълно обновени. Всички трактори от серия 6М могат да бъдат оборудвани още от завода с пълен AutoTrac, с телематика JDLink, така че фермерите да се радват на всички възможни опции не само при големите машини, и земеделието дори и на по-малките да бъде изцяло интелигентно и ефективно.
- В крайна сметка всичко е насочено към това да направи фермерите по-ефективни и по-печеливши...
- Поради все по-ниските борсови цени на земеделската продукция и повишаващите се цени на консумативите – семена, препарати, торове, фермерите просто трябва да получат по-добри доходи. Това може да стане само като се оптимизира производството, намалят се драстично разходите за торове и препарати с интелигентното торене и интелигентното пръскане и се постигат оптимални резултати на всяко поле. Даваме възможност да се правят коригиращи добивите норми на торене и изготвяне на почвени карти, тъй като платформата ни MyJohnDeere е отворена към партньорски организации за постигането на максимална ефективност и полза за фермерите на съответната държава. John Deere отново са пионери в това да отворят техните системи, за да могат хората максимално да ги ползват, да си заредят всякакви приложения и машината да бъде все по-функционална.
Megatron8 3- За всички тези нови машини читателите на в „Гласът на земеделеца“ ще видят подробен репортаж от нашия екип, който ще бъде на изложението Агритехника. Но за да завършим засега темата, нека поговорим за престижното отличие, което получи John Deere. Единственият златен медал на това най-престижно световно изложение за земеделска техника е именно за John Deere...
- Златният медал е за едно революционно развитие на John Deere в областта на скоростните кутии. Това е първата електро-механична безстепенно променяща се трансмисия, наречена eAutoPowr. Знаем, че една хидравлична автоматична скоростна кутия на който и да е производител е много енергоемка. До 15% от мощността на машината отива за хидравликата, която управлява скоростните кутии. Инженерите на John Deere разработиха нова кутия, при която хидравличното управление е заменено с електрическо, като по този начин се постига изключителна ефективност с много високо КПД. Изключително надеждна кутия. Това е оценено високо от комисията по иновации на DLG, организатор на изложението Агритехника. Една много добра разработка за бъдещите трактори, които ще бъдат автономни и електрически.
На изложението в Хановер също така ще има и други новости, с които дори и ние като дилъри все още не сме запознати. Но както всеки път, и тази година Мегатрон ще има щандове в рамките на щандовете на John Deere и на Kuhn, където нашият търговски директор Георги Панчев заедно с продуктовите ни специалисти за комбайни, трактори и прикачен инвентар ще очакват всички български фермери, посещаващи изложението. Те ще им покажат и разкажат за новостите на щандовете на тези две световни марки на български език, със специално отношение, така че клиентите ни да могат да се запознаят с всички новости. Нека хората, които ще пътуват за Хановер, да се поинтересуват на нашия сайт и Фейсбук за телефоните на нашите представителите на изложението, за да могат да влязат във връзка и да им се отдели достатъчно време, така че да получат цялата необходима им информация.
Megatron8 4- Нека да се върнем в България. Излязоха деветмесечните резултати за пазара на земеделска техника. При комбайните нивата са същите както миналата година, при тракторите има известен спад. Трудна ли е годината?
- Както прогнозирах в началото на годината, пазарът е горе-долу на нивата от миналата година. Нормално е за деветмесечието комбайните да са същия брой, а тракторите малко по-малко, тъй като комбайните са сезонен продукт и продажбите им приключват горе-долу през септември, докато тракторите се продават през цялата година. Може би ще има някакъв спад и при тях, но няма да е драстичен, най-вероятно в рамките на 5-7 процента. Ние, в Мегатрон, ще завършим със същите резултати, а ако има спад на пазара, разбира се, ще бъдем с по-добър пазарен дял.
Пазарът е труден, вярно е, но резултатите, които постигаме, са в резултат на нашата усилена работа през последните години. Ние насочихме основните си усилия в развитието на сервиза и резервните части. Това, което ценят най-много клиентите, е бързата реакция, надеждните машини, добър сервиз, запасеност с резервни части. Тук пак ще спомена промяната в климата, която скъси периодите за различните операции на полето. Така че тракторите трябва да не спират работа и ние се грижим да е така.
- Удовлетвореността на клиентите е основният ни фокус през последните години и това дава резултат.
- Хората искат да се чувстват спокойни, да имат надежден партньор, на когото могат да разчитат. С изграждането на 11 бази в страната успяваме да покриваме цялата територия на България и сме на по-малко от половин час път от всеки български фермер. Можем да реагираме много бързо.
С последните технологии на John Deere, с които тракторите и комбайните са „свързани“ машини, можем да реагираме дори още преди проблемите да са се случили. Вече работим активно с наши клиенти по тази програма, ежедневно получаваме информация от машините от цялата страна, непрекъснато сме във връзка с нашите клиенти и онлайн решаваме проблеми. И това е най-важното. Защото само първата машина я продава търговецът, а всички останали ги продава сервизът. Колкото по-добри услуги предлагаме, толкова пазарният ни дял ще е по-голям.
Продължаваме да работим и да се развиваме в тази посока. Вече строим централата ни в София, където ще има голям сервизен център и склад, за да можем да покрием и Софийското поле и околните области като Перник, Кюстендил. За да може и тук клиентите ни да се почувстват привилегировани като тези в Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Стара Загора и т.н. Така че убеден съм, че ще задържим, а и повишим пазарния си дял.
Megatron8 5- Какво очаквате от предстоящата 2020 година? Със сигурност вече сте направили планове...
- Колкото и да прогнозираме, колкото и да зависим от климата, от лошите условия, от ниските изкупни цени или от слабите добиви тази година, мисля, че през последните години, след като приключиха мерките по ПРСР за стимулиране на инвестициите на земеделските производители в агротехника, пазарът се стабилизира на нива от 150-160 комбайна и 800-900 трактора. Предполагам, че плюс минус до 5 процента, но горе-долу това са очакванията и за догодина.
Специално ние вече сме поръчали тракторите и комбайните за Сезон 2020, повече са от 2019-а, което е предизвикателство за нас. Смятаме да продадем повече комбайни, така че ако пазарът остане същият, ще имаме по-голям пазарен дял, а ако се вдигне, ще запазим сегашното ниво.
- А земеделието като цяло ...
Megatron8 6- За земеделието като цяло и 2020-а няма да е много добра година предвид факта, че все още е суша. Много от земеделците се отказаха от една основна култура, която им носеше първите средства – рапицата. Трябва да завали в най-скоро време, за да може пшеницата да достигне ниво, в което да презимува успешно и да се получат добри добиви.
Но от друга страна, фермерите стават все по-прецизни и все по-професионални. Виждаме, че колкото и да се променят климатът и условията в България, те година след година успяват да произвеждат все повече и по-качествена стока, което им прави чест. В момента постигаме резултати, които преди десетина години бяха немислими за нашето земеделие. Само бяхме чували за един тон от декар пшеница при западните фермери. Оказа се, че и в България при добри хибриди, при добра организация, нещата се получават. Мисля, че колкото и тежка да е годината, този основен отрасъл в българската икономика ще продължава да се развива. Фермерите ще продължат да експериментират с различни видове почвообработки, докато намерят идеалния вариант за себе си, така че да имат доходи, които да им позволяват да се развиват. А ние от своя страна ще им предлагаме все по-прогресивни машини и технологии, така че да са все по-независими от борсата и от климата. Цените са такива, каквито са и истината е, че земеделците трябва да произвеждат повече и по-качествено, но и с по-ниски разходи. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ, както казват хората. В земеделието ще останат само професионалистите, които не зависят от климата. Ще отпаднат тези, които правят земеделие с компромиси. Както е във всеки един бизнес.

Прочетена 2576 пъти Последно променена в Вторник, 29 Октомври 2019 09:52
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта